Zomervakantie, heerlijk! Vroeger associeerde content creator Lina deze periode vooral met een zalige zorgeloosheid.  Sinds ze ondernemer is, voelt het toch een beetje dubbel. Ze voelt zich verplicht om haar batterijen op te laden en de laptop thuis te laten. Of is de zomer net het ideale moment om voorsprong te nemen op de concurrentie? Lina helpt je graag op weg met een paar simpele en praktische tips.

The show must go on

Natuurlijk heb je die vakantie keihard nodig na een jaar zwoegen, zweten, stampen en ploegen. En toch is het best lastig om te móeten relaxen en helemaal niet met je werk bezig te zijn. Je weet namelijk heel goed hoeveel er zich ligt op te stapelen terwijl jij je nog eens insmeert met factor 50. Of je bedenkt hoeveel opdrachten en euro’s je misloopt terwijl je daar maar wat ligt te unpluggen op je badhanddoek. Echt ontspannend voelt dat allemaal niet aan, er doemen waanbeelden op van struisvogels die hun kop in het zand steken en je krijgt het al wat benauwd. En nee, het ligt niet aan de Zuid-Franse hitte. Met luid tsjirpende krekels op de achtergrond en een fris glas rosé in de hand vraag je je af of het dan echt zo erg is om die laptop open te klappen op het terras. Als een danser op een slappe koord balanceer je voortdurend van het ene schuldgevoel naar het andere. Werk ik niet te weinig? Werk ik niet teveel?. Nu ik deze week zelf mijn koffers pak, neem ik ook de volgende vier tips mee op reis.

1. Maak een bucketlist

Plan wat je wil doen, en plan ook de ontspanningsmomenten. Want wie niks plant, denkt doorheen de dag meestal vaker aan het werk, of begint tussendoor zelfs werk in te halen. Niet dat je die vrije tijd moet gaan overplannen. Maar als je ergens naartoe gaat om te relaxen, bedenk dan gewoon al voor jezelf hoe je dat precies wil doen en wat van jouw vakantie een geslaagde vakantie zou maken. Denk bijvoorbeeld na over welke plekken je wil gaan bezoeken, welk boek je zeker wil gelezen hebben omdat het al maanden op je nachtkastje ligt, of met wie je eens een goeie babbel wil hebben. Zie het vooral als een kleine vakantiebucketlist, geen af te rammelen to-dolijst. En plan gerust om één of twee keer per dag kort je mailbox te checken als je dat graag wil. Daar is echt helemaal niks mis mee. Maar laat het dan geplande momenten zijn en hou je daaraan. Doe het dus niet de hele dag door, puur uit gewoonte.

Check je mailbox op geplande momenten, niet uit gewoonte.

2. Dompel je onder in je vakantieomgeving

We schreven het al eerder: onze creativiteit wordt veel beter gestimuleerd in rust. Sommige van onze beste werkgerelateerde ideeën krijgen we dan ook al reizend. Wanneer je dus naar een compleet nieuwe stad, regio of land trekt, neem dan ook uitgebreid de tijd om de omgeving te verkennen. Loop er rond, proef de lokale keuken, praat met de bewoners, dompel jezelf volledig onder en geniet van al het moois. Je weet nooit welke niet zo voor de hand liggende zaken je kunnen inspireren tot fantastische ideeën.

Neem de tijd om tot rust te komen en je op 'n onverwacht moment te laten inspireren.

3. Schroef je kennis bij

Nieuwe domeinen verkennen is erg belangrijk voor elke ondernemer, maar we nemen er vaak niet genoeg de tijd voor. Schroef daarom tijdens je vakantie je kennis bij over iets dat niks met jouw professionele activiteiten te maken heeft. Na een heel jaar focussen op je business, werkt zo’n een relaxe kennisupgrade als een zuurstofinjectie voor je hoofd. Stort je dus maar op dat boek over die interessante topics, bekijk die leerrijke YouTubefilmpjes of schrijf je in voor een cursus als je daar zin in hebt. En nee, je hoeft echt niet te gaan bijstuderen, kies gewoon iets wat je leuk vindt daar aan de rand van het zwembad en duik erin.

Leer tijdens je vakantie iets bij wat totaal niet met je werk te maken heeft.

4. Breid je netwerk uit

Niet dat je je vakantiebestemming moet kiezen op grond van eventuele businessopportuniteiten. Het blijft tenslotte vakantie. Maar als je daar dan toch bent, neem dan een paar minuten de tijd om uit te zoeken of je geen nuttige contacten kan leggen. Of het dan potentiële klanten zijn, of experts in jouw vakgebied die je wel wat advies kunnen geven: het kan allemaal. Zulke ontmoetingen hebben vaak een veel informeler karakter: zowel de sfeer als jijzelf zijn veel meer ontspannen dan tijdens een professionele presentatie. En misschien opent dat nu precies de deuren die anders gesloten zouden blijven.

Leg ongedwongen nieuwe, professionele contacten.

Uiteindelijk draait het allemaal om evenwicht, om je eigen zin doen, om fun. Werken dat niet aanvoelt als werken, dat is pas echt vakantie, toch?

Beeld: Timo Wagner via Unsplash