Binnenkijken, stiekem doen we het allemaal graag. En al helemaal wanneer het over de werkplek van ondernemende vrouwen gaat. Waar werken ze, hoe ziet hun dag eruit en wat mag absoluut niet ontbreken in hun werkplek?

Burgstraat 38 in Gent, de plek “where the magic happens” voor Hadisa Suleyman van Estate of Mind. Al drie jaar lang verkoopt en verhuurt ze vastgoed vanuit haar kantoor in de Gentse binnenstad en dat doet ze op haar eigen, ongedwongen manier. Intussen startte ze ook een kantoor in Turkije en staat een tv-programma hoog op het verlanglijstje. “Think big, dan kan je alleen maar downsizen” is Hadisa’s motto. Haar werk is haar leven. Haar werkplek haar tweede thuis. Benieuwd hoe die eruitziet!

Je zit nu drie jaar in dit kantoor. Hoe ben je hier ooit terechtgekomen?
Tijdens mijn stage als vastgoedmakelaar werkte ik deeltijds bij een boekhouder in dit kantoor. Van zodra ik binnenstapte, wist ik het zeker: als ik iets op mezelf begin, dan is het hier. Heel toevallig kwam het pand vrij, net toen ik besloot de stap te wagen. Ook al was de huurprijs ver boven mijn budget, ik twijfelde geen seconde. Het kantoor was groot en de huur best pittig, dus vulde ik het in als co-working space. Omdat het te veel van mijn tijd vroeg, bestaat de co-workingplek sinds september 2017 niet meer en deel ik het kantoor met een ander bedrijf.

LRG_DSC00386-3
"In Assenede heb je minder marketing nodig, terwijl dat in Gent net cruciaal is. Elke stad vergt een andere aanpak."

Je hebt nog een kantoor in Assenede?
Klopt. Voor Scheir & Partners werk ik samen met een vennoot die er al 25 jaar als ondernemer actief is. Samenwerkingen aangaan is voor mij een goeie manier om te groeien. In Assenede doen we exact hetzelfde als in Gent maar op een totaal andere manier. Het kantoor is er heel lokaal waardoor je meer moet steunen op je netwerk en de ons-kent-onsmentaliteit. Je hebt er minder marketing nodig, terwijl dat in Gent net cruciaal is. Elke stad vergt een andere aanpak.

En sinds kort werk je ook in Turkije?
Het avontuur in Turkije is een meisjesdroom. Ik groeide op in een Turkse buurt en die mensen hebben echt mijn hart gestolen. Vier maand geleden heb ik de stap gezet en het gaat geweldig. Ik werk vanuit Gent met een partner ter plaatse maar de bezoeken met klanten doe ik zelf. Voorlopig werk ik er enkel als makelaar maar ooit zou ik er graag investeren in een eigen project.

Het leven van een ondernemer kan soms eenzaam zijn. Hoe ervaar jij dat?
Mijn job bestaat vooral uit het uitbouwen van een netwerk. Een lunch met een investeerder, een koffie drinken met een klant … Het sociale aspect is nooit veraf. Zelfs met mensen waarvoor ik twee jaar geleden een huis verkocht, ga ik nu nog koffie drinken. Bestaande relaties onderhouden loont. Nieuwe klanten warm maken is veel moeilijker.

Ga eens een kop koffie drinken met een klant. Bestaande relaties onderhouden loont. Nieuwe klanten warm maken is veel moeilijker.

“Ik ben altijd bezig en sta ik nooit helemaal ‘uit’ maar daar heb ik absoluut geen probleem mee.”

Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor jou uit?
’s Ochtends ben ik het minst productief. Ik zet de kinderen af op school en ga dan vaak een halfuurtje lopen. Rond tien uur ben ik op kantoor. Om twintig na drie haal ik de kinderen terug op en daarna ben ik thuis met hen bezig, terwijl ik mails en telefoons beantwoord. Zodra de kinderen in bed liggen, werk ik verder en heb ik vaak nog afspraken.
Ik ben altijd bezig en sta ik nooit helemaal ‘uit’ maar daar heb ik absoluut geen probleem mee. Iedereen heeft het over ‘work-life balance’ maar voor mij is het gewoon ‘life-balance’. Mijn werk is mijn leven dus ik zie het niet als werk. Mijn dochter nam ik als baby gewoon mee naar kantoor. Ik ontving klanten met haar in de draagdoek.

