Een werkplek hoeft niet groot te zijn om te inspireren. Dat bewijst de architecturale installatie Dojo Wheels van het ontwerpbureau Five am. Met dit project brengen de Kortrijkse kerels een verfrissende interpretatie van het hedendaagse kantoor.

Van beursstand tot bureau

De zoektocht naar een geschikte beursstand eindigde voor Five am met een aankoop van een duffe caravan uit de seventies. Donker interieur en typische geur inclusief. Five am wachtte een fantastische uitdaging. Het resultaat belichaamt niet alleen hun frisse kijk op werken, maar vervat ook een knap staaltje interieurarchitectuur. “Kantoren worden vandaag heel anders ingericht dan pakweg 15 jaar geleden”, vertelt Olivier Caluwier, co-owner van Five am. “We creëren niet langer een landschapskantoor of flexplek, maar mixen de mogelijkheden. Dojo Wheels weerspiegelt onze kijk op het professionele leven. De set-up kan in een handomdraai aangepast worden naar uiteenlopende invullingen. De centrale oppervlakte kan fungeren als bed, fauteuil met tafel of tafel met zitbank.” Dit maakt van Dojo Wheels niet alleen een mobiel maar ook een multifunctioneel project. “Deze werkunit kan ingezet worden tijdens brainstorms, vergaderingen en werkmomenten, individueel of in groep”, voegt Mathieu Bellens, co-owner van Five am, eraan toe. Hiermee spelen we in op de behoeften van de generatie van vandaag en bieden we een nieuwe, kwaliteitsvolle manier van werken aan.”

“Of je nu aan de rand van het bos zit of op het strand: je hebt altijd alles bij de hand.” – Mathieu Bellens

Digitale nomaden in het bos

Voor dit project ging Five am in zee met enkele vaste partners. “Ondanks de beperkte oppervlakte was Dojo Wheels ook voor onze partners een project zonder grenzen”, aldus Olivier. “Dankzij deze aanpak kunnen we terecht trots zijn op het resultaat. De slimme indeling creëert een zeer open gevoel. Het lichte interieur draagt hier zonder twijfel toe bij. De tafel is makkelijk op te stellen en weer op te bergen en ook de fauteuil kan in een knip opengeklapt worden tot bed.” Ook aan praktische details als voldoende opberg- en koelruimte werd gedacht. Zo biedt de op maat gemaakte koelkast ruimte voor maar liefst 6 bakken bier, of water natuurlijk. Ook de digitale faciliteiten zijn aanwezig. Dit maakt van Dojo Wheels een inspirerende en professionele werkplek voor jonge ondernemers, digitale nomaden en creatieve duizendpoten. “Of je nu aan de rand van het bos zit, of op het strand: het prettige is dat je altijd alles bij de hand hebt”, beseft Mathieu.

14
1/3 - © Stør, Piet Albert Goethals
15
2/3 - © Stør, Piet Albert Goethals
16
3/3 - © Stør, Piet Albert Goethals

Eenvoud op groot scherm

Ook internationaal is het project een succes. De slimme make-over leverde Five am maar liefst 2 internationaal geroemde awards op. Dojo Wheels werd in 2016 bekroond met de German Design award en de Architizer A+ award. “Toegegeven, het is raar wanneer je plots tussen tal van grootse interieurprojecten een simpele caravan uit de seventies ziet passeren”, vertelt Mathieu. “Maar het is net die eenvoud die charmeert.” Een identieke opvolger krijgt Dojo Wheels voorlopig niet. “We krijgen heel wat vraag uit het buitenland”, gaat Olivier verder. “Herhalen zou echter te makkelijk zijn, dus een tweede Dojo Wheels zal er niet snel komen. We denken liever na over hoe we onze kritische kijk op een andere manier kunnen visualiseren.”

Dojo Wheels is sinds kort terug beschikbaar voor al jouw meetings en brainstorms.