Binnenkijken, stiekem doen we het allemaal graag. En al helemaal wanneer het over de werkplek van ondernemende vrouwen gaat. Waar werken ze, hoe ziet hun dag eruit en wat mag absoluut niet ontbreken in hun werkplek?
Twee jaar geleden startte Sophie Peelman met haar bedrijf. Onder de naam Peelvrouw voorziet ze zowel ondernemers als particulieren van een verrassend interieurontwerp. Bossy nam een kijkje in haar werkplek, waar al haar originele ideeën als creative designer vorm krijgen. Voorlopig gebeurt dat in nog in Antwerpen, waar ze al vier jaar woont samen met haar vriend. Al zijn ze momenteel voorzichtig op zoek naar een nieuwe stek.
Je maakte vroeger juwelen onder de naam Sternum. Hoe is de switch naar Peelvrouw precies tot stand gekomen?
Eén van mijn eerste verkooppunten met Sternum was in Leuven. De uitbaatster benaderde me met de vraag of ik een goede interieurarchitect kende. Mijn vriend was degene die me wakker schudde en zei dat ik het zelf moest doen. Dat project duwde me de freelancewereld in. Voor sommigen klinkt het misschien naïef, maar ik heb meteen mijn job opgezegd en ben er volledig voor gegaan. Een nieuwe wereld ging voor me open. Als freelancer was het tijd om mijn bedrijf een naam te geven. Ik heette al @peelvrouw op Instagram, wat eigenlijk bedoeld was als een flauw grapje. Uiteindelijk is het Peelvrouw gebleven. Ik zag het niet zitten om meerdere Instagram-accounts te beheren en duid werkgerelateerde posts nu gewoon aan met de hashtag #peelvrouwproductions.
Hoe ziet een werkdag er meestal uit voor jou?
Ik sta op om zeven uur en een uurtje later wil ik al aan het werk zijn. Ontbijt sla ik nooit over, zonder geraak ik de dag niet door. Begin ik pas na negen uur, dan voel ik dat het geen goede start was. Rond de middag krijg ik meestal een dipje en moet ik even weg van mijn bureau. Gewoonlijk werk ik er gewoon doorheen, zonder een echte pauze te nemen en even naar buiten te gaan. Daar probeer ik vanaf te geraken, maar het lukt me nog niet altijd. Soms raak ik ook verloren op YouTube, een lichte verslaving van mij. Geen slim idee aangezien ik al de hele dag voor een scherm zit. (lacht)
Wat vind je het leukste aan je huidige job?
De variatie, dat miste ik bij mijn vorige job het meest. Het contact met alle partijenen en het feit dat ik persoonlijker kan ontwerpen en projecten dieper kan uitwerken, vind ik geweldig. Uiteraard komt er ook veel computerwerk aan te pas, maar de afwisseling met praktische zaken zorgt ervoor dat ik het totaalplaatje meekrijg. Ik moet nu alles zelf doen, wat me uitdaagt om skills te gebruiken waarvan ik niet eens wist dat ik ze had.
Je job vraagt om veel creatieve ideeën. Waar haal jij je inspiratie vandaan?
Het is cliché, maar ik haal mijn inspiratie overal vandaan. Vaak pik ik stiekem dingen op. In mijn hoofd ben ik nog steeds een klein meisje dat met haar mama langs de winkels loopt en roept: ‘ooh dat is mooi!’. Ook op reis neem ik veel foto’s, hoewel ik ze nadien niet noodzakelijk herbekijk. Ideeën blijven vaak heel lang rondspoken in mijn hoofd en onbewust begin ik ze aan elkaar te linken. Op Instagram en Pinterest probeer ik mezelf niet te verliezen, al gaat iedereen er zo nu en dan wel eens door en werkt het perfect om een bepaalde sfeer voor te stellen. Mijn Instagram-profiel bevat naast eigen projecten ook dingen die ik opmerk, mijn eigen huis, reizen … Het is echt een visueel dagboek.
Wat is het moeilijkste aan het ontwerpen van een interieur voor een ander?
Een ontwerp vertrekt voor mij steeds vanuit een respect voor de ruimte die ik onder handen neem en het verhaal van de klant. Ik zie mezelf als de vertaler van een ideaal droombeeld naar de tastbare realiteit. In eerste instantie kijk ik hoe een klant leeft, wat er nodig is en wat hij goed vindt aan zijn huidige omgeving. Het eindresultaat is altijd een kruisbestuiving tussen verschillende partijen. Je wil niet dat iemand na tien jaar spijt heeft. Ik bewaar en versterk ook graag speelse elementen. Een oude, originele radiatorcover kan bijvoorbeeld het startpunt vormen waarop ik een ontwerp verder inspireer. De kunst zit ‘m erin alert te zijn voor dergelijke details.
Hoe bepaal je welke opdrachten je wil aannemen?
