Binnenkijken, stiekem doen we het allemaal graag. En al helemaal wanneer het over de werkplek van ondernemende vrouwen gaat. Waar werken ze, hoe ziet hun dag eruit en wat mag absoluut niet ontbreken in hun werkplek?
De Pinte, de plek “where the magic happens” voor Margaux en Stephen van The Holy Berry. Voorlopig toch, want hun echte werkplek in Astene is door wegenwerken onbereikbaar. Ze werken nu noodgedwongen van thuis en kunnen zo wat langer genieten van dochtertje Asa, die in april vorig jaar geboren werd. Wij hadden het met Margaux over haar werkplek.
Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor jou uit?
Voor Asa geboren werd, stonden we op rond half acht. We aten açai als ontbijt en vertrokken naar kantoor. Onze werkdagen verliepen altijd anders, maar er zat wel een zekere structuur in. Lange dagen op kantoor waren zeker geen uitzondering, maar als zelfstandige heb je gelukkig ook de vrijheid om tussendoor even iets anders te doen. Het hele idee waarbij iedereen elke dag tussen dezelfde uren aan zijn bureau zit, is zo achterhaald. België hinkt voorlopig achterop maar in heel wat andere landen zie je al een duidelijke shift in die mentaliteit.
Werkte je vroeger ook soms van thuis?
Dat gebeurde wel eens, maar het grootste deel van de tijd brachten we door op kantoor. Nu werken we al een aantal maanden thuis en dat is voor mij niet ideaal. Ik verplaats me liever echt naar mijn werkplek.
Hoe ervaar je de combinatie van ondernemer- en ouderschap?
Het is een uitdaging, maar wel heel leuk. We kozen er bewust voor om de eerste maanden volledig thuis te werken en dat was niet altijd even makkelijk. We zijn tijdens deze periode minder snel gegroeid, maar dat is een opoffering die we met veel liefde maken. Dankzij het ondernemerschap kon ik me die eerste maanden intensief naar onze dochter richten. En binnenkort starten we met een oppas, zodat ik terug meer op The Holy Berry kan focussen.
Heeft het ouderschap je als ondernemer veranderd?
Zeker en vast! Voor we ouders werden, hadden we geen limieten. Onze dochter dwingt ons nu tot meer regelmaat en structuur. We moeten gas terugnemen, maar tegelijk wordt het er niet minder lastig op. Onze dagen blijven lang en onze nachten kort. Asa leert ons ook meer te relativeren. Een deal niet succesvol kunnen afronden is jammer, maar dat plaats ik nu onmiddellijk in perspectief. Een kind is een verrijking voor je leven, ook op ondernemingsvlak.
“We zijn geen doorwinterde veganisten of vegetariërs maar geloven in kwalitatief en gebalanceerd eten.”
Jullie gezonde ontbijten zorgen er uiteraard voor dat je er een hele dag tegenaan kan, maar hoe zit het met jullie lunchgewoontes?
Voor de lunch trekken we meestal naar de supermarkt in de buurt. Soms nemen we iets van thuis mee en we eten ook geregeld een açai bowl als lunch. Een go-to maaltijd hebben we niet echt, maar we eten wel altijd gezond. We zijn geen doorwinterde veganisten of vegetariërs maar geloven in kwalitatief en gebalanceerd eten. Bio is voor ons een bewuste keuze en als we een stukje vlees eten, willen we weten waar het vandaan komt. Een kwaliteitslabel is voor ons heel belangrijk.
Welk item mag niet ontbreken op kantoor?
Zonder twijfel onze mixer. Het is een heel basic exemplaar uit de supermarkt maar we kunnen echt niet meer zonder. Het mixertje klopt vaak overuren om bowls te maken voor onszelf of voor klanten die komen proeven.
En als het tijd is om te ontspannen?
Ontspanning, wat is dat nu weer? (lacht) Voor Asa er was, was sport mijn ontspanning. Dat staat nu al een hele tijd on hold. Ik ben niet iemand van de extreme uitdagingen maar af en toe eens een rondje lopen, mis ik enorm. Eens Asa naar de opvang gaat, zal dat het eerste zijn wat ik opnieuw zal oppikken.
Ondernemen kan soms eenzaam zijn. Hoe ervaar jij dat?
Stephen en ik werken vaak samen dus we zijn niet veel alleen. Een collega missen we niet echt voor het sociale aspect maar eerder als ondersteuning bij het werk. Het zou geweldig zijn als iemand een deel van het werk op zich zou kunnen nemen. Doordat we zelf instaan voor alle details worden we nu soms beperkt in wat kan. Als we willen groeien, zullen we dus iemand in dienst moeten nemen maar dat is voorlopig financieel nog niet aan de orde. We werken nu wel vaker met freelancers en hebben binnenkort voor het eerst een stagiaire.
Orde of chaos op kantoor?
Iets tussenin. We zijn redelijk ordelijk en gestructureerd maar er zijn altijd dingen die je onderweg leert en waarvan je achteraf denkt: “Waarom heb ik dat niet van in het begin zo gedaan?” Je ziet het vaak bij jonge starters die nog niet in contact kwamen met de structuur binnen een groot bedrijf. Die structuur ontbreekt dan vaak ook in hun start-up.
“Sinds kort gaan we ook bewuster om met hoe we ons kleden. Met een outfit kan je veel vertellen.”
Gebruiken jullie bepaalde tools om structuur aan te brengen?
Teamleader is voor ons heel belangrijk en ook Slack gebruiken we geregeld. De app is ideaal om communicatie te stroomlijnen, zeker nu we steeds vaker met freelancers werken. Daarnaast kunnen natuurlijk ook Excel en Dropbox niet ontbreken.
Februari is personal branding maand op wearebossy.be. Zijn jullie daar mee bezig?
Een werkdag kan heel onvoorspelbaar zijn dus kleden we ons altijd casual maar netjes. Sinds kort gaan we wel bewuster om met hoe we ons kleden. Met een outfit kan je veel vertellen. Bij The Holy Berry bevinden we ons op dat vlak echt op een tweesprong. Enerzijds zijn we een lifestylemerk met een sterke associatie naar sport, yoga en een gezonde levensstijl toe. Anderzijds blijft het uiteraard een business. Naar klanten toe zullen we dus meer lifestyle georiënteerd zijn, terwijl het bij een partner toch iets serieuzer mag.
Is duurzaamheid belangrijk op kantoor?
Omdat açai van ver komt, is het ecologisch gezien een relatief belastend product en dat proberen we op een andere manier te compenseren. Zo werken we niet met één grote plantage of producent maar nemen we de bessen af bij lokale stammen. Op die manier zorgen we ervoor dat de lokale bevolking een inkomen heeft en dat de bomen in het Amazonewoud blijven staan. Ook op kantoor zijn we er bewust mee bezig: glazen flessen, duurzaam printpapier, fair trade koffie … Het zijn de kleine dingen die samen het verschil maken.
Welk advies wil je nog meegeven aan andere ondernemers?
Het is als start-up heel makkelijk om excuses te zoeken waarom iets niet gelukt is maar daarmee kom je geen stap vooruit. Ga na wat fout ging, leer eruit en voel je niet te snel misdeeld of onrechtvaardig behandeld. Dat is niet altijd makkelijk, zeker niet als een goeie klant je bijvoorbeeld laat vallen voor een concurrent, maar blijkbaar heb je dan toch iets niet goed genoeg gedaan. Je hand eerst in eigen boezem durven steken is onze gouden tip.
Zin in nog meer magic? Volg The Holy Berry dan via Instagram.