Door het juridische bos zien met de nodige én heldere metaforen? Dat is één van de expertises van Soraya El Khounchar van The Legal House. “Blijf niet in onzekerheid over wat je wel en niet kan als ondernemer in de hoop dat het nooit zal mislopen. Een juridisch stront aan de knikker kan je niet alleen veel geld kosten maar ook energie en dus je groei belemmeren”, tipt ze ons bij het begin van het gesprek. Uiteraard blijft het niet bij die ene tip. Tijdens het interview deelt Soraya meer juridische essentials en herkenbare scenario’s waar élke onderneming baat bij zal hebben. 
Soraya, als advocaat geef je ondernemers meer zelfvertrouwen met de nodige juridische ondersteuning. Hoe pak je dit juist aan? 
Ik zei het al in Bossy’s Reflect Issue: “De algemene voorwaarden van een ander bedrijf kopiëren? Dat is net hetzelfde als de onderbroek van een ander aandoen. Té persoonlijk en geen goed idee.”
Je staat sterker in je schoenen als je juridische documenten op maat zijn van je bedrijf. Om een goed beeld te krijgen van jou als ondernemer nemen we eerst een deep dive in jouw onderneming. Wat doe je? Wie zijn je belangrijkste klanten? Mijn team en ik leggen de puzzel en gaan na welke documenten en juridische service essentieel zijn voor je business. De ene ondernemer wil advies inwinnen over samenwerkingen, de andere maakt de overstap naar een vennootschap. Sommigen klanten hebben eerder nood aan een wedstrijdreglement omdat ze vaak wedstrijden organiseren, terwijl andere ondernemers vooral behoefte hebben aan een reviewbeleid. Verder helpt The Legal House je bij de start van je zaak én exitstrategie. Zoals je merkt, ik begeleid ondernemers in verschillende fases op vlak van commercieel en vennootschapsrecht. Iets wat ik bijvoorbeeld zelf soms mis, is een persoonlijke aanpak. Die staat bij The Legal House voorop. Mijn team en ik werken daarom niet met templates, maar vertrekken van je persoonlijke verhaal, huidige noden en toekomstplannen. Pro-activitieit vind ik ook een belangrijke. Samen met jou denk ik mee welke beslissingen je zaak ten goede komt. Wat is een goede betalingstermijn in functie van je cashflow? Hoe ga je in je branche het best om met wanbetalers? Dragen we auteursrecht over of juist niet? In sommige gevallen is dit bijvoorbeeld fiscaal voordelig, maar soms dan weer niet. Na het aanleveren van de documenten zorg ik ervoor dat je vol zelfvertrouwen weet hoe je ze kan inzetten. Zijn er veranderingen in je sector? Dan breng ik je op de hoogte. Zo ben je steeds up-to-date.  
Soraya_Bossy
© FRANKIE AND FISH
“Al ben je pakweg vijftien jaar bezig, een juridische fundament blijft noodzakelijk. Zeker wanneer je die to do al jarenlang negeert.”
– Soraya
Hebben ervaren ondernemers ook baat bij zo een legal audit? 
Absoluut. Al ben je pakweg vijftien jaar bezig, een juridische fundament blijft noodzakelijk. Zeker wanneer je die to do al jarenlang negeert. Bovendien zijn er zaken waar je als starter niet meteen met geconfronteerd wordt, maar in je groei wel. Ga je bijvoorbeeld voor het eerst aan de slag met een onderaannemer of freelancer? Dan gaat dit samen met nieuwe juridische verplichtingen en uitdagingen. Het blijft dus een must om te investeren in juridische bijstand, ook in verdere fases van je ondernemersreis. 
Kan je je met een beperkt budget al juridisch laten bijstaan?  
Binnenkort lanceer ik mijn nieuwe aanbod, The Legal Take Away, gericht op ondernemers die nog geen budget of headspace hebben om een volledige audit te laten uitvoeren. De naam kwam na een spontane brainstorming met Lynn van Motion Stories. In een latere fase nam ze ook alle video’s met mijn take aways. Bij deze: dankjewel Lynn! Dat was nodig want er bestaat vaak nog een drempel om juridisch advies te vragen. Daarnaast vulde mijn mailbox zich vaak met dezelfde vragen. (lacht) De vragen die ik al duizenden keren beantwoord heb én waarvan ik weet dat elke ondernemer ermee in aanraking komt, heb ik in korte video’s samengevat. The Legal Take Away is zoals het koekje in de heerlijke tiramisu. De ketchup of mayo bij je frietjes. Afin, je hoort me al komen. De onderwerpen zijn de basics van de basics en horen erbij wanneer je onderneemt. Met mijn modules en bijhorende video’s, checklists en templates neem je het heft in eigen handen en ontdek je zelf de oplossing van je probleem. Het is absoluut geen doorsnee vorming, maar een zeer toegankelijke manier om kennis te maken met juridische musts. Bovendien vermijd je meerdere risico’s die helaas soms deeluitmaken wanneer je onderneemt. Better safe than sorry! 
