Als ambitieuze ondernemer wil je veel bereiken en vlot vooruit gaan. Hard werken is daarbij niet de enige sleutel tot succes. Durf gerust ook de nodige tijd en ruimte nemen om te bouwen aan een betere versie van jezelf. Claudia helpt je graag om bewust meer ademruimte te creëren.

Bepaal je missie

Onbewust spendeer je heel wat uren aan dingen die je weinig boeien of niets bijleren. Hoog tijd om het zuiniger aan te pakken! Je geeft toch ook geen geld uit aan spullen die je geen sprankeltje hoop of geluk bijbrengen? Wat je nodig hebt, is een missie. Net als bij je onderneming is het belangrijk te weten waar je naartoe wil. Wat wil jij bereiken in het leven?

Een goed geformuleerde missie vertrekt bij wie je bent, wat je kan en wat je wil. Daarvoor heb je wat denkwerk en een stevige dosis zelfkennis nodig. Formuleer kort en bondig jouw persoonlijke missie. Je zal zien dat je jezelf zo beter richting kan geven. Moeilijke keuzes worden plots eenvoudiger.

Zet jouw persoonlijke missie op papier. Gebruik dit als leidraad om te beslissen of je ergens wel of niet je tijd aan besteedt.

Vind je focus

We leven in een tijd waarin grote hoeveelheden informatie in snelvaart op ons afkomen. Alles en iedereen ligt binnen handbereik. Dat is handig, al moet je erover waken dat je er zelf geen slaaf van wordt. Drukte ervaar je wanneer je wordt overstelpt en bestookt met zaken waar je zelf geen controle over hebt. Tijd om dat vervelende gevoel een halt toe te roepen.

Start de dag op je eigen tempo en open niet als eerste je sociale media. Nood aan extra tips? Dan helpt Shelly je in dit artikel op weg. Leven op het ritme van anderen put je veel sneller uit. Voel je niet verplicht om steeds met alles en iedereen mee te hollen en gun jezelf meer tijd voor diepgang. Niet alles hoeft continu gezien of gelezen te worden. Probeer de dingen eens beter in plaats van sneller te doen. Kies voor kwali-tijd in plaats van kwanti-tijd.

Stel grenzen, laat je niet steeds afleiden en creëer voldoende ruimte voor jezelf.

Heb aandacht voor wat er echt toe doet

Ken je dat uitgebluste gevoel wanneer je als gek door de week bent geracet? Als dat gevoel weken, maanden of zelf jaren aansleept, moet er dringend iets veranderen. Neem jouw missie en focus in acht en creëer zo meer ruimte voor de belangrijke zaken waar je nu onvoldoende tijd voor vrijmaakt. Het zijn net de dingen die vertragen die je echt energie geven. Plan ze in en geef ze volle aandacht. 

Maak eens echt tijd voor wie je lief is. Relaties kunnen alleen groeien wanneer ze de aandacht krijgen die ze verdienen. En vergeet vooral de relatie met jezelf niet. Investeer in je persoonlijke groei. Waar wil je naartoe en wat heb je daarvoor nodig? Kom uit je comfortzone en spreek eens met andere inspirerende mensen. Breng tot leven wat belangrijk is voor jou.

Probeer eens echt aanwezig te zijn in het moment. Vaak zijn het de kleine dingen die een groot verschil kunnen maken.

Tijdens het lezen van dit artikel stond de tijd niet stil, maar het is goed dat jij dat wel deed. Je hebt nu de tools in handen te focussen op wat er écht toe doet. Snel gaan is één ding, maar wie er bewust voor kiest om af en toe te vertragen, komt misschien wel verder.

Beeld: Michael Benz via Unsplash