Binnenkijken, stiekem doen we het allemaal graag. En al helemaal wanneer het over de werkplek van ondernemende vrouwen gaat. Waar werken ze, hoe ziet hun dag eruit en wat mag absoluut niet ontbreken in hun werkplek?

De naam Caroline De Beleyr zegt je misschien niet onmiddellijk iets, maar de kans is groot dat HOSHII wel een belletje doet rinkelen. Caroline gebruikt lasercutting om wondermooie creaties te maken, van houten gastenboekjes tot gegraveerde zeep, waarvan bijna heel trouwend Vlaanderen fan is. Wij namen een kijkje in haar atelier in Westerlo.

Lasercutting, ik had er nog nooit van gehoord. Hoe ben je met HOSHII begonnen?
Als tiener droomde ik al van een eigen zaak met creatieve basis, maar als jonge twintiger is dat niet evident. Met een master in Japanologie op zak, kwam ik in het Japanse bedrijfsleven terecht en later in marketing. Maar de creatieve honger bleef knagen. Met mijn dertigste verjaardag in aantocht, wilde ik die eigen zaak absoluut van mijn bucketlist afvinken. Geïnspireerd door Etsy startte ik een webshop met creaties van kleine makers en ontwerpers. Ik leefde me volledig uit in de vormgeving van de site, productfotografie, copywriting… Maar toen alles op punt stond en enkel het administratieve beheer van de webshop overbleef, kwam de verveling de kop op steken. Bovendien liep de verkoop niet erg vlot. Ik had dan wel een eigen zaak, maar echt blij werd ik er niet van. In dezelfde periode leerde ik lasercutting kennen. Ik begon te experimenteren en bood mijn eigen werk aan via de webshop. Die verkoop liep vlot. In een jaar tijd breidde ik mijn productgamma zodanig uit dat ik stopte met de doorverkoop van het werk van anderen. De focus ligt nu volledig op lasercutting én maatwerk. De webshop ging dicht en sindsdien werk ik enkel nog via persoonlijk contact met elke klant.

Daar heb je intussen je fulltime job van kunnen maken?
Sinds de zomer van 2018 is HOSHII inderdaad mijn fulltime job. Daarvoor combineerde ik het met een voltijdse en daarna deeltijdse job in loondienst. De stap naar volledige zelfstandigheid wilde ik al langer nemen, maar ik wachtte tot ik enige zekerheid had over de vraag naar mijn producten en diensten. Of die stap spannend was? Zeker. Maar mijn keuze hield weinig risico in, vond ik zelf. HOSHII had inmiddels een goede basis qua naamsbekendheid en klantenbestand. Bovendien zouden het eerste jaar geen grote investeringen nodig zijn. Na een jaar zou ik evalueren en beslissen: stoppen als bleek dat mijn zaak toch niet rendabel was. Of verder gaan en groeien. Dat eerste jaar is nu in de maand juni voorbij en ik ben er zeker van: ik ga door!

Hannah Vanderwaeren_HOSHII_300ppi-34 kopie
"Ik merk dat ik opvallend meer gedaan krijg door taken te groeperen per thema." - © Hannah Vanderwaeren

Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor jou uit?
Ik breng de kinderen ’s ochtends naar school en daarna doe ik steeds een uur mailbox. Rond tien uur start ik met mijn to-dolijst voor die dag. Ik werk sinds kort met een papieren agenda waarin ik mijn werktijd nauwkeurig plan. Ook werk ik met themadagen. Ik merk dat ik opvallend meer gedaan krijg door taken te groeperen per thema. Mijn werkdag kent meestal een pauze tussen 17u en 21u, vanaf de kinderen thuis zijn van school totdat ze gaan slapen. De meeste avonden werk ik daarna nog door, vaak tot middernacht. Ik kan moeilijk stoppen eens ik helemaal ‘in’ een taak zit. Ik werk liever een extra uurtje door zodat ik die taak kan afronden en gerust kan slapen. Ik waak er wel over dat ik minstens één avond per week ‘werkvrij’ houd.

En werken doe je in je eigen atelier?
Inderdaad! Mijn laseratelier zit in de kelder van ons huis. Daar gebeurt al het productiewerk. Alles waarvoor ik mijn lasercutter niet nodig heb, doe ik in de keuken en leefruimte van onze woning, waar ik een kleine bureauruimte heb. Het lijkt me ook fijn om af en toe te werken vanuit een koffiebar of gezellige co-workingplek, maar ik ken weinig plaatsen in de regio waar ik woon. Tips voor koffiebars en co-workingplekken rond Westerlo zijn dus altijd welkom! (lacht)

“Mensen denken vaak dat ik als thuiswerkende mama veel meer tijd met mijn kinderen doorbreng, maar dat is zeker niet het geval.”

Je werkt nu meestal alleen?
Klopt. Op voorhand had ik daar wel wat schrik voor, maar ik voel me zelden eenzaam. Ik ga meestal zodanig op in mijn werk dat ik amper merk dat ik de hele dag alleen ben. Sinds kort komt mijn mama mij ook één dag per week helpen bij het afwerken en inpakken van bestellingen. Die dag wordt er uiteraard wel veel gekletst. En deze zomer komt er voor het eerst een jobstudent, daar kijk ik ook naar uit. Ik probeer bovendien regelmatig deel te nemen aan evenementen die worden georganiseerd binnen de sectoren waarin ik werk. Vooral binnen de cirkel van huwelijksleveranciers beweegt er heel wat, zoals styled shoots of netwerkevents. Hoewel die events dienen om nieuwe mensen te leren kennen, gebruik ik ze vooral om bij te praten met collega’s die ik anders enkel via Instagram of e-mail spreek.

