Januari is dé maand waarin we allemaal nadenken over wat we dit jaar wel en niet willen doen. Wellicht heb jij tussen alle kerstdiners en feestelijke gelegenheden door ook al gereflecteerd en nagedacht over de doelen die je in 2023 wil behalen, zowel op zakelijk als persoonlijk vlak. Tijdswinst- en efficiëntie-expert Shelley helpt je op weg om ervoor te zorgen dat het niet alleen bij voornemens blijft, maar jij dit jaar volledig gefocust bent (en blijft) op je doelen!

Als er iets is dat ik het afgelopen jaar heb geleerd, is het wel dat er altijd een balans moet zijn tussen je zakelijke groei en persoonlijke groei. Van nature ben ik heel doelgericht en geniet ik ervan om een plan te maken om te bereiken wat ik wil, maar daarbij richtte ik me de laatste vier jaar alleen op mijn zakelijke doelen. Misschien heb je ooit wel eens de quote gehoord Your business can only grow as much as you do”, en ik kan je vertellen: dat klopt helemaal.   

Daarom heb ik voor dit jaar naast een ambitieus omzetdoel, ook een groot persoonlijk doel: plezier hebben. Een project opstarten omdat ik ontzettend veel zin heb om ermee aan de slag te gaan of een nieuwe dienst lanceren waarvan mijn hart sneller gaat kloppen. Niet omdat het strategisch de beste keuze is, maar omdat ik er het allermeeste vreugde uithaal.

Nu kan het lastig zijn om de balans te bewaren tussen alle zakelijke doelen en ook nog eens de persoonlijke doelen. Bij veel ondernemers gaan de zakelijke doelen altijd voor en werken ze tot in de late avonduurtjes door om alles af te krijgen. Daarom is het essentieel dat al jouw doelen samenkomen in één plan om al je ambities voor 2023 waar te maken, zonder dat je jezelf over de kop werkt. Daarbij zijn er een aantal tips om rekening mee te houden.

Zorg ervoor dat al je doelen – zowel zakelijk als privé – meetbaar en concreet zijn, zodat je weet wanneer je je doel bereikt hebt.

Maak je doelen extreem concreet

Met alleen een doel als ‘meer tijd voor mezelf’ of ‘vaker boeken lezen’ kom je er nog niet. Wanneer heb je die afgevinkt? Is dat al als je één boek meer leest dan vorig jaar, of wil je elke maand een boek uitlezen? Als ik alleen zou opschrijven dat ik meer plezier wil hebben, hoe weet ik dan over twaalf maanden of dat ook echt gelukt is?  

Maak je doelen daarom extreem concreet en meetbaar. Als je meer tijd voor jezelf wil, werk dan eens uit wat dat voor jou betekent. Wil je om de week een middag vrij nemen van je klanten om lekker vanuit huis áán je bedrijf te werken en nieuwe ideeën op te zetten? Of wil je minstens twee keer per jaar er in je eentje een weekend op uit, zonder de zorgen van thuis en je bedrijf? Zorg ervoor dat al je doelen – zowel zakelijk als privé – meetbaar en concreet zijn, zodat je weet wanneer je je doel bereikt hebt.

Pas als je met je jaarplan aan de slag gaat, krijgen je doelen vorm en ben je al een stapje dichterbij het behalen ervan.   

Zet je doelen bij elkaar in een tijdlijn

Doelen blijven dromen tenzij je er een plan voor maakt. Alles onder elkaar opschrijven is een wensenlijstje, en nog geen plan. Zorg ervoor dat je al je doelen bij elkaar in een tijdlijn plaatst; wat wil je in januari doen, wat in februari en ga zo maar door. Pas als je met je jaarplan aan de slag gaat, krijgen je doelen vorm en ben je al een stapje dichterbij het behalen ervan.   

Voor elk doel zal tijd vrij gemaakt moeten worden, dat is een feit. We behalen ze (helaas) niet door er alleen over te dromen. Wanneer jij als persoonlijk doel hebt om minstens twee maanden in het buitenland door te brengen, dan zal je bedrijf daar op voorhand ook op ingericht moeten worden. Daarom is het maken van een goed jaarplan ook zo belangrijk! Daarmee zorg je ervoor dat er ruimte ontstaat om te werken aan alle ideeën die in jouw hoofd zitten.

DE GROOTSTE VALKUIL IS DAT WE ALLES IN Q1 PROPPEN, OMDAT WE ZO ENTHOUSIAST ZIJN OM OVERAL MEE AAN DE SLAG TE GAAN. ZORG ERVOOR DAT JE JOUW DOELEN GELIJK VERSPREID OVER HET JAAR OM TE VOORKOMEN DAT JE AL METEEN MET 10-0 ACHTERSTAND EN EEN GEVOEL VAN OVERWHELM DIT JAAR BEGINT!

Stuur je planning regelmatig bij

Zonder een tussentijds reflectiemoment is de kans groot dat je in maart al afhaakt van je jaarplan. Het loopt nu eenmaal soms anders, hoe graag je het ook exact volgens je planning had willen doen. En dat hoeft helemaal niet erg te zijn! Zolang je zorgt voor tussentijdse reflectiemomenten, kun je je planning gewoon op tijd bijsturen en ervoor zorgen dat jij jouw zakelijke en persoonlijke doelen voor dit jaar alsnog haalt.

Zo kijk ik regelmatig of ik nog steeds on track loop. En zo niet, wat er moet gebeuren om dat weer bij te benen. Daarnaast is het goed om erbij stil te staan of je nog steeds enthousiast wordt van de doelen die op je planning staan. Het kan zomaar zijn dat je je doel inmiddels ontgroeid bent of dat er iets op je pad is gekomen waar je nog véél gelukkiger van wordt. Geef jezelf de ruimte om te mogen veranderen en groeien; dat is net waarom je voor het ondernemersleven hebt gekozen, niet?

Met deze punten kan jij snel aan de slag om je eigen jaarplanning te maken en de puntjes op de i te zetten voor 2023. Mocht je een stok achter de deur en nog veel meer tips willen om ervoor te zorgen dat jij dit jaar alle tijd en focus hebt voor je doelen, volg Shelley dan op Instagram. Daar deelt ze dagelijks inzichten en stappen om meer uit je tijd en business te halen!  

Beeld: WYLD WAVE Studio