Binnenkijken, stiekem doen we het allemaal graag. En al helemaal wanneer het over de werkplek van ondernemende vrouwen gaat. Waar werken ze, hoe ziet hun dag eruit en wat mag absoluut niet ontbreken in hun werkplek?

BoHo, a.k.a Borgerhout, de plek ‘where the magic happens’ voor allround creative Sumeyye Ata. Vanuit een prachtig gerenoveerd herenhuis runt ze samen met haar man een Airbnb, maakt ze meubels op maat, geeft ze bouwadvies én startte ze in april met Studio Muse, een duurzaam kledingmerk. Benieuwd hoe de werk- en woonplek van deze creatieve duizendpoot eruitziet. 

Wanneer ben je gestart als ondernemer?  
Mijn man en ik zijn in 2013 samen gestart met het opknappen van designmeubels, toen nog in ons oude huis in Mortsel. Het was nooit de bedoeling om het zo groots aan te pakken, maar de business bleef maar groeien en noodgedwongen moesten we op zoek naar een grotere woning. Eigenlijk was deze woning boven ons budget, maar we zagen er zoveel potentieel in. Naast de privéwoning, studio en opslagruimte, konden we hier ook een Airbnb van maken. Mijn kledingmerk, Studio muse, lanceerde ik pas op 1 april 2019 en is dus mijn recentste onderneming.

overzicht kantoor.v1
"Mijn magic trick? Gewoon doen. Ik zie veel mensen die fantastische ideeën hebben, maar de sprong niet wagen."

Heb je altijd al geweten dat je wilde ondernemen?
Eigenlijk niet. Ik liet het allemaal wat op me afkomen. Op het moment dat ik nog studeerde, was ik erg op zoek naar wat ik wilde doen. Heel herkenbaar voor vele ondernemers in spe. Ik heb vooral geprobeerd om met alles wat ik doe als hobby, geld te verdienen en dat is me tot nu toe gelukt.

Heb je een magic trick om dit allemaal te realiseren?
Gewoon doen. Ik zie in mijn omgeving veel mensen die fantastische ideeën hebben, maar de sprong niet wagen. Verder is het belangrijk om nuchter te blijven en een eerlijk en uniek concept te hebben. Voldoe je aan die voorwaarden, dan weten mensen je vanzelf te vinden.

“Met één agenda lukt het niet meer
om alles te managen.”

Hoe ziet een typische werkdag eruit?
Eerst brengen we de kinderen naar school, dan is het tijd voor koffie en zet ik me aan mijn mails. Daarna volgt het updaten van de agenda’s van de Airbnb. Dat is best een heel gedoe, want naast toeristen hebben we ook regelmatig professionele boekingen voor fotoshoots. Met één agenda lukt het niet meer om alles te managen, dus hebben we er nu drie: eentje voor de gasten van de Airbnb, eentje voor de fotoshoots en een persoonlijke agenda. Verder vul ik mijn dagen met administratie, het maken van pakketjes en af en toe renoveren we nog iets in het huis. Tussendoor ontwerp ik nog verder aan mijn kledingmerk.

Je bent met veel dingen tegelijk bezig dus een rustige omgeving vind je vast belangrijk?
Mijn werkplek moet inderdaad een verlengde zijn van mijn huis, een plek die heel ‘zen’ aanvoelt. Mensen omschrijven het wel eens als minimalistisch. In mijn werkplek moet ik vooral tot rust kunnen komen en omringd zijn door groen. Ik kan niet zonder mijn plantjes, zij maken het af. (lacht) Daarnaast hangen er ook een paar foto’s van mijn gezin aan de muur. Ze zorgen voor een huiselijke toets.

plantenhoekje + dossierkast.v2
"Velen zien dit als het perfecte leven, maar je mag niet vergeten dat ondernemen gelijkstaat aan onzekerheid."

Je werkt permanent van thuis. Bevalt je dat?
Het heeft z’n voor en nadelen. Enerzijds moeten we maar twee trappen naar beneden en we zijn op ons werk. Anderzijds heb je nooit het gevoel dat je echt thuiskomt. Ik draai niet zo makkelijk mijn knop om. Gelukkig weegt het positieve door. Het is fantastisch om mijn eigen uren te bepalen. Dates met vrienden hoef ik bijna nooit af te zeggen. En uiteraard ben ik altijd dicht bij mijn kinderen.

Hoe ervaar je die combinatie van ondernemer zijn en het ouderschap?
Voorlopig vind ik het alleen maar top. Mijn kinderen groeien op met mij aan hun zijde. Het is een luxe waar velen jaloers op zijn. Toch mis ik het soms om voor een baas te werken. Velen zien dit als het perfecte leven, maar je mag niet vergeten dat ondernemen gelijkstaat aan onzekerheid. Zeker in de designsector.

“Ik hecht best veel belang aan female empowerment.”

Het leven van een ondernemer kan soms eenzaam zijn. Voel je dit zelf aan?
Soms mis ik het om collega’s te hebben waarmee ik kan netwerken. Daarom wil ik in de toekomst de helft van mijn bureau verhuren aan een freelancer. We hoeven niet per se samen te werken en er zijn geen verplichtingen. Gewoon iemand die ‘s morgens vraagt: ‘Zal ik de koffie zetten?’

Een beetje zoals een co-working plek?
Ja, maar dan met één persoon. Bij voorkeur een vrouw want ik hecht best veel belang aan female empowerment. Dat voel je ook in het kledingmerk terugkomen. Al de items zijn vermeld naar een muze, geïnspireerd op vrouwen die ooit een verschil hebben gemaakt. Zo is de jas Leymah vernoemd naar de vredesactiviste Leymah Gbowee en draagt het bloesje Rosa de naam van burgerrechtenactiviste Rosa Parks.

Sumeyye + eigen creaties 2.v1
"Ik geniet enorm van het proces om elke kleine stapje tot het eindresultaat uit te werken."

Studio muse is niet alleen female empowering, maar focust ook op duurzaamheid. Trek je die lijn door op kantoor?
Toch wel. Wanneer ik pakketjes maak, vermijd ik plastic. Ik gebruik altijd gerecupereerde dozen van de Gamma. (lacht) We zijn ook overgeschakeld op kraantjeswater. Verder zijn onze bureaustoelen, de kast, de verwarming, de projector, het vloerkleed en de paspop allemaal tweedehands.

Zijn er dingen die standaard niet mogen ontbreken op kantoor?
Het overzichtsbord waar we zowat alles visualiseren. We gebruiken het praktisch, om onze agenda’s en administratie aan op te hangen. Maar het dient ook als moodboard met shots van de collectie en kleuren die me op dit moment inspireren. Daarom verandert het ook wekelijks.

Wat vind je het allerleukste aan ondernemer zijn?
Concepten bedenken en uitwerken. Ik geniet enorm van het proces om elke kleine stapje tot het eindresultaat uit te werken.

Waar ben je het meest trots op?
Het feit dat ik mezelf al veel heb aangeleerd. En dat ik potentieel heb kunnen zien in dit pand om er een mooi concept van te maken waarin we al onze activiteiten onder één dak kunnen brengen. Het is beter uitgedraaid dan ik ooit had durven dromen.

Symeyye Ata volgen? Hier inspireert ze je met plezier.

Beeld header: Alina Krasieva photography
Andere beelden: Claudia Crovato
Guest editor: Claudia Crovato