Binnenkijken, stiekem doen we het allemaal graag. En al helemaal wanneer het over de werkplek van ondernemende vrouwen gaat. Waar werken ze, hoe ziet hun dag eruit en wat mag absoluut niet ontbreken in hun werkplek?
Al twee jaar lang voorziet Anisa Spiessens van creatieve studio To Remember ondernemend Vlaanderen van minimalistische logo’s en doordachte huisstijlen. Daarnaast ontwerpt ze ook papierwaren voor wie trouwt of een kindje verwacht. Bossy mocht binnenkijken op de plek waar ze haar liefde voor papier omzet in tastbare ontwerpen: de zesde verdieping van haar appartement in Bornem, met een adembenemend uitzicht op de Rupel.
Je bent vierentwintig en al twee jaar fulltime zelfstandige. Dan ben je recht van de schoolbanken het ondernemerschap in gerold?
Klopt! Ik heb Grafische en Digitale Media gestudeerd aan de Artesis Plantijn Hogeschool en ben daarna meteen zelfstandige geworden. Ik droomde er al lang van en zag mezelf niet echt werken onder een baas. Ook mijn ouders hadden verwacht dat ik die richting uit zou gaan. Zij hebben jarenlang een meubelzaak gehad. Het ondernemerschap werd me dus met de paplepel ingegeven.
Hoe ziet een werkdag er meestal uit voor jou?
Ik sta op rond half acht, niet te vroeg want ik ben niet echt een ochtendmens. Ik maak me klaar en neem de tijd om rustig te ontbijten. Mijn werkdag begint steevast met het beantwoorden van mails. Eens ik daarmee klaar ben, begin ik met ontwerpen. Vaak is dat een mix van logo’s, huisstijlen voor bedrijven en huwelijks- en geboortedrukwerk. Rond één uur is het tijd om te lunchen, al durf ik dat wel eens over te slaan wanneer ik helemaal in de flow zit. Na de lunch werk ik door tot half zes en dan begin ik aan het avondeten. Ik eet samen met mijn man en daarna kruip ik met mijn laptop in de zetel. Niet ideaal, maar ik heb dat moment echt nodig. Creatieve ideeën ontstaan bij mij vaak pas ‘s avonds.
Als je de tijd neemt om te lunchen, wat staat er dan op het menu?
Ik hou van koken en vind het de ideale manier om te ontspannen en even mijn hoofd leeg te maken. ‘s Middags maak ik vaak een salade, soepje of panini en ik flans ook geregeld iets in elkaar met restjes uit de koelkast. Zo begon ik ooit fetakroketjes met courgetti te maken. (lacht) Ook in de keuken kan ik mijn creativiteit kwijt.
Ondernemen kan soms eenzaam zijn. Hoe ervaar jij dat?
Hoewel ik een echte huismus ben, kon ik me vroeger soms echt eenzaam voelen. Nu we sinds het voorjaar twee katjes hebben, ben ik gelukkig nooit meer alleen. Ik werk graag met stoffen en laagjes speciaal papier. Als die afwerking te veel tijd vraagt, komt mama langs om te helpen. Daarnaast probeer ik ‘s avonds geregeld af te spreken met familie of vrienden en plan ik afspraken met klanten soms ook buiten de deur. Dat het ondanks alles toch een eenzame job blijft, vind ik op zich niet zo erg. Het zorgt ervoor dat ik me volledig kan focussen. Ik heb er ooit wel over een co-working nagedacht, maar zou daar heel moeilijk in “the zone” geraken en de hele tijd aan het babbelen zijn.
“Mooie papierwaren mogen niet ontbreken in mijn werkplek. Alles vertrekt vanuit mijn liefde voor papier.”
Wat mag er absoluut niet ontbreken in jouw werkplek?
Mooie papierwaren! Alles vertrekt vanuit mijn liefde voor papier. Als klanten op bezoek komen, schotel ik ze meteen ook alle opties voor. Die verschillende en speciale papiersoorten zijn echt waar mijn bedrijf voor staat. Ik hou ervan om nieuwe dingen te ontdekken en pak er graag mee uit.
Ben je op de werkvloer eerder geordend of chaotisch?
Op werkvlak ben ik een pietje-precies. Ik vind het vreselijk als mijn kasten niet geordend zijn. Na een lange werkdag ligt mijn tafel steevast vol met touwtjes, papierscheuren, schetsen en mock-ups. Voor ik mijn werkdag kan afsluiten, moet ik dan eerst alles opruimen. Ook het huis moet schoon zijn en de afwas gedaan, dat brengt rust. Huishoudelijke taken doe ik trouwens geregeld tussen het werken door, anders kom ik er gewoon niet aan toe. Dat is dan weer een groot voordeel van thuiswerken.
Je job vraagt om veel creatieve ideeën. Waar haal jij je inspiratie vandaan?
Je kan creativiteit niet pushen. Sommige periodes gaat het stroef en op andere momenten bruis ik van de ideeën. Op dagen dat de inspiratie uitblijft, zou ik eigenlijk moeten loslaten. Al is dat niet altijd even makkelijk. Verder haal ik mijn inspiratie vooral uit bezoekjes aan steden. Nieuwe winkels, straten, étalages en hotels ontdekken, kan me zo’n creatieve boost geven! Daarnaast vind ik ook altijd leuke ideeën dankzij Pinterest en Instagram, in magazines en op beurzen.
Als je even terugblikt op de voorbije twee jaar als ondernemer, waar ben je dan het meest trots op?
Ik heb een enorme ontwikkeling doorgemaakt in het ontdekken van mezelf en mijn eigen stijl. Dat zie je ook wanneer je even naar beneden scrolt in mijn Instagram feed. Ik heb op relatief korte tijd een sterk merk in de markt gezet. Mensen weten heel goed waarvoor To Remember staat. Daarnaast ben ik ook trots op Het Netwerk Atelier, het netwerk event dat ik al twee keer volledig zelf op poten heb gezet. Dat deelnemers telkens vragen naar een volgende editie geeft me ontzettend veel voldoening. Als ondernemer durf je jezelf wel eens te downsizen en vergelijken met anderen. Als je dan appreciatie krijgt van iemand anders, doet dat zo’n deugd.
“Omring je met mensen die je kracht geven en motiveren. Durf je dromen uit te spreken.”
Tot slot: welke tip wil je graag meegeven aan andere ondernemers?
Blijf je omringen door mensen die je motiveren en mee naar een hoger niveau tillen. Dat hoeven niet per se andere ondernemers of mensen uit dezelfde branche te zijn, maar ze moeten ergens naartoe willen. Gesprekken met mensen die je kracht geven en jouw visie en dromen delen, kunnen je enorm doen groeien. Daarnaast geloof ik heel sterk in de wet van de aantrekkingskracht. Ik heb al geregeld luidop gezegd dat ik iets wil doen. Door die droom uit te spreken, kwam ik bij de juiste mensen terecht en werd de droom uiteindelijk realiteit. Mijn advies: durf je dromen uit te spreken en dan volgt de rest wel.
Benieuwd naar Anisa’s avontuur? Volg haar dan via Instagram.