Binnenkijken, stiekem doen we het allemaal graag. En al helemaal wanneer het over de werkplek van ondernemende vrouwen gaat. Waar werken ze, hoe ziet hun dag eruit en wat mag absoluut niet ontbreken in hun werkplek?

Els Van Landeghem werkt al 22 jaar als bloemist. Het idee voor haar eigen bedrijf ontstond tijdens de organisatie van haar eigen trouw, zo’n drie jaar geleden. Met Bricks & Blooms voorziet Els huwelijken van adembenemende bloemendecoraties én leidt ze als wedding manager de dag in goede banen. Ze noemt zichzelf een ceremoniemeester, in bloemenjurk in plaats van pitteleer. 

Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit voor jou?
Ik werk een tweetal dagen per week voor Bricks & Blooms. De andere dagen werk ik als freelance bloemenbinder in een bloemenzaak in de buurt. Mijn werkdagen zien er heel verschillend uit. Soms staan er afspraken met koppels op het programma of maak ik dagplanningen voor huwelijken, vaak vind je me de hele dag in de kelder tussen de droogboeketten. Wanneer ik een huwelijk begeleid, kom ik ‘s ochtends aan bij de bruidegom met het bruidsboeket en eindigt mijn dag na de openingsdans. Daartussenin loop ik de benen vanonder m’n lijf om kaarsen aan te steken, dansschoenen te halen, de dj te ontvangen … Vroeger was er in de huwelijkssector heel duidelijk een hoog- en laagseizoen. Nu er ook meer in de winter en op vrijdag en zondag wordt getrouwd, vervaagt dat verschil steeds meer. 

BRCKS AND BLOOMS WEB-08667
"Het afbakenen van grenzen gaat met vallen en opstaan. Dat is deels te wijten aan mijn enthousiasme."

Wat staat er tijdens de lunchpauze op het menu?
Ik kook heel graag, maar tijdens de lunchpauze hou ik het meestal bij een wrap of een eenvoudige salade. Na het werk hou ik ervan om heel uitgebreid te koken. We hebben zowel binnen als buiten een grote tafel en ik vind het heerlijk om daar grote groepen vrienden en familie rond te verzamelen. Verjaardagen worden hier dus uitgebreid gevierd! Vrienden en familie zeggen wel eens dat ik ooit nog de catering business in moet. (lacht)

Naast ondernemer ben je mama van twee zonen. Hoe ervaar je die combinatie?
Mijn man werkt als zelfstandig aannemer dus neem ik een groot deel van de zorg voor onze zonen op mij. In de combinatie tussen moederschap en ondernemerschap ben ik enorm gegroeid, maar het blijft een uitdaging. Het afbakenen van grenzen gaat met vallen en opstaan en dat is deels te wijten aan mijn enthousiasme. Ik doe mijn job gewoon ontzettend graag. 

BRCKS AND BLOOMS WEB-09721

“Ik gebruik mijn pc voor een aantal praktische taken, maar duik daarna liefst zo snel mogelijk de kelder in.” 

Wat mag er niet ontbreken in je werkplek?
Mijn bloemenatelier is in de kelder en daar werd sinds kort eindelijk wifi geïnstalleerd. Sindsdien luister ik tijdens het werk vaak naar podcasts. Studio Salon, De Kobe Show en 50 Koffies zijn momenteel favoriet. Ik luister ze bijvoorbeeld ook tijdens het strijken. 

Werk je geordend of eerder chaotisch?
Ik ben nogal chaotisch, maar toch zit daar een bepaalde structuur in. Computerwerk is niet mijn sterkste punt. Ik kan uiteraard de basics, mails sturen, online boekhouden en co, maar hele tekeningen op papier zetten zoals de pas afgestudeerde studenten, dat gaat voor mij een brug te ver. Mijn job is nog steeds een ambacht en die computer is voor mij bijzaak. Ik gebruik hem voor een aantal praktische taken, maar duik daarna liefst zo snel mogelijk de kelder in. 

BRCKS AND BLOOMS WEB-09064
"Als ik zie waar ik na anderhalf jaar sta, besef ik steeds meer dat ik mezelf systematisch onderschat."

Bricks & Blooms bestaat intussen anderhalf jaar. Wat maakt je het meest trots?
Ik ben trots op het feit dat ik meer marketingkwaliteiten blijk te hebben dan ik aanvankelijk dacht. Wat velen niet van me weten, is dat ik als ondernemer een soort van minderwaardigheidscomplex heb. Een grote mond en een klein hartje. (lacht) Als ik zie waar ik na anderhalf jaar sta en hoeveel vertrouwen ik van koppels en collega’s krijg, besef ik steeds meer dat ik mezelf systematisch onderschat.

Tot slot: welke les wil je nog meegeven aan de Bossy-lezers?
Als je hart zegt dat je het moet doen en je hebt een duidelijk doel voor ogen, dan moet je gewoon springen. Ik bedoel daarmee niet dat je meteen als fulltime zelfstandige moet beginnen, maar start en kijk waar je naartoe kan groeien. Blijf niet zitten met je idee, maar durf praten met collega’s. Er bestaat zo’n grote groep van jonge en creatieve zelfstandigen die je kunnen inspireren. En verder: iedereen is uniek en werkt op zijn eigen manier. Bij iedereen past een ‘juiste klant’. Daarom vind ik het ontzettend belangrijk dat we elkaar steunen en versterken.

Meer Els? Volg Bricks & Blooms dan via Instagram.

Beelden: Isabeau Reynvoet