Momenteel ben ik volop aan het uitzoeken wat ik het liefste doe: het totaalconcept van A tot Z, advies geven of enkel één kamer onder handen nemen … Ik vind elk aspect van de job leuk, maar om alles goed te blijven doen, moet je leren loslaten en/of uitbesteden. De leukste opdrachten zijn uiteraard de totaalconcepten omdat je dan telkens de kans krijgt om er iets unieks van te maken. Omdat het momenteel erg druk is, zal ik kleinere opdrachten – zoals bijvoorbeeld de renovatie van een badkamer – moeten afslaan. Bij adviezen ligt het anders, die groeien vaak toch uit tot een totaalproject. Erg leuk als mensen je volledig vertrouwen. Ik moet steeds strenger worden, maar tijdsframes inbouwen en nee zeggen horen er nu eenmaal bij.
“Mijn bureau hangt vol met werk van jonge fotografen en grafisch vormgevers en dat triggert me enorm. Die prikkels heb ik nodig in mijn omgeving.”
Ondernemen kan soms eenzaam zijn. Hoe ervaar jij dat?
In het begin had ik het daar moeilijk mee. Nu is het zó druk dat ik geen tijd heb om erover te denken. Ik vind het leuk om alleen te zijn en alleen te werken, maar vind het ook gezellig om dat samen te doen. Samenwerken verhoogt de productiviteit enorm. Wanneer ik samen met vriendinnen, die ook zelfstandig zijn, een werkdag inplan, kan ik daar intens van genieten. Al zijn er evengoed dagen waarop ik niet naar buiten ga en mijn vriend me moet verplichten om iets te gaan drinken. Ze zeggen dat je op één dag met zeven verschillende mensen in contact moet komen, maar daar kom ik niet altijd aan. (lacht)
Wat mag er absoluut niet ontbreken in jouw werkplek?
Lawaai. Ik hou van achtergrondgeluid: een podcast, muziek, Netflix. Ik geef er geen bewuste aandacht aan, maar moet gewoon iets horen. Verder moet er ook een georganiseerde vorm van chaos aanwezig zijn. In het begin hield ik mijn bureau heel strak en professioneel, maar als ik dan foto’s uit mijn studententijd bekeek, was mijn bureau eerder pure chaos maar wel enorm gezellig. Ik ben nu eenmaal niet de persoon met een opgeruimd bureau en een gigantische, open co-workingspace is ook helemaal niets voor mij. Eens ik dat besefte, heb ik twee dagen genomen om mijn werkruimte volledig om te gooien. Nu hangt het hier vol met werk van jonge fotografen en grafisch vormgevers en dat triggert me enorm. Die prikkels heb ik nodig in mijn omgeving, er moet een hoek af zijn om het in mijn hoofd stil te krijgen.
Ik vermoed dat je van nature uit dus eerder chaotisch bent?
Dat klopt volledig, al heb ik ook een heel georganiseerde kant. Ik probeer de twee te combineren, maar daar is nog wel wat werk aan. (lacht) Ik heb die twee uitersten nodig. Wanneer alles te georganiseerd loopt, is er geen plek voor spontaniteit en is voor mij de fun eraf. Maar wanneer ik twee dagen mijn planning niet maak, voel ik me al snel overweldigd door het werk en krijg ik een paniekaanval nog voor de dag is begonnen.
Als je even terugblikt op de voorbije jaren als ondernemer, waar ben je dan het meest trots op?
Dat ik gewoon mijn plan heb getrokken. Ik ben heel oplossingsgericht en doelbewust en weet dat een project goed komt. Het is een combinatie van koppigheid en doorzettingsvermogen die ik functioneel gebruik. Niet koppig in de zin van ‘alles moet zoals ik wil’, maar ik ga wel volledig voor mijn doelen. Ik probeer ook af en toe te vertragen en stil te staan bij waar ik heen ga en of dat nog steeds de goede koers is. Verder vind ik het leuk dat ik niet altijd voor de eenvoudige route kies, ik neem geen vrede met de gemakkelijke oplossing. De grootste kick? Klanten meekrijgen met mijn visie. Zo maak ik voor iedereen iets uniek en krijgen ze geen kopie van een ander project.
Tot slot: welke tip wil jij graag meegeven aan onze lezers?
Just do it, vertrouw op je buikgevoel en heb geduld. Het moet en kan niet allemaal in één keer, hoe graag je dat ook wil. Sta stil en evalueer, zonder eeuwig te blijven trappelen. Werk traag, maar gestaag in de richting van jouw doel. Dat is volgens mij het probleem met ons, millenials. We zien de mogelijkheden en willen daar dan ook meteen staan, terwijl we vergeten dat anderen er misschien al vijftig jaar voor hebben gewerkt. En jij wilt diezelfde droom op vijf jaar werkelijkheid maken? Ik denk het niet. (lacht)
Meer Peelvrouw? Volg haar belevenissen via Instagram.
Beelden: Isabeau Reynvoet