Online video is hot & happening. Heel wat bedrijven zetten in op YouTube en ook op Instagram is video belangrijker dan ooit. Wil je mee op de wagen springen, maar weet je niet waar te beginnen? Zes maanden lang deelt video-experte Eveline van Vidsome haar tips met jou.
Herken je dat gevoel? Je bent altijd vlot en spontaan, maar met een camera op je neus, kom je plots niet meer uit je woorden. Relax, je bent niet de enige! Met deze zes tips sta je straks vol zelfvertrouwen voor de camera.
1/ Imperfect is ook perfect
Een perfect gepolijste video klinkt leuk, maar is ook saai en onpersoonlijk. Durf daarom de minder perfecte versie van jezelf te laten zien. Zo maak je de video herkenbaar en toegankelijk. Wedden dat een imperfecte video beter blijft hangen dan de gefilterde versie!
2/ 567 keer opnieuw
Het grote voordeel van video: je kan zoveel takes opnemen als je wil. Niet tevreden met een shot? Dan doe je het gewoon opnieuw tot het wél goed zit. Het idee dat het niet van de eerste keer goed moet zijn, haalt meteen ook wat druk van de ketel.
3/ Knip- en plakwerk
Naast het feit dat je alles 567 keer opnieuw kan doen, kan je ook knippen in de montage. Je bekijkt dan alle beelden opnieuw, maakt een selectie en houdt alleen het allerbeste over. Werk je samen met een team, dan moet je hier de controle uit handen geven. Vergeet dan niet dat iedereen streeft naar een zo goed mogelijk eindresultaat.
4/ Een goeie voorbereiding
Een goeie voorbereiding is het halve werk. Denk op voorhand na over wat je wil vertellen, zo krijgt je verhaal een logische opbouw. Zet een aantal bullet points op papier, schrijf de tekst volledig uit of werk met een autocue. Zoek uit wat voor jou het best werkt. Zo krijg je het meest natuurlijke eindresultaat.
5/ Oogcontact met de camera
Voelt het nog wat ongemakkelijk? Beschouw de camera dan als een persoon waarmee je een gesprek voert. Of stel je voor dat je het verhaal écht vertelt aan wie de video te zien krijgt. Probeer daarbij recht in de lens te kijken. Niets zo ongemakkelijk als iemand die opzij of net naast de lens kijkt om zichzelf op de monitor te zien.
6/ Oefening baart kunst
Voor de camera staan, kan je leren. Hoe meer je oefent, hoe natuurlijker het zal aanvoelen én overkomen. Geef jezelf de tijd om te wennen aan de camera en aan het geluid van je eigen stem. Ook de beste televisiegezichten hebben dit ooit moeten leren. Oefen genoeg en dan komt het helemaal goed!
De video bij dit artikel bekijk je hier.
Heb jij een vraag over online video? Laat het ons weten via Instagram.
Misschien beantwoordt video-expert Eveline ze in het volgende artikel.