Online video is hot & happening. Heel wat bedrijven zetten in op YouTube en ook op Instagram is video belangrijker dan ooit. Wil je mee op de wagen springen, maar weet je niet waar te beginnen? Zes maanden lang deelt video-experte Eveline van Vidsome haar tips met jou.

Elke minuut wordt vierhonderd uur videocontent op YouTube gezet. Dat betekent veel keuze voor de kijker en veel concurrentie voor de maker. Wil je er in die overload aan videocontent tussenuit springen, dan maak je best video’s die waardevol zijn voor jou én voor de kijker. Jouw “video sweet spot” bepaal je aan de hand van deze drie stappen. 

Stap 1: jouw doelstellingen

Vraag jezelf af wat je wil bereiken met je video’s. Waarom wil jij video’s maken? Misschien vormen ze voor jou de perfecte manier om meer persoonlijk te communiceren met je klanten of zorgen ze ervoor dat je top of mind bent bij je doelgroep. Op productpagina’s kunnen video’s voor meer vertrouwen en een hogere verkoop zorgen. Of misschien wil je vooral duidelijk maken wat je doet en waar je voor staat. Van zodra je weet wat jouw doelstellingen zijn, kan je bepalen welke video’s je helpen om die doelstellingen te bereiken. 

Bepaal wat jij wil bereiken met deze video's. Waarom wil jij video's maken?

Stap 2: de noden van jouw doelgroep

Wanneer er niemand naar je video’s kijkt, is de kans klein dat ze de vooropgestelde doelstellingen halen. Daarom is het belangrijk ervoor te zorgen dat je doelgroep je video ook echt wil bekijken. Dat doe je door je video nuttig te maken voor de kijker en een vraag te beantwoorden of een probleem op te lossen. Kan jij kijkers iets bieden dat ze nodig hebben, of dat nu informatie is of een moment van ontspanning? Dan heb je meer kans op slagen dan wanneer je samen met duizenden anderen nutteloze content in hun richting gooit. Stel jezelf dus de vraag waar jij jouw doelgroep mee kan helpen. Welke videocontent vormt een meerwaarde voor de mensen die je wil bereiken?

Je kan de vragen van klanten heel eenvoudig achterhalen. Roep hen op om ze te delen via social media of in de comments onder een video. Daarnaast kan je in Google Analytics zien welke video’s veel watch time hebben en kan je in Google Trends ideeën opdoen voor relevante keywords. 

Vraag jezelf af waar jij jouw doelgroep mee kan helpen. Kan jij kijkers iets bieden dat ze nodig hebben?

Stap 3: Bepaal jouw video sweet spot

Nu je jouw doelstellingen en de noden van je doelgroep helder hebt, is het tijd om jouw video sweet spot te bepalen. Dit is het punt waarop je video nuttig is voor je bedrijf én voor je klant. Je gaat daarvoor op zoek naar het raakvlak tussen wat jij wil vertellen als bedrijf en wat jouw klanten willen weten. Dit raakvlak is de sweet spot waarover je video’s kan maken. Vormt een video een meerwaarde voor de kijker, dan is de kans immers veel groter dat je video ook een meerwaarde vormt voor je bedrijf.

Heb jij een vraag over online video? Laat het ons weten via Instagram.
Misschien beantwoordt video-expert Eveline ze in het volgende artikel.

Lees zeker ook Evelines tips om zelfzeker voor de camera te staan en het juiste materiaal te kiezen.

Beeld: Kelly Sikkema via Unsplash

Ga op zoek naar het raakvlak tussen wat jij wil vertellen en wat jouw klanten willen weten.