We vroegen personal trainers Thomas en Davy van welke cijfers zij wakker liggen. Het slechte nieuws: de cijfers zijn wel erg confronterend. Het goede nieuws: we kunnen er wat aan doen. “In de meeste gevallen leidt meer bewegen tot betere resultaten.”

81,40 jaar oud

“Een lichtpuntje om mee te beginnen: met 81,4 jaar is de levensverwachting in België hoger dan ooit. De laatste decennia is dit cijfer gestaag toegenomen”, vertelt personal trainer Thomas. “Dit toont aan dat we in staat zijn om onze levensduur te verlengen. Side note: dit staat echter los van de levenskwaliteit, wat geen onbelangrijke parameter is. Het moet niet gezegd dat voor je lichaam zorgen, door te sporten en gezond te eten, een positief effect heeft op zowel de levensverwachting als -kwaliteit.”

1 op 4 heeft een chronisch gezondheidsprobleem

“De meest gemelde chronische gezondheidsproblemen zijn lage rugpijn, hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte, artrose en allergieën”, weet personal trainer Davy. “Om bovenstaande problemen te verhelpen bestaat er geen ‘one size fits all’ oplossing. Daarom houden wij ervan om op maat te werken en persoonlijke struggles al even persoonlijk aan te pakken. In de meeste gevallen leidt het verhogen van de fysieke activiteit doorheen de dag tot betere resultaten. Daarnaast zoomen we ook in op slechte eet- of slaapgewoontes en managen het stresslevel. Daar zit voor velen nog een serieuze groeimarge.”

50% sterft aan welvaartsziekten

“Uit heel wat onderzoeken blijkt dat cardiovasculaire aandoeningen en kanker meer dan de helft van alle sterfgevallen veroorzaken”, aldus Thomas. “Om deze welvaartsziekten te voorkomen, is een holistische benadering wat ons betreft het uitgangspunt. Wanneer je inzoomt op de boosdoeners of de aanleidingen van deze ziektes, kom je vaak uit bij dagelijkse, ongezonde gewoontes. Die stapje voor stapje ombuigen naar gezonde routines is ons doel.”

“Sporten is goed, maar twee uur per week sporten kan acht uur per dag stilzitten niet compenseren.” – personal trainer Thomas

1 op 3 heeft voldoende lichaamsbeweging

“We bewegen te weinig”, betreurt Davy. “Slechts een op drie volwassenen beweegt genoeg om de effecten op zijn gezondheid ervan te ondervinden. Het is belangrijk om te weten dat bewegen en sporten niet hetzelfde is. Sporten is goed, maar twee uur per week sporten kan acht uur per dag stilzitten niet compenseren. Als beweegcoaches motiveren we je om zo veel mogelijk nieuwe beweegmomenten doorheen je dag te implementeren. Wat je doet maakt niet uit, als je maar voldoende beweegt. Die korte breaks noemen we movement snacks. Het verhogen van fysieke activiteit doorheen de dag houdt je lichaam pijnvrij en soepel.”

Beeld: Boxed Water Is Better via Unsplash