Online video is hot & happening. Heel wat bedrijven zetten in op YouTube en ook op Instagram is video belangrijker dan ooit. Wil je mee op de wagen springen, maar weet je niet waar te beginnen? Zes maanden lang deelt video-experte Eveline van Vidsome haar tips met jou.

Stel: je hebt een idee voor een video. Nog voor je aan de video begint, is het belangrijk om stil te staan bij het platform waarop je hem zal plaatsen. Zie je door de bomen het bos niet meer? Wij helpen je bij het kiezen van het juiste videokanaal. 

Om te bepalen op welk(e) platform(en) je jouw video zal uploaden, staan we stil bij jouw doel en doelgroep. Wat is de belangrijkste doelstelling die je met je video’s wil bereiken? En waar brengt jouw doelgroep online z’n tijd door? 

Wat is je doelstelling?

Denk na over wat je wil bereiken met je video’s. Wil je vooral je zichtbaarheid vergroten? Ben je op zoek naar een manier om de ervaring van je klanten te verbeteren? Of wil je de kijker vooral informeren? Zorg ervoor dat je jouw doelstellingen scherp hebt voor je het videoplatform kiest. Niet elk kanaal is even geschikt om jouw doelstelling te bereiken.

Sta stil bij je doel en doelgroep. Wat is de belangrijkste doelstelling die je met je video’s wil bereiken? En waar brengt jouw doelgroep online z’n tijd door? 

Waar zit je doelgroep?

Daarnaast is het belangrijk om te weten waar jouw doelgroep online z’n tijd doorbrengt. Richt jouw business zich tot bedrijven, dan is LinkedIn de uitgelezen plek om een professioneel netwerk te bereiken. Of spreek je net de consument aan en weet je dat jouw specifieke doelgroep tijdens de middagpauze door Facebook scrolt? 

Welk kanaal?

Elk kanaal heeft z’n eigen sterktes en aandachtspunten. Om je te helpen bij het bepalen van het meest geschikte platform voor jouw video’s, zetten we de voor- en nadelen van de voornaamste kanalen op een rij.

YouTube

Het grote voordeel van YouTube? Het is een choice based kanaal. Om een video te bekijken, moet de kijker er ook echt op klikken. Wie jouw kanaal bezoekt doet dat dus met de intentie om jouw video’s te bekijken. Daarnaast biedt YouTube uitgebreide Analytics en optimalisatiemogelijkheden en kan je de video embedden op je website, wat dan weer goed is voor je SEO. Je bereikt extra kijkers via search en suggesties en dat bereik behoud je ook op lange termijn. Het nadeel van YouTube? Het platform is erg arbeidsintensief, je moet je bereik vanaf nul opbouwen en moet kijkers vaak eerst zelf naar YouTube brengen.

Facebook & Instagram

Op Facebook en Instagram hebben video’s vaak een grotere initiële zichtbaarheid en lokken ze sneller interactie uit. Bovendien zal je video in het begin een groot publiek bereiken en kunnen deelacties nog extra reach opleveren. De levensduur van een video op deze platformen is echter beperkt en de video zal automatisch zonder geluid afspelen. Ook de videostatistieken zijn hier eerder beperkt.

LinkedIn

LinkedIn is dan weer heel relevant voor wie een B2B-doelgroep wil aanspreken. Je kan je bestaande netwerk gebruiken en je video krijgt een goed initieel bereik op korte termijn. Het leukste aan LinkedIn? Er is nog niet veel concurrentie waardoor je makkelijker opvalt. Helaas zijn de videostatistieken op LinkedIn beperkt en zal de video automatisch zonder geluid afspelen. 

Maak gebruik van de sterktes van elk platform om je boodschap te versterken. Maar weet ook dat het perfect mogelijk is om om te gaan met de moeilijkheden. Een video die automatisch zonder geluid afspeelt, kan je bijvoorbeeld van ondertitels voorzien. Je leest alles over ondertitels in het vorige artikel uit de Vidsome-reeks.

Wees je bewust van de voor- en nadelen van elk platform en maak hiervan gebruik om je boodschap te versterken.

De keuze van het platform

Nu je jouw doelen en doelgroep helder hebt en op de hoogte bent van de voor- en nadelen van de voornaamste videoplatformen, is het tijd om een kernplatform te kiezen. Dit is het kanaal dat je helpt om je doelstellingen te bereiken én wordt gebruikt door jouw doelgroep. Hier zal je de volledige video uploaden.

Naast een kernplatform kan je ook ondersteunende platformen uitkiezen. Deze kanalen dragen minder bij tot het bereiken van je doelstellingen, maar laten toe om jouw doelpubliek makkelijker te bereiken. Op een ondersteunend platform werk je met korte teasers die je doelgroep naar het kernplatform leiden. De combinatie tussen beide platformen verhoogt je zichtbaarheid en leidt verkeer naar je website. Kijkers hebben de keuze om al of niet de diepgaande info te bekijken en de teasers op de ondersteunende platformen zorgen voor de nodige variatie. 

De video bij dit artikel bekijk je hier. De andere Vidsome videotips vind je in dit overzicht.

Ging jij al aan de slag met online video? Laat het ons weten via Instagram.

Beeld: Christin Hume via Unsplash

Kies naast het kernplatform ook voor één of meerdere ondersteunende platformen en vergroot zo je zichtbaarheid.