Heb je het gevoel dat je hard moet werken?
Dat is een misverstand dat bij veel mensen bestaat. Ondernemen betekent niet dat je tachtig uur per week moet werken. Ik werk veel, maar op een andere manier. Daardoor heb ik niet het gevoel dat het veel opeist of dat ik mijn kinderen links laat liggen. Het is voor mij geen of-ofverhaal.

LRG_DSC00334
"Schoenen uit, zetel in en werken maar. Ik ontvang klanten gewoon op mijn sokken, zelfs als het een gigantische investeerder is."

Welk item mag absoluut niet ontbreken op kantoor?
Zonder twijfel de zetel. Schoenen uit, zetel in en werken maar. Ik ontvang klanten gewoon op mijn sokken, zelfs als het een gigantische investeerder is. Het breekt meteen het ijs. Ik hou ook niet van dresscodes en draag waar ik zelf zin in heb. Zo krijgen klanten de échte Hadisa te zien. Ik zal me nooit anders voordoen dan ik ben. Ooit liep ik bij de notaris binnen met een gescheurde broek en sneakers en vroeg iemand waar de makelaar bleef!

En als het lunchtijd is?
Lunchen doe ik in de zomer liefst buiten. In de winter is Deliveroo mijn favoriet. Ik kies wel altijd voor gezond. Zelf ben ik geen keukenprinses en dan heb ik mijn portie groentjes toch al binnen. Fitchen staat op dit moment op nummer één. De beef en sweet potato wrap is zo lekker!
Soms werk ik vanuit een koffiebar of lunchplek. Meestal ga ik dan al werken waar ik een meeting heb of blijf ik erna nog wat zitten. Ik heb het nodig om buiten te komen en menselijke connecties te maken, het houdt me wakker. Clouds in my coffee en Cocotine zijn mijn lievelingsplekjes.

“Soms vraag ik me af hoe dat zal zijn als ik vijftig ben. Misschien is dit wel de succesformule voor het eeuwige leven.”

Wat doe je om te ontspannen?
Met de ideale job heb je geen ontspanning nodig. Nieuwe ideeën uitdenken en uitwerken ontspant me. Ik denk altijd aan de volgende stap en blijf nooit stilstaan. Soms vraag ik me af hoe dat zal zijn als ik vijftig ben. Misschien is dit wel de succesformule voor het eeuwige leven, de drive om altijd verder te gaan. Als je geen doel of droom hebt dan stopt het.

Alleen maar positieve energie dus?
Inderdaad. Alles heeft twee kanten, ook ondernemen. Ik kan het negatieve aspect van ondernemen niet benoemen omdat ik me focus op het positieve. Ik geloof ook sterk in visualiseren. Als 17-jarige zag ik mezelf als een gelukkige, ondernemende vrouw met een prachtige man en kinderen, een eigen kantoor, een mooie auto, op tv en in Turkije. Alles wat ik me voorstelde is intussen realiteit. Door te denken dat je dromen werkelijkheid zijn, ga je er ook naar handelen.

Visualiseer hoe jouw ideale toekomst eruitziet. Door te denken dat je dromen werkelijkheid zijn, ga je er ook naar handelen.
LRG_DSC00352-3
"Oprecht geïnteresseerd zijn, daar zit het hem in. Sommige dingen kan je gewoon niet faken."

Werk je geordend of ben je eerder chaotisch?
Op kantoor ben ik heel gestructureerd, mijn laptop is mijn leven. Alles verloopt digitaal, behalve de compromissen. Mijn agenda, to do’s en notities hou ik bij in mijn gsm. Ik gebruik geen software, apps of CRM-systeem en dat werkt perfect.
Ik zal ook altijd namen en gsm-nummers opslaan, zo kan ik iedereen bij voornaam aanspreken. Oprecht geïnteresseerd zijn, daar zit het hem in. Je mag alle mogelijke info in een CRM-systeem steken, het zal nooit oprecht overkomen. Sommige dingen kan je gewoon niet faken.

Hanteer een persoonlijke aanpak door goed te luisteren en voornamen te onthouden. Oprecht geïnteresseerd zijn, maakt echt een verschil.

Dat siert je!
Ik probeer altijd mezelf te zijn en wil tonen dat het ook kan als je uit een atypisch ondernemersgezin komt, een vrouw met kinderen bent, een vreemde achternaam hebt … Ik sta als ondernemer voor de klas en neem die taak heel serieus. Ik wil bewijzen dat je kan ondernemen en tegelijk ook financieel sterk kan staan én gelukkig kan zijn. Je leeft maar één keer, dus doe wat jou gelukkig maakt.

Zin in nog meer magic? Volg Hadisa dan via Instagram.