In elke uitdaging, in elke tegenslag schuilt een opportuniteit. Nu een pandemie ons aan ons huis kluistert en we het gevoel krijgen dat een virus heel willekeurig te werk gaat, schuilt daarin een belangrijke opportuniteit voor onze gezondheid. Vandaag, op Wereldgezondheidsdag, deelt Coach Sassy haar kijk op immuniteit en geeft ze tips waarmee je meteen aan de slag kan.

Maak jezelf niets wijs

Er komen steeds meer berichten binnen dat niet enkel ouderen en zieken het hardst door deze pandemie worden getroffen. Ook jonge, schijnbaar kerngezonde mensen belanden op intensieve zorgen. We zetten even het woord “schijnbaar” in het licht, want je kan onmogelijk weten of iemand écht gezond was. Het ontbreken van kanker en auto-immuunziekten garandeert immers niet dat je immuniteit op topniveau is.

Vandaag de dag lopen er meer mensen rond met chronische, laaggradige ontstekingen en overgewicht dan met een expliciete ziekte. Het gevolg van van een levensstijl van overdaad, stress en te weinig herstel, waardoor welvaartsklachten als migraine, acne, verteringsproblemen en artritis zegevieren. Ook zonder virus vormen deze klachten een dagelijkse aanslag op onze immuniteit.

Zet in op onbewerkte voeding en wees alert voor intoleranties en verteringsgevoeligheden.

Een uitnodiging

Zie deze periode daarom als een kantelpunt waarin je niet enkel beseft dat we biologisch verbonden zijn, maar ook dat onze basisimmuniteit kan beslissen over leven en dood. Die immuniteit haal je niet uit medicatie voorgeschreven door dokters of specialisten. Ze wordt bepaald door wat jij dagelijks doet. Zelfs wanneer je door je leeftijd of erfelijkheid geplaagd wordt met een bepaalde kwetsbaarheid, willen we je meegeven: je DNA is potentieel een geladen wapen, maar je keuzes op vlak van voeding, slaap en beweging vormen de vinger op de trekker. Nu meer dan ooit, moet je het stuur van je gezondheid zelf in handen nemen. De kans bestaat immers dat dit niet de laatste pandemie is die we meemaken. Hoog tijd om je immuniteit aan te pakken en wie weet meteen ook een aantal klachten te verhelpen.

Slaap voldoende en hou ook je slaapkwaliteit in de gaten. Maak het vanaf 21:00 donker in huis.

Een heldere strategie

Weet je niet waar te beginnen en geraak je niet verder dan het volgen van wat hippe fitnessgoeroes op Instagram? Zoals steeds begin je best met een solide basis in de vorm van een concreet stappenplan. En gelukkig sta je er niet alleen voor. Wij geven je graag een duwtje in de rug.

We starten vandaag met het framework van jouw immuniteit: 

1/ Voeding

Zet in op onbewerkte voeding en ingrediënten die op jouw lijf geschreven zijn. Elk mens heeft immers andere intoleranties en verteringsgevoeligheden. Foute voedingskeuzes vormen vaak de belangrijkste oorzaak van een slecht werkend immuunsysteem.

2/ Slaap

Niet enkel het aantal uren slaap telt, ook je slaapkwaliteit bepaalt in welke mate je de schade in je lichaam helpt herstellen. Eet dus niet te laat, focus je ‘s avonds vooral op groenten en vetten en maak het vanaf 21:00 donker in huis. Dit zal je melatonine boosten!

3/ Beweging

Je hoeft je niet elke dag keihard af te matten tijdens een cardiosessie om bij te dragen aan je immuniteit. Bij het sporten ga je intensief aan de slag met een bepaald doel, beweging kan je dan weer beschouwen als het onderhouden van je lichaam. Dat laatste is cruciaal om je lymfestelsel, dat als riolering fungeert, zijn werk te laten doen. En vergeet ook de nodige stretching niet. Wat rekoefeningen of yogaposes zorgen ervoor dat stress zich niet vastzet in je lichaam en dat je energie goed kan stromen. Want wat vastzit, zal ontsteken. En ontstekingen ondermijnen je immuniteit.

4/ Stress

Ontspanning, zowel fysiek als mentaal en emotioneel, is cruciaal voor je immuniteit. In dit artikel leer je alvast waarom. Ook je mindset speelt een niet te verwaarlozen rol voor je immuniteit: wanneer je constant leeft met angstige en negatieve gedachten, wordt de stressknop in je hormonaal stelsel aangezet en zal je schade aanrichten in je lichaam.

Beweeg dagelijks en vergeet de rekoefeningen niet. Zo kan je lymfestelsel z'n werk doen en zal je energie goed stromen.

Met vrijheid komt verantwoordelijkheid

Voor elk van deze elementen vind je online fantastische content terug. Aan jou de keuze tussen de zoveelste nieuwsupdate of het verzamelen van inzichten om je lichaam gezond en sterk te maken. In de komende artikels gaat Coach Sassy op de verschillende aspecten van het framework in. Zo geven we samen jouw immuniteit een boost.

Waar heb jij het meest nood aan om aan de slag te gaan met dit framework voor jouw immuniteit? Laat het ons weten via Instagram.

Beeld: Lauren Mancke via Unsplash

Zorg voor ontspanning, zowel fysiek als mentaal en emotioneel. Hou je mindset positief.