Binnenkijken, stiekem doen we het allemaal graag. En al helemaal wanneer het over de werkplek van ondernemende vrouwen gaat. Waar werken ze, hoe ziet hun dag eruit en wat mag absoluut niet ontbreken in hun werkplek?

Deze maand trok Bossy naar het idyllische Ossel. Daar, op het Vlaams-Brabantse platteland, ligt de werkplek van juwelenontwerpster Melanie Van Dooren. Tussen het solderen en polijsten door liet Melanie ons binnenkijken in haar gezellige atelier.

Je werkte jarenlang in de media. Hoe kwam je op het idee om juwelen te ontwerpen?
Mijn vriend en ik woonden een tijd als expats in Brazilië. Om me bezig te houden, schreef ik me in voor een cursus zilversmeden. In België keerde ik terug naar mijn job in de media, maar toen ik mama werd, bleek dat heel moeilijk te combineren. Ik had een zware burn-out en vond houvast in het edelsmeden. Zodra ik mijn skills in avondonderwijs had opgefrist, liepen de eerste bestellingen binnen. 

Intussen heb je twee zoontjes van vier en één. Hoe ervaar je de combinatie tussen ondernemen en het moederschap?
Mijn gezin is mijn basis, mijn vruchtbare bodem. Als het daar goed zit, volgt de rest wel. Maar in alle eerlijkheid: ik vind de combinatie tussen werk en gezin best moeilijk. Soms ben ik met iets bezig en moet ik alles laten vallen om de kinderen op te halen. Om van onvoorziene omstandigheden, zoals een kind dat ziek is terwijl ik een project moet opleveren, nog maar te zwijgen. Als ik bij de kinderen ben, blijft het ook een uitdaging om mijn focus volledig bij hen te houden. Toch ben ik blij dat mijn zoontjes me soms ‘dwingen’ om een time-out te nemen. Anders zou je me de klok rond in mijn atelier vinden. (lacht)

Hoe proberen jullie het evenwicht tussen werk en gezin in stand te houden?
Het is inderdaad een evenwichtsoefening, maar wel eentje waar mijn vriend en ik bewust voor kiezen. We proberen elkaar daarin ook voortdurend af te lossen. Het is niet omdat ik zelfstandig ben dat Hendrik geen dag verlof kan nemen wanneer één van onze zoontjes ziek is. Verder hou ik elke maand één zaterdag vrij voor mijn gezin en komt er sinds kort iemand helpen met de kinderen op dinsdag en donderdag. Zo krijg ik er opeens twee volwaardige werkdagen bij. Dat we allebei weinig tijd hebben, zorgt soms voor de nodige stress, maar het leert ons accepteren dat niet alles steeds perfect kan of moet verlopen. 

DSC08510
"Het moederschap heeft me ertoe gedwongen meer orde en structuur in mijn leven te brengen."

Hoe ziet een werkdag er meestal uit voor jou?
Een gemiddelde werkdag heb ik niet, een gemiddelde werkweek wel. Zo begin ik op maandag steevast met het overlopen van openstaande projecten, om daarna materialen te bestellen en te bekijken welk juweel zich waar bevindt. Na de middag begin ik dan met produceren. Dinsdag combineer ik de boekhouding met het ontvangen van klanten en woensdag is het ‘mamadag’ en doe ik in principe niets. Donderdag combineer ik het ontvangen van klanten met werk achter de werkbank en op vrijdag vind je me daar de hele dag. Ik eindig de week op zaterdag met het ontvangen van klanten, al hou ik één zaterdag per maand bewust vrij voor mijn gezin. 

Een heel duidelijke structuur.
Klopt, die structuur in mijn agenda is nodig om het allemaal beheersbaar te houden en ook in mijn atelier is orde belangrijk. Stel je voor dat ik iets zou kwijtraken! Bovendien is het veel leuker om ‘s ochtends een opgeruimde werkplek binnen te wandelen dan een chaotisch boeltje waarin je eerst alles bij elkaar moet zoeken. Ik ben van nature nochtans eerder chaotisch. Het moederschap heeft me ertoe gedwongen meer orde en structuur in mijn leven te brengen en ik moet toegeven: dat maakt het allemaal toch net iets aangenamer. (lacht)

“Op donderdag kunnen klanten me wel eens ontmoeten met zwarte vegen in mijn gezicht van het polijsten.”

