Online video is hot & happening. Heel wat bedrijven zetten in op YouTube en ook op Instagram is video belangrijker dan ooit. Wil je mee op de wagen springen, maar weet je niet waar te beginnen? Zes maanden lang deelt video-experte Eveline van Vidsome haar tips met jou.

Ondertitels. Het kost wat extra tijd om ze toe te voegen, maar de voordelen ervan worden vaak onderschat. Ondertitels helpen je video op meer dan één manier vooruit. Zo zal je hoger scoren in zoekresultaten en krijgt je bereik een boost. We zetten de voordelen op een rij. 

1/ Betere toegankelijkheid 

Ondertitels vergroten in de eerste plaats de toegankelijkheid van je video’s. Online video wordt vaak bekeken zonder audio. Denk bijvoorbeeld aan een autoplay op Facebook of iemand die geen geluid kan aanzetten. Je mag er niet van uitgaan dat de kijker altijd hoort wat er in de video gebeurt. Wordt er gesproken en er zijn geen ondertitels? Dan is de kans groot dat kijkers gewoon voorbij scrollen. Ondertitels laten je toe om iedereen te bereiken die zonder geluid kijkt. Bovendien maken ze je video’s toegankelijk voor doven en hardhorigen. Een extra voordeel? Op heel wat videoplatformen kan je ondertitels toevoegen in meerdere talen. Zo maak je de video meteen toegankelijk voor een nóg breder publiek. 

Spreekt je doelgroep meerdere talen en staan ze open voor ondertitels? Overweeg dan ondertitels in verschillende talen.

2/ Hogere ranking

Het internet is text based. Hoewel YouTube en co wel een poging doen om te indexeren wat er in je video wordt gezegd, slagen ze daar meestal niet in. Denk maar aan het hoge entertainmentgehalte van automatische ondertitels! Door ondertitels toe te voegen in de YouTube tool, zet je jouw video om in tekst die zoekmachines wél perfect kunnen scannen en begrijpen. YouTube en Google kunnen de video volledig indexeren waardoor het algoritme beter begrijpt waarover het gaat. Is de inhoud goed, dan zal je video omhoogklimmen in de zoekresultaten. 

Voeg ondertitels toe in de YouTube tool. Zo kunnen zoekmachines de video perfect scannen en begrijpen.

3/ Meer watch time

Ondertitels zorgen er niet alleen voor dat zoekmachines je video’s beter kunnen vinden, maar ook dat kijkers je video’s beter begrijpen. De ondersteunende tekst zorgt ervoor dat je publiek de video beter kan volgen en de boodschap beter zal onthouden. De kijker is minder snel afgeleid en zal ook langer naar je video kijken. Dat is dan weer mooi meegenomen voor je watch time, het aantal minuten en seconden dat je video wordt bekeken. Ondertitels zorgen ervoor dat meer kijkers je video volledig uitkijken en doen je watch time stijgen. Dit zal je positie in de zoekresultaten en de suggesties een boost geven.

Ondertitels houden de aandacht van kijkers langer vast en zorgen ervoor dat de boodschap beter blijft hangen.

Praktische tip

Voeg ondertitels steeds toe in de captions tool op YouTube zelf. Zo kan de kijker zelf een taal kiezen of de ondertitels aan- of uitzetten. Ook Facebook heeft een tool om ondertitels toe te voegen.Op LinkedIn kan je ondertitels toevoegen door een SRT bestand te uploaden of door de ondertitels toe te voegen aan de video voor je hem post. 

De video bij dit artikel bekijk je hier. De andere Vidsome videotips vind je in dit overzicht.

Beeld: NordWood Themes via Unsplash

Voeg ondertitels toe in de tool van het platform zelf. Zo kan de kijker ze aan- of uitzetten en eventueel zelf een taal kiezen.