Samen met je partner een eigen zaak starten. Voor de één een absolute no-go, voor de ander een droom die werkelijkheid wordt. Of je nu samen de eerste stappen zet of na een tijdje in de zaak van je partner stapt: met je grote liefde leven én ondernemen vraagt om vertrouwen, heldere afspraken en balans. Katrien spreekt elke maand met een ondernemend liefdeskoppel en hoe zij dit samen doen.

Op een ochtend werd Jona wakker met het idee van een online tweedehandsgeboortelijst. Mic Mac Minuscule was geboren en groeide al snel uit tot zoveel meer. Met Mic Mac Minuscule willen Jona en haar partner Gert tweedehands tot het nieuwe normaal maken en aantonen dat tweedehands perfect hip en kwalitatief kan zijn. Maar ook dat het een positieve impact heeft op het klimaat. Wat Mic Mac Minuscule extra bijzonder maakt, is hun aandacht voor het goede doel. Klanten besparen op de tweedehandse babyspulletjes ongeveer 50% en daarvan vraagt Mic Mac Minuscule om 10% aan een goed doel te schenken.

Hoe is Mic Mac Minuscule gegroeid van idee naar een succesverhaal?
Jona: “Zelf ben ik een fervente tweedehandskoper en vanuit mijn passie besefte ik hoe moeilijk het is om tweedehandsbabyspullen te kopen voor een eerste kindje. Want wat heb je allemaal nodig? En hoe controleer je al die spullen op kwaliteit als je nog niet weet hoe ze werken? Ik praatte hierover met Gert en vanuit zijn ervaring met de Lean Startup filosofie verzamelde hij alle juiste vragen in een test.”
Gert: “Zodra de test was uitgevoerd, ging het snel. Op één dag tijd zette Jona een one-page website op en ging de bal aan het rollen. Voor we het beseften, was Jona fulltime bezig met Mic Mac Minuscule en ik halftijds.”
Jona: “De nood aan betaalbare duurzaamheid bleek echt te leven onder de mensen. Al snel konden we de vraag naar tweedehandse babyspullen niet meer alleen aan en moesten we upscalen. Acht maanden na onze start besloten we een franchisemodel op te zetten. Vandaag, twee jaar later, werken we samen met vijftien Mic Mac Madammen die als personal shoppers koppels helpen bij het samenstellen van een geboortelijst met tweedehandsbabyspullen én het vinden van deze specifieke items. Hoewel heel wat mensen de weg naar ons vinden om in één keer hun babyspullen te verkopen, hebben we nooit alles in voorraad. Deze zoektocht is erg tijdsintensief, maar gelukkig doen onze Mic Mac Madammen dit erg graag.”

Jona - Gert - kinderen 3
"We gaan altijd professioneel te werk, maar het is zeker niet puur business. We doen dit met heel ons hart." © Nathalie Dolmans

Hoe ervaren de Mic Mac Madammen het samenwerken met een businesskoppel?
Gert: “Voor hen maakt het niet zo een groot verschil. Het leidt wel regelmatig tot grappige vergaderingen. Zo durf ik Jona wel eens plagen. In het prille begin maakte ze af en toe kleine fouten als Mic Mac Madam en die zaken worden soms nog aangehaald tijdens een vergadering. Een vriendelijke steek onder water zeg maar. Maar we kunnen er allebei mee lachen en dat kan alleen als je elkaar erg goed kent.”
Jona: “We gaan altijd erg professioneel te werk, maar voor ons is het zeker niet puur business. We doen dit met heel ons hart. Doordat onze organisatiedoelen volledig stroken met onze persoonlijke missie voelt het eerder als een bende vrienden die samen een fuif organiseren. Alleen is de fuif ons bedrijf waarmee we de wereld een tikkeltje groener willen maken.”

Hoe reageerde jullie omgeving op jullie plannen om samen een eigen zaak te starten?
Jona: “De meeste mensen reageerden positief. Ze vonden het vooral bijzonder dat Gert in een vrij vrouwelijke business wilde stappen. Als consultant bij Möbius is Gert erg perfectionistisch. Hij is een echte doorzetter en kan daardoor soms streng zijn voor de mensen waarmee hij samenwerkt. Als we hen echter uitlegden hoe we zijn ‘harde’ businessprincipes gingen toepassen op een ‘zachte’ bedrijfscontext en vertelden over onze missie begrepen ze waarom we dit samen moesten doen.”
Gert: “Jona is veel creatiever dan ik. Haar ideeën kunnen alle kanten uitgaan, maar er is niet altijd tijd om elk idee tot in detail uit te werken. Ze zegt dan vaak: “80% goed uitgewerkt op de helft van de tijd werkt ook.” En dat botst dan wel eens (lacht).
Jona: “Gert durft ook tegen mij streng zijn. Dat is soms confronterend, maar helpt ons bedrijf wel verder vooruit. We vullen elkaar dus perfect aan.”

