Binnenkijken, stiekem doen we het allemaal graag. En al helemaal wanneer het over de werkplek van ondernemende vrouwen gaat. Waar werken ze, hoe ziet hun dag eruit en wat mag absoluut niet ontbreken in hun werkplek?

Made in Meadow, dat de zijn huisgemaakte illustraties en ontwerpen van de sympathieke Shari Doom. Hoewel de naam doet vermoeden dat haar werkplek zich op het platteland bevindt, werkt ze vanuit haar gezellig zolderkamertje in Gent. Wij mochten een kijkje nemen in haar kleurrijke werkplek.

Je startte in 2010 met Made in Meadow en intussen is het je fulltime job. Hoe is dat gegaan?
Toen ik in 2010 met Made in Meadow begon, combineerde ik het nog met een fulltime job. Na een jaar of zeven als zelfstandige in bijberoep werd die combinatie steeds lastiger. Bovendien was mijn toenmalige job steeds meer een energievreter geworden. Tijd om echt werk te maken van Made in Meadow! Aanvankelijk wilde ik het ondernemerschap combineren met een parttime job, maar uiteindelijk heb ik gewoon de stap gewaagd. Een beetje impulsief, maar achteraf gezien een geweldige beslissing.

Magic-02
"Door onmiddellijk na het opstaan iets af te werken waar je tegenop ziet, heb je energie voor de rest van de dag!"

Sinds kort hebben jullie een dochtertje. Hoe verloopt dat?
Met Lausanne erbij is het wat meer chaotisch en werk ik wanneer het kan. Overdag slaapt ze nauwelijks en ook mijn vriend heeft een onregelmatige agenda. Dat betekent dat ik soms ’s nachts moet doorwerken. Gelukkig zijn Lausanne’s nachten super en gaat ze vanaf juli naar de crèche. Terug wat meer regelmaat zal deugd doen. Gelukkig kan je als zelfstandige zelf plannen wanneer je werkt. Zo leer je je tijd beter te gebruiken.

Hoe zag een gemiddelde werkdag er voor jou uit voor de komst van Lausanne?
Vroeger stond ik op rond zeven uur en ging dan meteen een uurtje werken. Een tip die ik ooit kreeg van coach V. Door onmiddellijk na het opstaan iets af te werken waar je tegenop ziet, heb je energie voor de rest van de dag! Daarna at ik iets en maakte ik me klaar. Vervolgens zag elke dag er anders uit. Meestal een combinatie van computerwerk, boodschappen en kleine huishoudelijke taken. Omdat ik vaak met particulieren werk, zijn er in het weekend of ‘s avond vaak meetings. Dat vind ik niet erg. Werk en privé, week en weekend lopen sowieso al heel erg in elkaar over.

“Je moet blijven evolueren. Het is niet omdat je iets gisteren zo gedaan heb, dat het vandaag ook zo werkt.”

Werk je altijd vanop deze zolderkamer?
Meestal wel. Ergens anders werken is geen optie omdat ik mijn materiaal en groot computerscherm nodig heb. Mails beantwoorden en kleinere werkjes kunnen wel ergens anders gebeuren. Ik zou wel op een co-workingplek willen werken om een ruimte te hebben waar ik mensen kan ontvangen. Nu gebeurt dat in de woonkamer en verhuizen mijn vriend en dochter naar boven. Een co-workingplek zou vooral praktisch zijn en een meer professionele uitstraling hebben. En het zou fijn zijn om collega’s te hebben!

Om het eenzame aspect van ondernemen op te vangen?
In het begin had ik daar meer moeilijkheden mee. De ommezwaai naar volledige vrijheid was groot. Op je werk doe je gewoon je uren. Als zelfstandige kan je zeggen: ‘Ik ga even naar de winkel en dan start ik opnieuw’. Dat vond ik in het begin heel moeilijk. Ik moest mezelf er echt toe dwingen om even afstand te nemen en voelde me er vaak schuldig over. Je moet daar je eigen draai en systeem in vinden en ook blijven evolueren. Het is niet omdat ik iets gisteren zo gedaan heb, dat het vandaag ook zo werkt. Omwille van het sociale aspect werk ik nu ook voor designstudio Typographics. Zij sturen mensen uit voor grafische en illustratieve opdrachten en organiseren ook geregeld workshops en events. Dan zit ik bijvoorbeeld anderhalve week bij een uitgeverij. Ik doe het vooral om meer het gevoel te hebben ergens “bij te horen”.

