Bij vrijwel iedere ondernemer liggen er nog plannen klaar van vorige maanden die nog niet zijn uitgevoerd. Massaal voelen we de druk: het moet nú nog gebeuren. Hoe ga je dit allemaal bolwerken? Met deze tips van tijdwinst- en efficiëntie-expert Shelley heb je minder stress tijdens het laatste kwartaal en bewaar je het overzicht. 

Werk aan de ‘needle movers’

Hoewel je het liefst elk goed idee wat je hebt zou willen uitvoeren, is het niet realistisch om te verwachten dat je in deze laatste drie maanden al het overgebleven werk van een jaar kan doen. Daarmee werk je jezelf alleen maar over de kop en zit je in december oververmoeid en gespannen aan het kerstdiner, in plaats van te vieren dat je je doelen hebt gehaald. Op 1 januari begint de kalender misschien met een schone lei, maar aan jouw energie verandert niets. Zorg er daarom juist ook in dit vierde kwartaal heel erg goed voor. Daar heb je alleen maar profijt van volgend jaar.

 
Focus je daarom op de needle movers in je bedrijf: datgene wat de grootste impact maakt. Veel van de ideeën die zijn blijven liggen, zullen geen needle movers zijn. En dat is oké. Stel jezelf bij elk van de punten die je nog zou willen oppakken de vraag: doe ik dit omdat het (van mijzelf) moet gebeuren, of omdat het een grote impact maakt in mijn bedrijf? Jouw tijd is het beste besteed aan dat laatste.
 
Om het met een voorbeeld te illustreren: een van de dingen die ik eerder dit jaar wilde doen, was het opzetten van een affiliateprogramma voor mijn online trainingen. Daarmee kunnen huidige klanten hun enthousiasme delen over de training en daarmee commissie verdienen over elke aankoop die via hen wordt gedaan vanwege hun aanbeveling. Dat is een idee waar ik nog steeds heel enthousiast over ben en absoluut nog eens ga uitvoeren, maar ik merkte destijds dat het verbeteren van de funnels achter mijn webinar meer aandacht nodig had. Daarmee kon ik de conversie van het webinar verhogen, waardoor er per webinar 2 extra aankopen werden gedaan van €1647 per stuk, terwijl het affiliateprogramma misschien 3 extra verkopen per maand à €147 per stuk had opgeleverd. Het verbeteren van de webinar funnel levert bijna €3000 extra omzet op per maand ten opzichte van het affiliateprogramma! Het affiliate-idee komt er ook nog steeds, maar het was geen needle mover en daarom heb ik mijn tijd slimmer besteed.
Veel van de ideeën die zijn blijven liggen, zullen geen needle movers zijn.

Bereid je planning voor op de drukte

Schuif niet al je overgebleven ideeën klakkeloos door naar de laatste maanden van het jaar. Er is een grote kans dat jij of mensen uit je team dan ook wat extra dagen vrij willen, bijvoorbeeld rondom kerst of nieuwjaar. Breng daarom tijdig in kaart wie er eventueel met vakantie is en wat ze voor die tijd moeten afronden. Vergeet jezelf daarbij niet! Ook al is het druk, dat betekent niet dat je nooit vrij kan of zou moeten nemen. Opladen is ontzettend belangrijk, en hoe fijn is het als je kan genieten van wat qualitytime met de mensen om je heen tijdens de feestdagen, in plaats van achter je laptop te zitten.
 
Zorg ervoor dat het plan voor je omzet is aangepast op wat er haalbaar is om af te krijgen in die drukke periode. Ben je twee weken met vakantie? Plan geen grote lancering waarbij het all hands on deck is, maar verkoop liever een bestaande online training of product, als je die hebt. Daarvoor ben jij niet nodig, maar kan je alles voorbereiden zodat het doorloopt als jij afwezig bent.

Maak van je bedrijf een geoliede machine

Heb je meerdere ideeën op de planning staan voor dit kwartaal? Zorg ervoor dat je niet overal het wiel opnieuw uitvindt. Er is een grote kans dat je al vaker door dit proces bent gegaan en al eerder deze stappen hebt doorlopen. Maak overal een vast systeem van dat je er elke keer weer bij kan nemen. Kijk terug naar hoe je het toen hebt aangepakt en leer daarvan. 
 
Elk proces dat je vaker dan drie keer doorloopt, mag een vaste workflow worden. Denk aan het lanceren van een nieuwe dienst of product, het maken van je social media content, het voorbereiden van een klantafspraak. Elke keer doorloop je bijna dezelfde stappen. Breng die stappen in kaart en zorg ervoor dat het een geolied proces is dat je elke keer in minder tijd kan doen. Zo krijg je meer headspace en bespaar je jezelf energie en tijd. 
Wil je ervoor zorgen dat je planning voor dit kwartaal realistisch en haalbaar is, zodat je 2023 met een voldaan gevoel afsluit? Binnenkort geeft Shelley weer de Productief Plannen masterclass, waarin ze je leert hoe je een planning maakt die ook écht af te vinken is elke dag en waarmee je je doelen haalt. Deze succesvolle methode deelt ze graag met je in de masterclass. Kijk hier voor de data en om je gratis aan te melden.
 
Beeld: Style by Fabie