Soraya
© FRANKIE AND FISH
“Factuureer je 100% van je bedrag pas na overdracht? Dat is om problemen vragen.”
– Soraya
Wat houdt The Legal Take Away concreet in?
Met dit aanbod ga ik terug naar de basis, dé reden waarom ik ondernemer ben en dat is juridisch advies behapbaar én betaalbaar maken. Dankzij The Legal Take Away maak ik je bewust van de juridische valkuilen die je als ondernemer kan ontwijken. Ik geef je advies, nog voordat je je realiseert dat je het nodig hebt. Veel suggesties die ik geef betekenen trouwens niet per se dat je een juridisch document moet aanpassen. Het kan bijvoorbeeld ook een tip zijn over je facturatiesysteem. Factuureer je 100% van je bedrag pas na overdracht? Dat is om problemen vragen. Zorg je er eerder voor dat je ondernemingsrisico verspreid is bij de oplevering van een project. Een ander topic behandelt dan weer offertes. Je krijgt een antwoord op vragen zoals “Wanneer heeft een klant een offerte nu echt aanvaard en heb je recht op je voorschot?”. Je manier van communiceren kan in veel gevallen ook een invloed hebben op hoe een situatie uitdraait. Al vaker kreeg ik te maken met een conflict die gemakkelijk te vermijden was door betere communicatie. Net daarom heb ik voor verschillende gebeurtenissen handige templates gemaakt die je als ondernemer kan inzetten in geval van een geschil. Het zijn geen volledige juridische documenten, maar wel (e-mail)templates en checklists die je leven als ondernemer gemakkelijker maken. Je hebt je dienst afgeleverd en recht op je geld. Helaas blijft een betaling uit. De templates zijn zo uitgewerkt, dat je zelfs in zulke frustrerende situaties professioneel blijft. Verder vul ik het aanbod van The Legal Take Away aan met checklists en nieuwe video’s zodat elk belangrijk onderwerp relevant blijft. 
Zijn de modules relevant voor elke ondernemer?
De basismodules zijn voor iedereen dezelfde maar afhankelijk van je sector krijg je extra aangepaste video’s te zien. Zo hebben we bijvoorbeeld een specifieke training voor freelancers. In deze video’s leggen we je uit welke vijf clausules (afspraken over rechten en plichten van beide partijen bij een overeenkomst, n.v.d.r.) je minstens moet begrijpen of lezen, en wat de onderhandelingsmarge is. Andere belangrijke thema’s zoals auteursrecht en copycats komen aan bod. 
Hoelang heb je toegang tot dit platform als deelnemer? 
Levenslange toegang? Daar doe ik niet aan mee. Dat is bovendien geen juridische term. 
Waarom niet? 
Dat leg ik in mijn modules en video’s kort en krachtig uit. (lacht) De inhoud van video’s is zeer to the point. Het langste fragment vraagt ongeveer tien minuten van je tijd. Je hebt dus zeker genoeg tijd om mijn modules te volgen, al is het op het toilet (lacht). Die korte video’s zijn trouwens bewust gekozen. Ik kan heel uitgebreid vertellen maar heb ervoor gezorgd dat enkel de belangrijkste aspecten op een heldere manier worden behandeld.
Voor zij die nog niet overtuigd zijn: waarom is het een absolute must om in zee te gaan met een jurist? 
Voor de do-it-yourselfers van deze wereld: wat veel mensen niet begrijpen als ze iets opzoeken op het internet, is dat Nederlands recht niet hetzelfde is als Belgisch recht. Zoek je iets op en beland je op een website die eindigt op .nl? Dan is datgene alvast niet van toepassing op je situatie. Hetzelfde geldt voor juridische vragen die je ChatGPT laat beantwoorden. Eén belangrijk detail die je over het hoofd ziet, kan ervoor zodat de uitkomst er juridisch totaal anders uitziet. Je weet ook niet of die info up-to-date is of relevant is voor je bedrijf. Het is alsof je met het vliegtuig zou vertrekken zonder je veiligheidsgordel. Een slecht en gevaarlijk plan. Maak daarom dat je die veiligheidsgordel omhebt zodat je zonder veel zorgen op je bestemming geraakt. Waarom je op die spreekwoordelijke vliegtuig stapt en wat je bestemming is, maakt niet uit. Vergeet je gordel in elk geval niet! 
Wil je als eerste op de hoogte van The Legal Take Away? Zet je hier op de wachtlijst.
Beeld: Frankie and Fish