In deze rubriek geeft Bossy het woord aan stagiaire Tiffany. Om de twee weken schrijft ze over haar belevenissen op kantoor. Deze week: websites en online tools die je niet meer zal kunnen missen.

Wanneer ik content maak, doe ik steevast een beroep op een aantal websites en online tools om me te assisteren van research tot eindredactie. Het internet is een bodemloze put aan informatie, dus het is niet vanzelfsprekend om te vinden wat je nodig hebt. Zit jij ook wel eens met de handen in het haar? Om je op weg te helpen, raad ik je mijn go to’s aan.

Waar ben je naar op zoek?

1. Betere resultaten via Google

Als je zomaar iets intypt in Google, is de kans groot dat je een hoop resultaten te zien krijgt die je eigenlijk helemaal niet wil zien. Om die te beperken, maak je je zoekopdracht zo specifiek mogelijk. Eén manier is door bij ‘instellingen’ naar ‘geavanceerd zoeken’ te gaan. Je kan er filteren op exacte woorden, woorden uitsluiten, een taal en land instellen enzovoort. Maar eigenlijk kan je die specificaties ook in de zoekbalk aangeven. Enkele tips:

  • Gebruik aanhalingstekens. Dan krijg je alleen webpagina’s te zien waarop dat woord, die woordgroep of die zin letterlijk zo geschreven staat. Met een asterisk kan je aanduiden dat er andere tekst tussen mag staan. Voorbeeld: “veel ondernemers * nog nooit”
  • Wil je een reeks cijfers vinden zoals een telefoonnummer, dan plaats je die ook tussen aanhalingstekens. Wil je resultaten die een getal vermelden tussen twee waarden in, dan geef je die marge aan met twee puntjes. Voorbeelden: €100..€500, 2010..2015
  • Gebruik booleaanse operatoren. Zet OR tussen je zoektermen voor resultaten waarin minstens een van de ingetypte termen voorkomt, AND voor alle termen en NOT voor de ene term wel, maar de andere term niet. Voorbeeld: “dorien camps” AND “bossy”
  • Verduidelijk op welke website of op welk soort domein je wil zoeken. Voorbeelden: “energie” site:wearebossy.be, “vrouwendag” site:com
  • Geef indien van toepassing het bestandstype aan door filetype doc, filetype pdf, filetype ppt of filetype xls erbij te typen.
  • Zoek je naar publicaties van een bepaalde dag of periode, dan klik je onder je zoekbalk op ‘tools’ om een datum in te stellen.

2. Schrijfhulp

Of je nu een artikel schrijft, een blogpost of een caption voor op sociale media: je wil geen gênante taalfouten maken, toch? Als je geen tijd of zin hebt om de regels waarover je twijfelt afzonderlijk op te zoeken, is de Schrijfassistent je redder in nood. Die werd ontwikkeld door de KU Leuven in opdracht van de VRT en De Standaard en is makkelijk te gebruiken. Je plakt je tekst in de webpagina en haalt hem zo door een reeks checks zoals spelling, Belgisch en passief taalgebruik. De tool markeert elke mogelijke fout en geeft je een alternatief of samengevat taaladvies. Die dt-fouten zijn voorgoed verleden tijd!

Vind je dat samengevat advies maar verwarrend, en lees je liever een duidelijke uitleg met voorbeelden om je fout te snappen? Dan raadpleeg je het best deze bronnen:

Bonus: Synoniemen.net. Het is aangeraden af en toe een ander woord te gebruiken om hetzelfde te benoemen. Het maakt je tekst niet alleen aangenamer om te lezen, maar verhoogt ook de kans dat die gevonden wordt via zoekmachines. Bedenk dus telkens je een gepast synoniem uitkiest van op deze website welke woorden je doelpubliek zou googelen.

3. Rechtenvrije afbeeldingen

Mooie foto’s vinden die je zomaar van het internet mag halen: het is niet zo eenvoudig als het lijkt. Zeker als je ze wil gebruiken in stories of in een video en er geen ruimte is om correct credit te geven. Veel afbeeldingen vallen namelijk onder een Creative Commons-licentie. Die mag je dan bijvoorbeeld niet bewerken of commercieel gebruiken. Gelukkig zijn er genoeg databases met afbeeldingen die gratis, kwalitatief én rechtenvrij zijn:

Dubbelcheck wel steeds in de beschrijving van de foto of er geen credit noodzakelijk is. Maar als je de mogelijkheid hebt, vermeld dan sowieso de auteur. Het is het minste dat je kan doen.

4. Open data

Soms komt je verhaal simpelweg overtuigender over als je het met concrete cijfers kan hardmaken. Maar hoe vind je die in godsnaam? Via Google is het zoeken naar een naald in een hooiberg. Als je daarentegen weet welke portalen de belangrijkste data verzamelen, kom je in een paar klikken al bij het juiste antwoord terecht.

5. Storytelling tools

Wil je je artikel of blogpost naar een hoger niveau tillen, dan kan je je boodschap visualiseren met behulp van een storytelling tool. De mogelijkheden zijn oneindig, dus het is begrijpelijk als je ook hier door de bomen het bos niet meer ziet. Dit zijn mijn favorieten:

6. Social media management

Vind je het moeilijk om het overzicht te bewaren op je sociale media? Facebook, Instagram, YouTube, Twitter, Pinterest: het kan snel veel worden. Zeker als je aan social listening wil doen om te weten wat er over jou of je merk gezegd wordt. Met Hootsuite gebruik je één dashboard om al je accounts tegelijk te beheren. De voornaamste feature zijn de ‘streams’. Je stelt verschillende overzichten samen door zelf te kiezen welke gegevens van welk sociaal netwerk naast elkaar worden weergeven. Zo kan je onder meer een hashtag of sleutelwoord op Instagram tracken, je vermeldingen op Twitter monitoren en reacties op je YouTubevideo’s beoordelen.

7. Audiotranscriptie

Als je ooit al een interview afgenomen hebt, weet je dat het een hels karwei kan zijn om het gesprek uit te typen. Je moet voortdurend je opname pauzeren om te noteren, misschien even terugspoelen omdat je iets niet goed verstaan hebt… Zo blijf je bezig. Met oTranscribe krijg je de klus efficiënter geklaard. Je uploadt je audio- of videobestand en schrijft eronder de opname uit. Sluit je per ongeluk je tabblad of wil je op een ander moment voortwerken? Dan zal je transcriptie de volgende keer dat je je browser opent bewaard gebleven zijn. En als je je opname pauzeert en weer afspeelt, zal de tool je automatisch de laatste seconde opnieuw laten horen zodat je zeker geen woorden vergeet. Enkele shortcuts:

  • Esc: pauzeren/afspelen
  • Ctrl + 1 of F1: terugspoelen
  • Ctrl + 2 of F2: vooruitspoelen
  • Ctrl + J: timestamp invoegen
  • Ctrl + U: onderstrepen

Volgende week verschijnt mijn laatste stageverslag. Ik laat je niet achter zonder je weer een citaat mee te geven. Deze wijze woorden komen van schrijver Arthur C. Clarke: “Informatie verkrijgen via internet is als een glas water halen uit de Niagara Falls.” Toepasselijke vergelijking, niet?

Auf Wiedersehen!

Beeld: Daria Shevtsova via Unsplash