Een bedrijf overnemen, inclusief naam en team? Voor Goele en Filip, de zaakvoerders van Master Meubel is dat geen onbekend scenario. Na Vitra Partner Store Antwerp, managen ze nu ook het Antwerpse Espoo. Goele en Filip nemen je mee door het boeiende maar delicate overnameproces. 

Een organische en beredeneerde overname

Twee jaar geleden nam Master Meubel de Vitra Partner Store in Antwerpen over. Sinds kort neemt het bedrijf ook de winkel van Espoo van Dries Brys en Mies Van Dun onder haar vleugels. Net zoals de vorige overname, kwam deze samenwerking organisch tot stand. Zo vertellen zaakvoerders van Master Meubel Goele Vermeeren en Filip Versmissen: “In het verleden werkten we met Espoo samen. We waren voor elkaar geen onbekenden toen oprichter Dries vroeg om een gesprek aan te gaan. In eerste instantie gingen de conversaties over een diepgaande samenwerking zodat de klanten van Espoo van dezelfde service konden genieten als de klanten van Master Meubel. Na verdere gesprekken besloot Dries toch om Espoo volledig aan ons over te dragen zodat hij zelf een nieuwe weg kon gaan.”
“Dankzij onze overname met Espoo verduurzamen we de meubelhandel.”
– Goele

Focus op upcycling en refurbishing

“Espoo heeft een budgetvriendelijker aanbod maar deelt onze liefde voor kwaliteit en duurzaamheid. Op die manier bereiken we een andere, interessante doelgroep. Al sinds het begin vinden we het bij Master Meubel belangrijk om in te zetten op upcycling. Herstofferen, meubels opknappen… Dat zit in ons DNA. We doen dit al jaren, nog voor het hip was! Dankzij onze overname met Espoo verduurzamen we de meubelhandel en kunnen we nog meer focussen op upcycling en refurbishing,” vertelt Goele. Daarnaast is er nog een interessante locatie: de Antwerpse Kloosterstraat. “Deze straat staat bekend om voor de vele vintage en tweedehandswinkels. Espoo springt daar bovenuit als designdealer. De ideale ligging betekent voor ons een extra troef om ons refurbished verhaal aan de man te brengen. De drempel om een upcycled meubel te kopen ligt in de Kloosterstraat lager dan hier in Turnhout (waar de showroom en het kantoor van Master Meubel zich bevindt, n.v.d.r) merken we”, vult Filip aan. 

People management als prioriteit 

Een overname is een boeiend maar delicaat proces. Een extra team betekent een nieuwe dynamiek in een bestaand bedrijf maar ook andere verantwoordelijkheden. Dat geeft Goele toe. “Het team van Espoo moet zich enorm aanpassen. Ze krijgen nieuwe IT-systemen en leren andere collega’s kennen. Een verandering als deze brengt uitdagingen met zich mee. Zo heeft Dries het team van Espoo zelf ingelicht over de overname vanaf wanneer dat kon. Daarna hebben zijn werknemers snel kunnen kennismaken met Filip en mezelf. Later volgde het volledige team van Master Meubel. Een vlotte en persoonlijke overgang vind ik essentieel. Zo weten de werknemers van Espoo meteen wie de zaakvoerders zijn. People management is en blijft een belangrijke factor in alles wat we doen.”

Een groeiend team

Goele verdiept zich maar al te graag in verschillende processen en menselijk kapitaal. Dit liet ze al in verschillende interviews met Bossy vallen. Toch geeft ze aan dat er geen gouden regel is bij een overname. Hoe kan je dan een fris team doen bloeien en groeien? “Wat ik bij een overname doe, is het nieuwe team eerst zelf managen. Via meerdere één-op-ééngesprekken leer ik de mensen kennen. Eens ik weet welke sterktes iemand heeft, wil ik die persoon inzetten waar zijn of haar talenten maximaal benut kunnen worden. Daarbovenop benadruk ik wat ze al goed doen, om hun zelfvertrouwen een boost te geven.” Filip knikt mee en geeft aan dat vertrouwen inderdaad een niet te onderschatten element is binnen een transformatie als deze. “We vinden het belangrijk om de kennis die het team van Espoo heeft, te respecteren. We delen welke richting we met hen willen ingaan maar willen ze ook niet overweldigen met deze overname. We toetsen daarom regelmatig bij elkaar af of we de juiste beslissingen maken en vragen vaak naar hun mening.

Benieuwd om de samenwerking met Master Meubel en Espoo in real life te ontdekken? Bezoek de showroom van Espoo in de Kloosterstraat 75/77 in Antwerpen. Ook open op zondag.

Beeld: Erine Wyckmans