Werk je van thuis of heb je een eigen kantoor? Dan kan je zelf bepalen hoe je werkplek eruitziet. Maar waar begin je? En hoe creëer je een ruimte waar je met veel plezier heel wat tijd spendeert? Jill Eckhardt, interieurvormgeefster bij Master Meubel, helpt je op weg.

First things first

Tijd om je kantoor in te richten? Dan is het heel verleidelijk om meteen te beginnen met het kiezen van kleuren, meubels en decoratie. Toch is het belangrijk om eerst stil te staan bij je noden en wensen. Zodra je die in kaart hebt gebracht, kan je de verschillende opties overwegen en concreet beginnen met de inrichting van je kantoor. 

Om je noden en wensen te achterhalen, stel je jezelf de volgende vragen:

  • Hoeveel ruimte is er beschikbaar?
  • Voor hoeveel personen moet het kantoor worden ingericht?
  • Zijn ik en/of mijn collega’s altijd aanwezig op kantoor? Of werken we soms ook op verplaatsing?
  • Moet er een aparte ruimte voor meetings worden voorzien?
  • Zal ik klanten ontvangen in mijn kantoor? Of gebeurt dit in een aparte ruimte? 
  • Hoeveel en welke (opberg)ruimte moet ik voorzien voor papierwerk, boeken, plannen …
  • Welke apparatuur (printers, computers …) moet een plekje krijgen?
Denk op voorhand goed na over wat je precies nodig hebt, hoe je de ruimte zal gebruiken en welke sfeer je wil creëren.

De juiste meubels

Een bureaustoel kies je in de eerste plaats op basis van het comfort. Wie de hele dag op een stoel zit, kiest best voor een comfortabel exemplaar dat aangepast kan worden aan z’n eigen zitcomfort. Verstelbare armleuningen en een kantelbare en in hoogte verstelbare zit zijn in dat geval geen overbodige luxe. Wie niet de hele dag aan een bureau zit, kan het esthetische aspect wat meer laten doorwegen.

Wat bureautafels betreft, zijn landschapsbureaus tegenwoordig populair. Daarbij zit iedereen aan één grote tafel en zorgen kleine tussenwanden voor de nodige onderverdelingen. Deze tussenwanden kunnen vervolgens bijvoorbeeld als prikbord worden gebruikt. Landschapsbureaus zijn leuk omdat je in nauw contact staat met je collega’s, maar wanneer iedereen door elkaar begint te praten en bellen kan het snel onaangenaam werken worden. Besteed in dat geval wat extra aandacht aan de akoestiek in de ruimte en kies voor dempende materialen. Een tapijt op de vloer of tussenwand in stof kan vaak al een groot verschil maken. 

Als solopreneur werk je vaak in een privé-omgeving en kies je dus best voor een bureautafel die past binnen een huiselijke setting. Zorg er wel voor dat je genoeg werkruimte hebt. Een klein bureau oogt misschien mooier, maar werkt niet altijd even gemakkelijk. Dat kan op lange termijn leiden tot frustraties.

Laat je begeleiden door iemand met kennis van zaken. Zo hou je het hoofd boven water in het immense marktaanbod en word je verrast met nieuwe ideeën.

De juiste kleuren en materialen

Bij de keuze van de kleuren laat je je leiden door de beschikbare ruimte: hoe groot is deze, welke vloer ligt er, zijn er veel ramen en is er dus veel daglicht aanwezig? Vervolgens sta je stil bij de sfeer die je wil creëren. Ga je voor een vrolijke, losse sfeer, dan kies je best voor kleur. Wil je een eerder zakelijke sfeer scheppen dan zijn neutrale kleuren (zwart, grijs, beige, bruin) een aanrader, eventueel gecombineerd met een neutraler kleuraccent zoals bordeaux, donkergroen of donkerblauw.

In een bureauruimte kies je voor materialen die tegen een stootje kunnen en gemakkelijk te onderhouden zijn. Zo krijgt een tafel in fenix, laminaat of keramiek de voorkeur boven een delicate hout- of marmersoort. Voor bureaustoelen zijn leder en andere stoffen met een hoge slijtvastheid the way to go.

Voor meer interieurtips en begeleiding bij het inrichten van jouw kantoorruimte kan je terecht bij Master Meubel.

Beeld: Master Meubel

Beschouw de inrichting van je werkruimte als een investering. Een aangepast en aangenaam kantoor kan alleen maar leiden tot goede resultaten.