Je bent ook mama. Hoe ervaar jij de combinatie ondernemen en ouderschap?
Het is een uitdaging! Ik kom steevast uren te kort in een dag. Gelukkig heb ik een man uit de duizend. Hij neemt, vooral tijdens de weekends, heel wat zorg voor de kinderen op zich, zodat ik wat extra werkuren heb. En dan zijn er nog de grootouders, die ook voor heel wat uren opvang zorgen in de week. Mensen denken vaak dat ik als thuiswerkende mama veel meer tijd met mijn kinderen doorbreng, maar dat is zeker niet het geval. Wél kan ik er zijn op momenten wanneer het voor andere moeders vaak moeilijk is aanwezig te zijn, zoals bij activiteiten op school of wanneer ze plots ziek zijn.

Hannah Vanderwaeren_HOSHII_300ppi-3 kopie
"Bij ontspanningsmomenten met vrienden en familie probeer ik mijn telefoon ver weg te houden." - © Hannah Vanderwaeren

Heb je een favoriete werkoutfit?
Voor laserwerk op koude dagen in mijn kelderatelier heb ik een warme wollen trui en botten met zo’n pelsje in, maar verder heb ik geen vaste outfit. Als je de deur niet uit moet, is het verleidelijk om de hele dag die comfortabele joggingbroek en losse trui te dragen. Ook mijn make-up tas blijft veelal dicht sinds ik thuis werk. Ik merk wel dat ik nu extra blij word wanneer ik mezelf eens mag optutten voor een avondje uit.

Wat staat er op een gemiddelde werkdag op het menu tijdens de lunch?
Alles tussen een zak chips en een Pinterest-proof salade. Mijn favoriete lunch is toast met honing, avocado, gerookte zalm en een spiegeleitje. Vaak eet ik de overschotjes van het avondmaal van de dag ervoor. Sowieso neem ik meestal (te) weinig tijd om te lunchen, zelden meer dan een kwartier.

Wanneer neem je dan de tijd om te ontspannen?
Yoga werkt voor mij wonderwel als me-time momentje. Verder probeer ik bij ontspanningsmomenten met vrienden en familie mijn telefoon ver weg te houden. Zo word ik niet afgeleid door de reacties en aanvragen die via sociale media binnenkomen. Ik heb ook mijn werk-e-mail losgekoppeld van mijn telefoon. Dat laatste was in het begin even wennen, maar nu vind ik het prima.

“Ik geloof heel erg in ‘gewoon dóen’. Zelfs het best doordachte plan is waardeloos als er geen actie op volgt.”

Wat mag absoluut niet ontbreken in jouw werkplek?
Muziek. Ik luister steevast naar de radio of een playlist op Spotify. En mijn agenda, zonder ben ik verloren.

Werk je geordend of ben je eerder chaotisch? Gebruik je bepaalde apps en tools?
Ik vind mezelf bijzonder chaotisch. Mensen die mij heel goed kennen, zullen die chaos beamen. Toch krijg ik van de buitenwereld veel complimenten over mijn gestructureerde manier van werken. Heel gek vind ik dat. Sinds enkele maanden werk ik met een papieren agenda. Best tool ever. Bij elke bestelling noteer ik een tijdslot voor ontwerp en een tijdslot voor productie. Zo heb ik elke dag een netjes uitgeschreven to-do lijstje voor mijn neus, hou ik het overzicht over mijn beschikbare werktijd en weet ik welke wachttijd ik aan klanten moet doorgeven. Daarnaast werk ik met lijstjes. Véél lijstjes. Zo erg dat ik soms ook lijstjes van lijstjes begin te maken.

Wat is jouw motto of mantra als ondernemer?
Op mijn onderarm staat een tattoo met Make It Count. Dat is mijn levensmotto, als mens én als ondernemer. Ik geloof heel erg in ‘gewoon dóen’. Doordacht te werk gaan is uiteraard slim, maar zelfs het best doordachte plan is waardeloos als er geen actie op volgt. Het is door te doen dat je een verschil kan maken.

Hannah Vanderwaeren_HOSHII_300ppi-19 kopie
"Op mijn onderarm staat een tattoo met Make It Count. Dat is mijn levensmotto, als mens én als ondernemer." - © Hannah Vanderwaeren

Is er een bepaald boek dat je graag wil aanraden aan de Bossy-lezers?
Ik ben een slechte referentie op vlak van boeken. Ook al lees ik graag, ik kom er maar zelden aan toe. Er staan bijgevolg heel wat titels in wacht op mijn reading list. Momenteel lees ik Becoming van Michelle Obama. Ik vind veel motivatie in (levens)verhalen van mensen die zoals zij heel wat veranderingen hebben meegemaakt in hun leven.

Wat is de belangrijkste les die je als ondernemer al leerde?
Deel! Deel zowel je vragen en twijfels als kennis, tips en ervaring met andere ondernemers. Ik merk dat kennis en ervaring soms angstvallig afgeschermd worden – vaak uit schrik dat de concurrentie ermee aan de slag gaat. Dat is jammer. A high tide rises all ships, toch? Uit bijna alle gesprekken die ik heb met andere ondernemers haal ik wel iets dat ik kan gebruiken voor mijn eigen zaak. Soms is het iets kleins, maar ik heb ook al gouden tips ontvangen die mijn zaak in een stroomversnelling brachten. Ik hoop dat ik zo zelf ook andere ondernemers kan inspireren en motiveren.

Meer zien van Caroline’s prachtige ontwerpen? Volg HOSHII dan op Instagram.

Beelden: Hannah Vanderwaeren