Stel je voor dat je een baas hebt die altijd vindt dat je nog wat harder zou moeten werken, hoe hard je ook je best doet. En die je wanneer je vrij bent, continu een schuldgevoel geeft daarover. Waarschijnlijk zijn we het erover eens zijn dat je snel wat anders zou zoeken, of niet? En toch zijn we deze baas allemaal voor onszelf. Efficiëntie- en tijdwinstexpert Shelley deelt haar tips om wat milder voor jezelf te worden, op een manier waar je bedrijf en je omzet ook van profiteert.

Ik nam nooit langer dan vijf dagen vrij

Ik was vroeger ook een slechte baas voor mezelf. Een hele slechte. Ik werkte nog in loondienst bij een ondernemer. De ondernemer waar ik voor werkte was oprecht een hele goede en fijne werkgever die me alle ruimte gaf voor rust en zelfontplooiing, maar ik was degene die mezelf allerlei hoge (en ongezonde) eisen oplegde. Ik vond dat ik bijna geen vrij kon nemen omdat er veel te doen was. Dat ik amper met vakantie kon, omdat dat niet handig zou zijn. Dat ik altijd moest doen wat de klant nodig had, ook al ging dat ten koste van mijn weekend. Ik hield mezelf voor dat dat niet erg was omdat ik mijn werk zo ontzettend leuk vond en het niet eens voelde als werk. Maar als een baas zo tegen je zou doen, zou het niet oké zijn. Waarom dan wel als je het jezelf oplegt?

Het werd zo erg dat ik bijna overspannen was en mijn langste vakantie ooit moest nemen. Van, jawel, twee weken. Ik had nog nooit langer dan vijf dagen vrij genomen. Het ergste vond ik toen ik een jaar later zag dat mijn rechterhand binnen het bedrijf net zo was geworden. Ik had haar binnen het bedrijf opgeleid en we waren samen verantwoordelijk voor de verkoop. Op een vrijdagmiddag stonden we buiten voor kantoor en streste ze enorm over die ene klant die eigenlijk vandaag iets had moeten latenweten. Ze liet ook vallen dat ze die avond en de volgende dag nog wel even zou doorwerken. Vakantie nam ze nooit. Vrije weekenden ook weinig. Want dat kon in haar ogen niet. En ik dacht op dat moment: sh*t, dit voorbeeld heb ik gegeven.

We kunnen het onszelf allemaal heel erg druk maken, daar hoef je geen goedlopend bedrijf voor te hebben.

Het werk is nooit op

Inmiddels doe ik het (gelukkig) anders en heb ik nog nooit zoveel vakantie genomen als de laatste twee jaar, terwijl mijn bedrijf en omzet verder groeien. Het werk is niet minder geworden, maar hoe ik mijn bedrijf heb georganiseerd en wat ik heb veranderd aan mijn mindset wel. Het werk is namelijk nooit op, dat is iets waar je – zeker als ondernemer – mee moet leren omgaan. Als jij er niet voor zorgt dat er ook tijd is voor jou, en voor het uitwerken van nieuwe ideeën en plannen, dan is die er ook niet. Niemand anders doet het voor je. Er zijn twee dingen waar je aan moet werken om meer rust en ruimte te creëren, zeker in de drukke feestmaanden die voor de deur staan. 
TIP 1/ Zorg ervoor dat je meer kan doen in minder tijd

Als je écht te veel te doen hebt en het moet allemaal af voor een bepaalde tijd, dan is het zaak dat je je bedrijf en processen optimaliseert zodat je minder uren nodig hebt voor hetzelfde taakje. Er vallen zeeën aan tijd te winnen door het slimmer maken van de manier waarop je werkt. Zo kan je heel wat automatiseren, taken ‘batchen’ en ervoor zorgen dat er meer overzicht en structuur in je werk komt. 

Wanneer je niet overweldigd wil worden door al het (extra) werk dat op je afkomt tijdens de laatste maanden van het jaar, is het essentieel om verder vooruit te plannen. Begin vroeg met het plannen van alle acties voor de feestmaanden. Stel je plannen rond de acties voor de feestdagen niet uit tot december. 

Naast het plannen van alle acties, is het ook belangrijk om daarbij meteen tijd voor jezelf in te plannen. De meeste ondernemers denken: “ik zie nog wel wanneer dat past”, maar in de praktijk zijn er nooit plots twee weken ‘over’ om even vakantie te nemen. Zeker niet in deze tijd van het jaar. Zorg er dus voor dat je dit ruim van tevoren plant om ervan verzekerd te zijn dat je óók tijd hebt om op te laden, naast alle drukte. Ik hoor je nu denken dat daar he-le-maal geen tijd voor is, en dat brengt me bij punt twee.

TIP 2/ Verander je busy mindset

We zijn als maatschappij zo geconditioneerd dat het druk hebben de maatstaf lijkt voor succesvol zijn. Regelmatig hoor ik als antwoord op de vraag hoe het gaat: “druk!”. Veel tijd voor jezelf nemen wordt al snel als luxe gezien of zelfs als lui. Maar het druk hebben zegt niets over hoe succesvol je bent of hoe goed je bedrijf loopt. We kunnen het onszelf allemaal heel erg druk maken, daar hoef je geen goedlopend bedrijf voor te hebben. Hoe vol je agenda zit, zegt niets over je omzet of waar je business staat, het zegt vooral iets over je timemanagementskills. Hoe meer je in de  zit, hoe meer je je drukte in stand houdt.

Vertel jezelf tien keer per dag dat je het zo ontzettend druk hebt, en je stresslevels gaan er gegarandeerd van omhoog. Vervang “ik heb het zo druk” daarom eens met “ik ben met veel leuke dingen bezig” wanneer iemand je vraagt hoe het met je gaat. 

Daarnaast kan ik niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om goed voor jezelf te zorgen. Als ondernemer ben jij je belangrijkste asset. Neem een dag of meer vrij, zelfs in alle hectiek van de laatste maanden. Zorg ervoor dat je dit op tijd plant en werk vooruit, zodat het haalbaar voelt en je niet de druk van een volle inbox voelt terwijl je eigenlijk wilde ontspannen. Nog beter is het om vakantie te nemen vóórdat je uitgeput en overwerkt bent. Het glas hoeft niet altijd leeg te zijn om het weer te mogen aanvullen, laten we het vooral half vol laten en vanaf daar weer bijschenken. 

Je hoeft overigens, met de juiste planning, echt niet bang te zijn dat je omzet direct keldert als jij wat tijd voor jezelf neemt. Mijn recordomzetmaanden waren allemaal maanden waarin ik minstens een week met vakantie was. En de maanden daarna zat ik vol inspiratie en creativiteit, omdat ik weer 100% opgeladen was. Door goed voor jezelf te zorgen, zorg je ook goed voor je bedrijf en je omzet. Jij bent namelijk de drijvende kracht achter je business!

Wil je ontdekken hoe je op korte termijn veel tijd bespaart in je bedrijf? Shelley geeft binnenkort haar (gratis) masterclass ‘De formule voor 6 uur tijdwinst per week om je bedrijf verder te groeien’. Daarin deelt ze haar bewezen methode om tijd te besparen, zodat jij je volop kan storten op het uitvoeren van je geniale, creatieve ideeën die je omzet verder verhogen. Meld je hier gratis aan!

Beeld: WYLD WAVE Studio