Wanneer deed je laatst nog eens iets voor het eerst? Op zoek naar nieuwe ervaringen lanceren we de rubriek Yes Woman. Elke maand proberen we iets wat we nog nooit eerder hebben gedaan. Vandaag maakt Jennifer kennis met Yoga Nidra: een begeleide meditatie die helemaal in het teken van complete rust staat.

Wat is Yoga Nidra?

Ik begin met wat Yoga Nidra niet is. Het is geen powernap als ook geen typische vorm van yoga waar je actief in allerlei houdingen staat. Maar wat is het dan wel? Op de website van yogadocent Lyza Michiels bij wie ik mijn eerste les volg, lees ik het volgende: Yoga Nidra is een samenstelling van twee woorden uit het Sanskriet. Yoga staat voor ‘samenbrengen’ of ‘verbinden’ en Nidra betekent ‘slaap’. Tijdens Yoga Nidra lijkt het alsof je slaapt, maar je bewustzijn is nog aan het werk op een dieper niveau. Hierbij balanceer je dus als het ware op het lijntje tussen wakker zijn en slapen.”

Voor iedereen die controle wil loslaten

Deze meditatievorm helpt je om in uitdagende tijden rust en focus te vinden. Tijdens een Yoga Nidra-sessie kom je terecht in een toestand tussen slapen en wakker zijn. Op die manier vind je lichaam een natuurlijke staat van evenwicht terug. Daarnaast verdwijnen fysieke en mentale blokkades. Yoga Nidra maakt het mogelijk om in een halfuur op lichamelijk, mentaal en emotioneel vlak te ontspannen. Het ontspannende effect dat bij deze meditatietechniek hoort, staat gelijk aan zo’n drie à vier uur slaap. Moet je een getrainde yogi zijn of meditatie kennen om een les te volgen? Nee, iedereen is welkom. Je stapt de yogaschool wel best binnen met een open mind. Het gaat er namelijk om dat je de controle durft los te laten zodat het voelt alsof je slaapt. 

Met Yoga Nidra komen we tot onze kern en gaan we op zoek naar het concrete doel in ons leven. 

Voor de les: met mijn gedachten bij deadlines 

Tijdens de fietsrit naar de yogaschool irriteer ik me aan onhandige fietsers en zit ik met mijn gedachten bij enkele deadlines. Ik voel aan alles dat ik een rustmoment kan gebruiken. Het is misschien een tikkeltje contradictorisch maar ik kom gehaast binnen in Yoga On Call, een yogastudio in Gent. Al snel word ik warm verwelkomd door Lyza. Belangrijk om te weten: ik ben geen newbie op vlak van yoga. Bijna dagelijks ben ik op de mat terug te vinden. Daarnaast volg ik regelmatig lessen in de bovengenoemde Gentse yogaschool. Toch vind ik het allemaal erg spannend. Ik wilde Yoga Nidra al uitproberen sinds ik de podcastaflevering van Heksen Dragen Sneakers met Lana en Lyza beluisterde. Of ik benieuwd ben? Dat is een understatement. 

Tijdens de les: een mindful slaappartijtje

Eerst volgt er extra uitleg over Yoga Nidra. Ik ontdek dat een Yoga Nidra-sessie zelf zo’n 35 minuten duurt. Voor we aan de sessie beginnen, volgen er enkele oefeningen. Iedereen krijgt de tijd om een comfortabele, liggende houding te vinden. Ik moet zeggen dat de vele dekentjes, muziek, heerlijke geuren en rustige stem van Lyza daarbij helpen. Ik zie eruit als een nieuwsgierige burrito met mijn dekentjes. Eigenlijk doet dit alles me denken aan een mindful slaappartijtje. Lyza start met de meditatie en vertelt dat we altijd gehaast zijn en te vaak in contact komen met prikkels. Zelfs wanneer je een boek leest of een wandeling doet, ben je nog altijd geprikkeld. Met Yoga Nidra komen we tot onze kern en gaan we op zoek naar het concrete doel in ons leven. 

Af en toe hoor ik het gesnurk van andere yogi’s, dat is blijkbaar erg normaal.

Ook tijdens de les: traantjes en een gedicht

Tijdens de meditatie doen we verschillende oefeningen. De oefening die ik het meest bijzonder vind gaat over dualiteiten. Lyza vroeg iedereen om je lichaam eerst een warm gevoel te geven. Daarna kregen we de instructies om koude te voelen. Later combineerden we warm met koud. Het klinkt vreemd, maar mijn lichaam voelde effectief warmer en kouder aan! In een volgende oefening speelde Lyza in op de emoties: boos en blij. Opnieuw volgde een gelijkaardige oefening. Eerlijk: ik liet een traantje wanneer ze vroeg om je even vrolijk te voelen. Misschien heeft mijn traantje iets met de zwangerschappen van twee lieve vriendinnen te maken. Wie weet! Af en toe hoor ik het gesnurk van andere yogi’s, dat is blijkbaar erg normaal. Ik ben gevoelig voor bepaalde geluiden en dus duurt het even vooraleer ik het geknor loslaat. Op het allerlaatste sluit Lyza af met een gedicht over vermoeidheid. Ik heb weinig met poëzie maar de woorden weten me te raken. Wat een einde. Ik ben onder de indruk. 

Doe ik deze Yes Woman nog eens opnieuw?

Yes, deze vrouw waagt zich binnenkort aan een tweede sessie. Het is namelijk interessanter om nog een aantal extra lessen te volgen om het volledige effect van Yoga Nidra te ervaren. Terwijl ik nog wat research over dit onderwerp doe, ontdek ik dat je je na Yoga Nidra niet gehaast of gestresseerd voelt. Bovendien speel je sneller in op je creatieve skills. Win-win! Ik moet zeggen dat ik dat gevoel al opmerkte vooraleer ik deze informatie vond. Daarbovenop voel ik me rustiger dan de afgelopen weken. Eén ding is zeker: binnenkort spot je me opnieuw en verwikkeld in een aantal dekentjes op de yogamat. 

Ga je dankzij Yes Woman een Yoga Nidra-sessie uitproberen? Laat het ons weten via Instagram.

Beeld: Sincerely Media via Unsplash