“We geloven in een blue economy waarbij je met een duurzame missie ook winst moet kunnen maken.”

Jullie spraken over ‘harde’ businessprincipes die jullie toepassen op een ‘zachte’ bedrijfscontext. Hoe doen jullie dit precies?
Jona: “We werken bijvoorbeeld met vaste meetingstructuren, een wisselende rolverdeling, een strenge timekeeper en een check- in ronde. We geloven ook in de kracht van ons netwerk: elke Mic Mac Madam heeft een aantal productkwaliteitsfiches die ze up-to-date houdt en waarvoor ze verantwoordelijk is.”
Gert: “Naast de Lean Startup methodologie gebruiken we nog andere bedrijfsprincipes, die we hebben overgenomen uit onze professionele achtergrond als consultants. Zo hebben we een continu verbeterbord. We passen de principes strikt toe, maar wel ten goede van onze zaak.”
Jona: “En we geloven in een blue economy waarbij je met een duurzame missie ook winst moet kunnen maken. We zijn geen vzw en willen dit ook niet zijn. We willen vooral laten zien dat door even streng te zijn rond winstdoelstellingen als rond CO2-impactdoelstellingen, iedereen de wereld een klein beetje kan veranderen. En verduurzamen én aan waarde- en jobcreatie doen.”

Jona - Gert - kinderen
"Onze kinderen mogen regelmatig met het speelgoed spelen. Ze zijn de perfecte kwaliteitscontroleurs." © Nathalie Dolmans

Hoe verloopt de taakverdeling binnen Mic Mac Minuscule?
Gert: “Jona werkte jarenlang als marketing consultant in loondienst en heeft dus ervaring met het in de markt zetten van een product. Zij houdt zich daarom vooral bezig met onze marketing en alle operationele zaken. Ze onderhoudt ook het contact met onze Mic Mac Madammen en houdt alle day-to-day balletjes in de lucht.”
Jona: “En Gert is onze business consultant die ervoor zorgt dat we continu verbeteren. Hij bepaalt wat we moeten bereiken op middellange termijn. Omdat Gert 2,5 dagen per week voor Möbius werkt, zit hij er niet altijd middenin en kan hij nog steeds naar ons bedrijf kijken met de bril van een buitenstaander. En dat is erg waardevol.”

Laten jullie Mic Mac Minuscule makkelijk los? Of lopen privé en werk door elkaar?
Jona: “Ons werk loslaten is moeilijk en dus lopen werk en privé bij ons erg in elkaar over. Zo nemen we onze kinderen Hasse (5 jaar) en Aaren (2 jaar) vaak mee of zetten we ze voor de camera als model. Meestal vinden ze dit niet erg, want ze mogen regelmatig met nieuw tweedehandsspeelgoed spelen vooraleer het op een geboortelijst belandt. Ze zijn de perfecte kwaliteitscontroleurs .” lacht
Gert: “Alles heeft zijn voor- en nadelen. Doordat we samen een zaak runnen, kunnen we als koppel flexibeler omspringen met onze tijd en af en toe ‘s middags samen gaan uiteten. Al spreken we dan op restaurant wel vaak over Mic Mac Minuscule. Maar we zijn nu ook niet voortdurend samen aan het werk omdat elk van ons zijn eigen taken en verantwoordelijkheden heeft. ”

“Als koppel zullen we onze taken verder moeten opsplitsen. Dit wel met de mogelijkheid om steeds op elkaar te kunnen terugvallen.”

Mic Mac Minuscule is op korte tijd erg gegroeid. Zijn er nog zaken waar jullie als businesskoppel van dromen?
Gert: “We hebben de afgelopen twee jaar hard gewerkt aan een circulair businessmodel waarmee je ook je boterham kunt verdienen. En daar zijn we best trots op. Maar we dromen van nog meer en zijn met heel wat zijprojecten bezig waaronder onze droom om babyspullen te maken van afval.”
Jona: “We zijn ook volop bezig met het uitbreiden van ons Vlaams netwerk en willen graag internationaal groeien. We willen graag ons ecosysteem verder verruimen en uitbouwen. Sinds kort hebben we onze eerste Mic Mac Madam in Amsterdam. De eerste stappen zijn alvast gezet!”
Gert: “Als koppel zullen we onze taken verder moeten opsplitsen en ieders sterkte doelgericht inzetten. Dit wel met de mogelijkheid om steeds op elkaar te kunnen terugvallen. Pingpongen over een idee of een probleem bespreken, moet nog altijd snel kunnen.”
Jona: “Allemaal heel spannend dus!”