Je zit aan je bureau, hebt twee uur ingepland om een taak af te werken, maar komt er gewoon niet aan toe. Herkenbaar? Tijd is niet langer de nieuwe luxe. Focus is dat daarentegen wel volgens Stijn Geeraets, een van de founders van coworking space Fosbury & Sons. Hij geeft je concrete tips om je focus te behouden op de werkvloer.

#1 Wees je bewust van je omgeving

“Tijdens een normale werkdag zet je je brein in om vier functies uit te voeren. Bij individueel werk kan je perfect vertoeven tussen collega’s. Wanneer je samenwerkt, heb je behoefte aan een aparte ruimte. Focussen is een derde functie. Je moet daarbij in de diepte kunnen gaan zonder gestoord te worden. Tot slot moet je je hoofd kunnen leegmaken. Zo komt er ruimte vrij om creatief te zijn.”

#2 Creëer focusmomenten

“We zijn haast vergeten hoe we ons moeten focussen. Vroeger zochten we naar manieren om meer tijd te creëren, maar die tijd is niets waard als je hem niet optimaal kan benutten. Snel afgeleid zijn door notificaties, omgevingsgeluid of collega’s, is een ziekte van de tijd. Zoek manieren om bewust focusmomenten te creëren. Ik zoek een rustig plekje op terwijl ik naar een playlist van Headspace luister. Dat is voor mij genoeg om me te kunnen onderdompelen in wat primeert.”

“Plannen is nodig, maar je moet jezelf ook beweegruimte geven.”

#3 Laat je mailbox dicht

“Ik begin mijn werkdag met mijn mails en sluit hem ook zo af. Het resultaat? Doorheen de dag verlies ik tijd noch energie aan mijn mailbox. Wat ook goed werkt, is in het weekend naar Fosbury & Sons gaan. Dan is het er rustig en word ik amper gestoord door nieuwe berichten, aangezien velen in het weekend hun mailbox onaangeroerd laten.”

#4 Plan realistisch

“Plannen is nodig, maar je moet jezelf ook beweegruimte geven. Om mijn dagen zo optimaal mogelijk in te vullen, probeer ik uit te zoeken wat echt prioritair is. Urgentie wint het soms van de belangrijke zaken. Uit vergaderingen of mails komen ook vaak to do’s voort. Daar vergat ik vroeger al eens tijd voor vrij te maken, met aanslepende taken tot gevolg. Daarom plan ik nu geregeld verwerktijd in, zodat het werk zich niet opstapelt.”

#5 Gun jezelf rust

“We vergeten dat ons brein ook nood heeft aan rust. Alleen zo kan je ideeën verwerken, problemen oplossen en nieuwe ideeën creëren. Een rondje lopen is voor mij onmisbaar, dus beëindig ik mijn werkdagen in Brussel steevast door te joggen in het Zoniënwoud. Dat ik soms nog doordenk over projecten of problemen, stoort me niet. Het blijft de ideale manier om alles op een rijtje te zetten.”

Benieuwd naar meer? In Bossy Magazine’s Planning Issue lees je het volledige interview.

Beeld: Jeroen Verrecht