Kijk je deze maand meer uit naar ‘Horror Movie Night’ op Halloween dan naar de weegschaal? Begon je vol goede moed aan de nazomer, maar vallen de resultaten tegen? Coach Sassy zet je terug op de rails naar een gezond lichaam en laat je zien waarom falen fantastisch is. 

De tijd vliegt

Na het vorige artikel besliste je welke stappen je zou zetten om fris en energiek het vierde kwartaal in te gaan. Nu voel je dat je faalt in je opzet. Je baalt als een stekker en dat is echt oké. Al is het niet nodig om dit resultaat je zelfvertrouwen een deuk te laten geven.

Begin bij gewoontes die niet emotioneel geladen zijn en bouw op in kleine stapjes.

Je lichaam wil je iets vertellen

Niet slagen in je vooropgestelde strategie is de beste en meest eerlijke feedback die je lichaam je kan geven. Je leest het goed. Falen is fantastisch. Je lichaam en brein geven je zo het signaal dat wat je wil niet is wat je nu écht moet doen. Zodra je je lichaam vertrouwt en de signalen aanvaardt, zal je mindset automatisch de switch maken van een teleurgestelde houding naar een ‘Yes, I can!’ attitude.

Het is niet jouw fout

Goed, je bent bereid om te ontdekken waar het misliep. De kans is groot dat je eigen brein er voor iets tussen zit. Je lichaam is geprogrammeerd om te overleven. De amygdala is het deel van je brein dat gedragingen, gewoonten en gedachten reguleert met het doel je overlevingskansen te maximaliseren. Hoewel we al lang niet meer dagelijks in overlevingsmodus staan, kijkt je amygdala nog steeds op dezelfde manier naar wat er in je lichaam gebeurt. Concreet betekent dit dat een te grote verandering van omgeving, gewoonten en voeding door je brein beschouwd worden als een reële bedreiging van je overlevingskansen. Je amygdala zal doen waarvoor hij ontworpen is: je (terug)sturen naar omgevingen en gedragingen die je in alle comfort verder laten leven. Daarom is het zo moeilijk om te stoppen met roken én om nieuwe gewoontes in je leven te implementeren. Of het nu gaat om vroeger opstaan, sporten of gezonde keuzes maken in de keuken: is de verandering te groot of te snel, dan dwingt je eigen brein je tot falen.

Verander de straf in een beloning en zorg dat je vervangers bij de hand hebt voor wat je schrapt.

Een nieuw plan van aanpak

Gelukkig kan je je brein hacken zodat je amygdala niet steeds in een kramp schiet bij je nieuwe gewoonten. Sassy’s tips:

  1. Begin met gewoonten die niet emotioneel geladen zijn. Eet je elke dag een koekje uit verveling? Of drink je graag je drukke dag weg met een Chardonnay? Jouw gewoonte mag dan wel fysiek ongezond zijn, weet dat ze je misschien emotioneel dient in je verlangens. Vaak eet of drink je namelijk om iets niet te voelen. Ons advies: start niet met het veranderen van deze gewoontes. Voeg liever groenten toe aan elke maaltijd of zoek een vervanger voor koemelk. Begin bij de dingen waar je geen emotionele band mee hebt, zo hou je de weerstand van je brein minimaal.
  2. Bouw op in kleine stappen: fop je amygdala door kleine stapjes consistent uit te voeren. Dit doe je tot het een nieuwe gewoonte is geworden en je amygdala ze registreert als standaard gedrag.
  3. Verander de straf in een beloning. Schrappen voelt als niet meer mogen. Je voelt jezelf beperkt of gestraft en dat zorgt voor een stressreactie in je brein. Wil je bijvoorbeeld zuivel schrappen uit je voedingsdagboek? Neem dan de tijd om online rond te snuffelen en kookboeken te lezen. Zo ga je begrijpen wat je wel kan eten in plaats van te focussen op wat niet mag.
  4. Zorg dat je vervangers bij de hand hebt voor wat je schrapt. Wil je minder gluten eten? Zoek dan eerst uit welke producten in jouw supermarkt glutenvrij zijn en welke op je wekelijkse boodschappenlijst kunnen.
  5. Koppel nieuwe gewoontes aan een bestaande gewoonte. Wil je vitaminen nemen? Doe dat dan bij de maaltijd die je het vaakst thuis nuttigt. Maak je elke ochtend eitjes en wil je meer groenten eten? Voeg dan elke ochtend tomaten en sla toe als bijgerecht. Wil je meer water drinken? Neem dan steeds een extra glas water wanneer je koffie tankt.
Koppel nieuwe gewoontes aan een bestaande gewoonte. Zo ga je ze sneller beschouwen als standaard gedrag.

Tijd voor huiswerk

Neem je plan van aanpak rond gezondheid erbij en toets bovenstaande punten af. Elke bijsturing is een stap in de goeie richting. Door falen te beschouwen als een opportuniteit en door voortdurend bij te sturen, breng je duurzame veranderingen aan in je leven.

Heb jij jouw plan bijgestuurd? Laat het ons weten via Instagram en inspireer ons met jouw leermoment.

Beeld: Monika Grabkowska via Unsplash