Bossy-oprichter Dorien Camps is een van de 41 vrouwen die haar waardevolle leermomenten deelt in Vallen, opstaan & doorgaan: Zonder falen geen succes’. Het grappige is dat dit boek voor auteur Kim Buitenhuis ook een grote ‘leerschool in succesvol en vooral gelukkig falen’ is. 
De afgelopen jaren heb ik als journalist voor opdrachtgevers als Grazia, Marie Claire en VIVA verschillende succesvolle vrouwen geïnterviewd. Tijdens deze gesprekken viel het me op dat de weg naar hun succes allesbehalve perfect is verlopen, terwijl dat voor de buitenwereld vaak wel zo overkomt. Dit heeft alles met onze focus te maken die meer op het eindresultaat ligt. Terwijl de weg ernaartoe veel interessanter is. Vooral als je kijkt naar de momenten die anders liepen dan verwacht. Als iets niet vlekkeloos gaat, wordt het pas interessant, want hoe ga je daarmee om? Juist die momenten zijn onmisbaar voor het behalen van succes. Het is tijd dat daar de aandacht naar uitgaat, want in een wereld die nu nog voornamelijk uit perfecte plaatjes lijkt te bestaan, zijn veel vrouwen onzeker.

Expert in falen 

Ergens in 2019 bedacht ik: zou het niet leuk zijn om dit soort ‘faalverhalen’ van vrouwen te bundelen, en hierbij verschillende experts aan het woord te laten voor meer tools en inzichten? Nu hoor ik je denken: 2019, dat is al even geleden. Ondanks dat ik de meeste ervaringsdeskundigen en experts al een of zelfs meerdere keren had gesproken voor andere interviews, was de drempel hoog om hen voor mijn boek te vragen. Want wat als ze het helemaal niet als compliment zouden zien, en iets zouden denken als: je vindt mij dus een expert in falen, een mislukking? Dat ze daarom niet alleen ‘nee’ zouden zeggen, maar me ook niet sympathiek zouden vinden? 
KimBuitenhuis
© Milou van der Will Photography
“Het gaat niet om het succesvol halen van die eindstreep, maar juist om te genieten van het volledige proces” 
– Kim

Een eer

Totdat ik bij onderhandelcoach Merel van der Wouden dacht: fuck it! Ik vraag het gewoon. Ik had haar inmiddels al meerdere keren geïnterviewd. We hadden een keer koffie gedronken – of zij thee, ik koffie – en ik wist dat zij altijd open is over haar carrière. Niet alleen over de successen maar ook over zaken die anders liepen dan verwacht. Dus raapte ik alle moed bij elkaar, en vroeg haar voor mijn boek. Ze was gelukkig meteen enthousiast en vond het een hele eer. Haar enthousiasme moedigde me aan om meer vrouwen te benaderen. Van topondernemers als Sharon Hilgers (MyJewellery) en Kelly Weekers (bestsellerauteur van De Kracht van Keuze) tot faalkundige Saakje Bakker en Brain Balance expert Charlotte Labee. Van Charlotte leerde ik dat het vrouwenbrein anders in elkaar zit, waardoor we faalmomenten eerder herkennen en er emotioneel ook meer mee bezig en langer door van slag zijn. Dat gaf me een extra zelfvertrouwenboost: dit boek moest er écht komen. 

Durven fouten maken

Tegelijkertijd zorgde de groeiende lijst interviewkandidaten ook voor een groeiende druk op mijn schouders. Nu al deze vrouwen graag meewerkten, kon ik niet meer terug. Al was het alleen al omdat zoveel mensen hun spaarzame tijd hadden vrijgemaakt om een interview te geven. Gelukkig leerde ik tegelijkertijd dankzij dezelfde gesprekken voor dit boek om niet alleen te focussen op het eindresultaat. Het gaat niet om het succesvol halen van die eindstreep, maar juist om te genieten van het volledige proces. En natuurlijk vooral: niet bang zijn om fouten te maken… 
9789043928601 Vallen opstaan en doorgaan - cover
“Je voelt je meer verbonden met elkaar als je je kwetsbaar durft op te stellen, want falen verbindt.” 
– Kim

Comfortabel met het oncomfortabele

Of zoals Kelly Weekers mij vertelde: “Als je geen fouten durft te maken, kom je ook nooit bij jouw successen.” En dat je daarbij een dosis gezonde spanning voelt, is heel normaal, leerde ik van medisch adviseur en TEDx spreker Nupur Kohli: “Ik heb zelf ook vaak gezonde zenuwen. Als ik die voel, weet ik: dit is iets waarvoor ik helemaal wil gaan. Voel ik helemaal niks, dan heb ik geen passie voor het onderwerp. Gezonde zenuwen zijn ook gewoon onderdeel van het leven. Het houdt me scherp. Ik omschrijf het ook wel als je comfortabel voelen met het oncomfortabele.”

Falen verbindt

Iets wat me niet alleen tijdens het schrijfproces, maar ook nu nog dagelijks helpt, is de les die ik kreeg van Lonneke Nooteboom, de stylist die vroeger veel last had van faalangst: ”Inmiddels ben ik eroverheen gegroeid door helpende gedachtes als: ‘ik mag fouten maken’, ‘ik accepteer mezelf zoals ik ben’ en ‘wie zegt wat goed is en wat fout’. Inderdaad, die lat leggen we vaak onrealistisch hoog voor onszelf, waardoor jij je al gefaald kan voelen voordat je bent begonnen. Al levert dat aan de andere kant natuurlijk wel weer een goed faalverhaal op. Eén die je beter niet voor jezelf kan houden. Dat brengt me tot slot bij misschien wel de belangrijkste les die ik dankzij Vallen, opstaan & doorgaan’ heb geleerd: je voelt je meer verbonden met elkaar als je je kwetsbaar durft op te stellen, want falen verbindt. Dus lang leve rolmodellen die niet perfect zijn! 
Benieuwd naar het boek van Kim? Vind hier meer details over ‘Vallen, opstaan & doorgaan’. 
Beeld: Milou van der Will Photography