Of je het nu beseft of niet, je leven bulkt van de rituelen: ’s ochtends je tanden poetsen, op weg naar kantoor die take away koffie uithalen, voor het slapengaan nog even Instagram platscrollen… Allemaal kleine gewoontes waar je al lang niet meer bij nadenkt. Nochtans is het allemaal niet zo onschuldig als je denkt, en bezorgen al onze rituelen en gewoontes, hoe klein ook, ons het leven dat we leiden. Want wist je dat je levenskwaliteit wordt bepaald door de kwaliteit van je gewoontes?

Macht der gewoonte

Je kiest er waarschijnlijk voor om elke dag je tanden te poetsen. Dat heeft als resultaat een mooiere glimlach, minder tandproblemen, en dus minder gepeperde tandartsrekeningen. Een klein ritueeltje dat je leven voortdurend transformeert. Tenzij je de ambitie hebt om met een bek als een schietkraam rond te hossen, weet je best dat het een goeie zaak is om dagelijks je mondhygiëne te verzorgen. Maar wat met al je andere gewoontes? Je levenskwaliteit wordt immers bepaald door de kwaliteit van je gewoontes. En pas als je hier volledig van overtuigd bent, kan je aan zelfzorg beginnen denken.

Aan de slag

Denk eens na over alle rituelen die je in je leven hebt geïntegreerd en neem de tijd om ze op te lijsten. Wat altijd goed werkt, is een blad papier in drie kolommen opdelen: in de eerste kolom schrijf je al je huidige gewoontes neer – ja, ook die zak chips eten voor tv. In de tweede kolom schrijf je op welke resultaten deze routines hebben. Tenslotte duid je in de derde kolom met een happy of unhappy smiley aan hoe blij je van die resultaten wordt. Gooi de unhappy rituelen best niet allemaal tegelijk overboord. Grote kans dat je dan heel de week rondloopt als een grumpy smiley.

Gewoontes vorm je niet op één dag en ook niet allemaal in één keer. Geef jezelf de tijd om aan je nieuwe, goede gewoontes te wennen.

Mantra’s en marathons

Sluit je ogen, haal eens diep adem en vraag jezelf af wat je nu het liefst zou transformeren in je leven. Misschien wil je een paar kilootjes kwijt, zou je graag een marathon kunnen lopen, een goed lief aan de haak slaan, je zelfvertrouwen opkrikken of droom je van een professionele stap. Wat je ook wil bereiken, zet je antwoord om in een positief statement of mantra dat je dagelijks meermaals herhaalt. Het effect wordt nog groter wanneer je het gewenste resultaat visualiseert terwijl je je mantra uitspreekt. Hier gaan we dieper in op de kracht van mantra’s.

Drempel

Bepaal vervolgens welke kleine, haalbare stap je in die gewenste richting kan zetten en dóe het gewoon. Vandaag nog. We weten het, alle begin is moeilijk. Daarom een tip: vermijd drastische beslissingen. De kunst is om de drempel laag te houden, dat brengt je het verste. Net zoals het tandenpoetsen. Herhaal dit wel elke dag, zodat het kan uitgroeien tot een tweede natuur.
Gewoontes vorm je niet op één dag, wees dus gedisciplineerd en geduldig. Maak vooral niet de fout om snel resultaat te verwachten. Echte transformatie vraagt nu eenmaal tijd. Hou je gewoon aan je rituelen omdat je weet dat ze goed voor je zijn. Het resultaat begin je dan mettertijd vanzelf wel te merken. Of hoor ik daar nog een zak chips kraken?

Volgende week lees je hier een interview met Angélique Heijligers die het boek ‘Morning Medicine’ schreef.

Beeld Brooke Cagle via Unsplash

Maak vooral niet de fout om snel resultaat te verwachten. Echte transformatie vraagt nu eenmaal tijd.