Heb je naast die duidelijke structuur ook een go-to werkoutfit?
Ik draag echt alles, ook items die minder geschikt zijn in een atelier. Zo heb ik ooit een wollen mouw in brand gestoken. (lacht) In principe zou ik een vuur afstotende schort moeten dragen, maar in mijn atelier is dat eerder de uitzondering dan de regel. De uitdaging zit hem in het feit dat ik het vuile werk vaak combineer met het ontvangen van klanten. Mijn outfit moet dus geschikt zijn voor beiden. Je wil toch niet met een sloddervos voor je zitten wanneer je een verlovingsring bestelt? Al kunnen klanten me op donderdag wel eens ontmoeten met zwarte vegen in mijn gezicht van het polijsten.

Ondernemen kan best eenzaam zijn. Hoe ervaar jij dat?
Ik heb heel graag sociale contacten, maar geniet ook van het alleen zijn. Ik put dus veel energie uit de afwisseling tussen beiden. Wel vind ik het moeilijk dat er soms wel dertig projecten tegelijk in mijn hoofd zitten en dat niemand het even van me kan overnemen. Mocht ik ooit een zielsverwant vinden die het samen wil doen, zou ik dat zeker zien zitten. Al is het wel fijn dat de erkenning nu ook volledig bij mij terechtkomt. 

DSC08546
"Je kan écht tijd maken en af en toe nee zeggen, ook al wil je voor alles en iedereen goed doen."

Je job, twee jonge kinderen … Is er af en toe ook tijd voor ontspanning?
Ik heb het inderdaad best druk, maar wil daar niet over klagen. Je kan écht tijd maken en af en toe nee zeggen, ook al wil je voor alles en iedereen goed doen. Zo hebben Hendrik en ik de gewoonte om één keer per jaar samen op hotel te gaan om écht tijd met elkaar door te brengen. Gewoon ergens in België, maar even weg van huishouden, kinderen en werk. Ook met de feestdagen neem ik nu bewust meer rust. De voorbije jaren werkte ik me kapot met Kerst, dit jaar nam ik weinig extra opdrachten aan. Ik werk al het hele jaar door hard. Waarom zou ik dan met de feestdagen nóg harder werken? 

Je job vraagt om veel creatieve ideeën. Waar haal jij je inspiratie vandaan?
Heel vaak haal ik mijn inspiratie uit het verhaal van de klant. Zo kwam er een tijd geleden een man langs die zijn vriendin ten huwelijk wou vragen. Hij had niet genoeg budget voor een grote diamant, dus maakte ik er een mooie solitaire met een kleursteen van en zette ik daar een kleiner diamantje naast. Mix je het verhaal en budget van de klant met mijn stijl, dan ontstaat er iets unieks. Dat is het leukste onderdeel van mijn job! 

“Weten dat je ook buiten je atelier wel eens het gespreksonderwerp bent, geeft ontzettend veel voldoening.”

Waar ben je het meest trots op?
Op heel wat, maar als ik toch moet kiezen: de erkenning. Je geeft je eigen naam aan een bedrijf en het is geweldig om van familie te horen dat mensen wel eens vragen of ze “familie zijn van”. Het idee dat je ook buiten je atelier wel eens het gespreksonderwerp bent, geeft ontzettend veel voldoening. 

Tot slot: welke tip wil je graag meegeven aan andere ondernemers?
Het is oké om je een bepaald stuk uit het segment toe te eigenen en daarin te specialiseren. In mijn geval bestaan er nog zoveel andere technieken en aspecten, maar in plaats van me daarop blind te staren, focus ik liever op waar ik in uitblink. Zo kan ik ook makkelijk tegen klanten zeggen dat een collega hen beter kan helpen. Er is genoeg werk voor iedereen, dus waarom zou je iets aannemen waar je niet honderd procent bekwaam in bent? Een tevreden klant, daar draait het uiteindelijk om.

Het werk van Melanie ontdek je via Instagram.