Binnenkijken, stiekem doen we het allemaal graag. En al helemaal wanneer het over de werkplek van ondernemende vrouwen gaat. Waar werken ze, hoe ziet hun dag eruit en wat mag absoluut niet ontbreken in hun werkplek?

Deze maand namen we een kijkje bij LikeBirds, de co-workingplek waar Angélique Dupré al jaren te vinden is. In 2008 begon ze een community voor fietsende vrouwen en intussen stampte ze naast die community ook een eigen fietskledinglabel “Little Black Bike” én twee boeken uit de grond. Wij namen een kijkje in de werkplek van deze ondernemende duizendpoot. 

Van studente lichamelijke opvoeding tot solo-ondernemer met een liefde voor fietsen. Kan je jouw traject even schetsen? 
Toen ik afstudeerde als Bachelor Lichamelijke Opvoeding zag ik mezelf geen veertig jaar in het onderwijs werken. Ik trok naar Brussel voor een cursus sportmanagement en ontdekte daar mijn interesse in marketing en communicatie. Niet veel later ondervond ik zelf het gebrek aan aangepaste kledij en evenementen voor vrouwen die net als ik van koersen houden. Ik begon gelijkgezinden te verzamelen, toen louter als hobby, maar merkte vrij snel dat er meer in zat. Zo ontstond het idee om een fietskledinglabel voor vrouwen te starten. De toenmalige fietsmode voor vrouwen was er één die alle clichés bevestigde, inclusief vlinders, bloemen en knalroze outfits. Allesbehalve stijlvol!

Little Black Bike was geboren. De community voor koersende vrouwen waarmee het voor jou allemaal begon, vormt nu een belangrijke basis voor je fietskledinglabel?
Inderdaad. Aanvankelijk zette ik de community op een lager pitje om te focussen op het kledinglabel. Gaandeweg ontdekte ik echter dat de nood aan een community bleef bestaan. Ik pikte de draad terug op en sindsdien organiseer ik opnieuw fietsweekendjes, fietsreizen en co voor vrouwen die net als ik van koersen houden. Ik merk dat het label en de community elkaar echt voeden en versterken. Een erg fijne wisselwerking! 

likebirds
"De afwisseling vraagt wel wat timemanagement, maar ik haal er ontzettend veel voldoening uit."

Aan die wisselwerking voegde je ook nog twee boeken toe.
Met Lannoo schreef ik inderdaad twee boeken over de koers: ‘De koers is een vrouw‘, met verhalen uit de buik van het peloton en ‘Go Ride‘, een praktische gids voor wie met koersen start of wat extra ondersteuning wil. Daarnaast werk ik ook freelance voor bedrijven, vooral in marketing, communicatie en events. Zo mag ik onder andere Teamleader, Stichting Tegen Kanker en Eddy Merckx tot mijn klantenbestand rekenen.

Een hele boterham. Ik vermoed dat je die afwisseling echt nodig hebt?
Klopt! Mensen vragen me soms waarom ik me niet alleen op m’n eigen bedrijf focus, maar dat zou voor mij niet voldoende zijn. Ik leer nog steeds veel bij uit mijn ervaring bij andere bedrijven, het levert me een sterk netwerk op én ik doe het gewoon enorm graag.  De afwisseling vraagt wel wat timemanagement en zorgt wel eens voor stressvolle periodes, maar ik haal er ontzettend veel voldoening uit. 

“Alles zelf doen, zou onmogelijk zijn. Gelukkig weet ik wat ik zelf goed kan en wat ik beter doorgeef aan anderen.”

Hoe hou je het hoofd koel tussen al die verschillende to-dolijstjes door?
Mijn geheim? Ik werk geregeld met freelancers en besteed veel uit. Ik zie mezelf eerder als een coördinator die copywriters, grafische vormgevers, leveranciers, fotografen … aanstuurt. Alles zelf doen, zou onmogelijk zijn. Gelukkig weet ik wat ik zelf goed kan en wat ik beter doorgeef aan anderen. 

Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit voor jou?
Mijn werkdagen zijn heel gevarieerd en hoe een dag eruit ziet, hangt sterk af van waar ik werk. Zo zit ik wekelijks minstens één dag bij LikeBirds en werk ik een aantal dagen thuis. Momenteel ga ik ook één dag per week naar Brussel voor een opdracht bij Museumpas. Al zou ik dat niet elke dag kunnen want na zo’n dagje pendelen, is mijn energie op. Ik bewonder de mensen die dit dagelijks doen! (lacht)

likebirds7
"Het is fijn om te zien hoe hier geregeld zaadjes geplant worden waar nadien allerlei interessante projecten uit voortvloeien."

Je bent intussen een echte ancien bij LikeBirds. Hoe ben je hier ooit beland?
Dat moet een vijftal jaar geleden geweest zijn. Ik was toen al zelfstandige maar van thuis werken, lukte me niet altijd even goed. Toen ik een event organiseerde en daarbij ondersteuning zocht, leerde ik Vicky, de oprichtster van LikeBirds kennen. Zij vertelde me dat ze ook bezig was met een co-workingplek. Ik kende het concept niet goed, maar ging een aantal maanden na de start toch eens piepen. Niet veel later werd ik lid en intussen ben ik hier één van de anciens. (lacht) 

Wat trekt je het meest aan in een co-workingplek?
Het allerleukste vind ik dat hier echt projecten geboren worden. Zo was mijn eerste boek een samenwerking met een grafisch ontwerper en fotografe bij LikeBirds en schreef één van de leden onlangs ‘Go Run‘, het vervolg op mijn boek ‘Go Ride‘. Het is fijn om te zien hoe hier geregeld zaadjes geplant worden waar nadien allerlei interessante projecten uit voortvloeien. Die kruisbestuiving werkt enorm inspirerend. 

En ook het sociale aspect speelt vermoedelijk een belangrijke rol?
Inderdaad. Een carrière als solo-ondernemer kan soms eenzaam zijn, vooral bij het nemen van strategische beslissingen. Op zo’n momenten vind ik bij LikeBirds gelijkgezinden om mee te sparren en af te toetsen of mijn buikgevoel juist zit. Elke donderdag is het hier trouwens soepdag. Dan genieten we met z’n allen van verse soep met Turks brood en beleg. Het ideale moment om bij te praten!

“Het is oké om met verschillende dingen bezig te zijn, zolang je het overzicht behoudt en de juiste dingen uitbesteedt.”

Welk boek ligt momenteel op je nachtkastje?
Ik ben geen grote lezer maar ‘Egopreneur‘ van Paul Van Den Bosch vind ik een echte aanrader. Hij benadrukt in het boek hoe belangrijk het is om jezelf op eerste plaats te zetten en daar kan ik, zowel als mama als ondernemer, zeker iets uit leren. Uit ‘The 4-Hour Workweek‘ van Timothy Ferris nam ik dan weer een aantal belangrijke principes over automatiseren en digitaliseren mee. Zijn principe van extreem weinig werken, hoeft voor mij niet per se, maar het digitaliseren van processen helpt me wel vooruit. 

Tot slot: welke tip wil je graag meegeven aan andere ondernemers?
Dat het oké is om je eigen zin te doen. Toen ik net begon, hechtte ik veel belang aan de raad van ondernemers die al veel verder stonden. Op hun aanraden ging ik me focussen op één project, hoewel ik daar net ongelukkig van werd. Gaandeweg zag ik in dat het oké is om met verschillende dingen bezig te zijn en je focus te versnipperen, zolang je het overzicht behoudt en de juiste dingen uitbesteedt. Het blijft een uitdaging om wat ik doe samen te vatten in één zin, maar daar is helemaal niets mis mee.

Volg de avonturen van Angélique op de voet via Instagram.