Magic-01
"Wat verder niet kan ontbreken is kleur. Ik heb er een zwak voor en dat zie je terug in mijn ontwerpen én in mijn werkplek."

Wat staat er tijdens een werkdag ’s middags op het menu?
Als ik goed bezig ben en helemaal in de flow zit, durf ik de lunch al eens over te slaan. Dan zit ik helemaal in mijn eigen wereld en vergeet ik alles om me heen. In de winter heb ik meestal wel verse soep in huis. Als het zomer is, vind ik het dan weer leuk om even naar buiten te gaan voor een beetje daglicht. Mijn vaste gewoonte? Thee. Als ik ‘s ochtends naar boven ga om te werken, neem ik steevast een tas thee mee en ook voor ik ergens aan begin zet ik een tasje.

Is thee voor jou het meest onmisbare item in je werkplek?
Misschien wel. Als ik ergens op interventie ga en er is enkel een koffiemachine, dan is dat voor mij echt een gemis. Wat verder niet kan ontbreken is kleur. Ik heb er een zwak voor en dat zie je terug in mijn ontwerpen én in mijn werkplek.

Wat doe je om je te ontspannen?
Sport is voor mij ontspanning. Ik hou van lopen en speel volleybal. Met een baby staat dat voorlopig op een laag pitje. Ik verlang er enorm naar om terug te beginnen. Verder ga ik ook graag wandelen of ga ik even langs de bloemenwinkel of de kringwinkel.

“Als ik bezig ben, ligt alles overal, maar als het werk klaar is, ruim ik ook wel terug op.”

Heb je een werkoutfit nodig om in de flow te komen?
Ik zit sowieso nooit de hele dag in mijn pyjama, maar het uur van aankleden verschilt wel. Tijdens dat eerste werkje van de dag zit ik vaak nog in pyjama en als ik ’s avonds moet doorwerken, doe ik meestal ook iets makkelijks aan. Ik draag wel altijd pantoffels. Die heb ik speciaal gekocht omdat het in de winter zo fris is in mijn zolderkamertje.

Werk je ordelijk, chaotisch of eerder iets tussenin?
Als ik bezig ben, ligt alles overal, maar als het werk klaar is, ruim ik ook wel terug op. Tijdens het proces mag alles overhoop liggen. Daarna moet er ruimte zijn het om aan iest nieuws te beginnen. Als ik op verplaatsing werk, moet ik soms stand-by zijn en mijn ontwerp te kunnen doorsturen naar de drukker. Daarom staat alles sinds kort op Dropbox, super handig!

LRG_DSC00753
“'Big Magic' van Elizabeth Gilbert geeft inzicht in het creatieve proces, dat was voor mij een eyeopener."

Is er een bepaald boek dat voor jou belangrijk is?
‘Big Magic’ van Elizabeth Gilbert geeft inzicht in het creatieve proces. Dat was voor mij een eyeopener. Een ander boek dat ik af en toe opnieuw opensla, is ‘Spoedcursus Verlichting’ van Tijn Touber. Het legt uit hoe onze gedachten in elkaar zitten en hoe we zelf creëren wat we denken. Het boek ligt altijd op mijn nachtkastje.

En heb je dan ook een bepaald levensmotto?
Ik heb er meerdere. Op dit moment is ‘Ik het nog nooit gedaan dus ik denk wel dat ik het kan’ heel relevant. Ik wil mijn faalangst overwinnen en deze quote van Pippi Langkous toont dat je niet bang mag zijn om te proberen.

Wat is de grootste les die je tot nu toe leerde?
Dat je nooit klaar bent met leren. In het begin dacht ik: ‘Nu moet ik ondernemer zijn en er direct ‘boenk’ op zitten’, maar dat is bij bijna niemand het geval. Mijn grootste tip: gewoon doen en niet te veel kijken naar anderen. Zo blijf je dicht bij jezelf.

Zin in nog meer magic? Volg Shari dan via Instagram.