Slow food, slow coffee, je hoort het overal. Maar wist je dat ook de manier en het tempo waarop je dat lekkers verorbert voor een groot deel bepalen hoe je lichaam erop reageert? Coach Sassy legt uit hoe vertragen je lichaam positief kan beïnvloeden.
Dokter Bibber 2.0
De kans dat je ooit gehoord hebt van de HPA-as in je lichaam, is bijzonder klein. En toch bepaalt deze as de levensnoodzakelijke processen in je lichaam. Zonder dit proces en haar bijhorende hormonen zou je simpelweg niet overleven. Omdat je lichaam biologisch geprogrammeerd is om te overleven, beschouwt het elke stressprikkel beschouwt als een gevaar. Ook al leven we intussen in 2019, onze biologie is nog steeds die van de oertijd en de HPA-as heeft daardoor een vetorecht over alle andere processen in ons lichaam.
Je beschouwt de HPA-as best als de aan-uitknop van je lichaam. Zodra je bepaalde prikkels ontvangt, gaat de knop aan en komt je lichaam in stressmodus terecht. Gaat de knop weer uit, dan krijgt je lichaam het signaal dat het mag ontspannen. Het is deze aan-uitknop die bepaalt wat er vervolgens in je lichaam gebeurt.
Ontspan jezelf slank
De gevolgen van jouw geactiveerde HPA-as zijn stevig: alle energie gaat naar je alertheid, de bekende vecht-of-vluchtreactie. Je vertering wordt tot het absolute minimum herleid waardoor het eten in je maag en darmen begint te gisten. Je libido is weg en je kan met de beste wil van de wereld geen vruchtbaarheid aan de dag leggen. Het is kiezen tussen stress of verteren en voortplanten. Bevindt je lichaam zich voortdurend in deze vecht-of-vluchtmodus, dan zorgt de permanente stress voor een opgeblazen buik, maagzuur en ontregelde stoelgang. Je komt kilo’s bij en hebt een energiedip na het eten. Je lichaam raakt ontstoken, waardoor de stressknop nog vaker aan zal staan. Om te overleven moeten ontstekingen immers bevochten worden. Je komt in een vervelende vicieuze cirkel terecht met een gebrekkige vertering en een lichaam vol ontstekingen tot gevolg.
Push the button
Het goede nieuws? Je kan jouw HPA-as zelf sturen. Je beslist immers vaak zelf, zij het onbewust, of je jouw lichaam in stress- of verteringsmodus zet. Nu je sinds het artikel van november plezier hebt in het maken van bewuste keuzes, gaan we hier dieper even op in.
De gouden regel: vertraag en je zal de stressknop uitschakelen. Zo geef je je maag, darmen en lever groen licht om hun werk te doen. Wanneer zij efficiënt kunnen werken en geen achterstand oplopen, zal je hele lichaam beter werken. Het gevolg? Je zal vet verbranden, vitaminen en mineralen opnemen en energie produceren. Je cyclus zal bovendien ook regelmatiger worden, iets waar best veel vrouwen last van hebben.
Verteer en heers
We sluiten af met een aantal praktische tips die je meteen kan toepassen:
- Adem zeven keer rustig in en uit vanuit je buik voor je begint te eten. Lukt buikademhaling niet? Probeer dan gewoon rustig in en vooral heel rustig uit te ademen.
- Laat je telefoon, laptop en andere digitale activiteiten tijdens het eten voor wat ze zijn. Ze zorgen ervoor dat je verkeerd ademhaalt en te veel eet. Single-tasking is een trend die ook je vertering ten goede komt.
- Eentje uit de oude doos maar cruciaal voor een goede vertering: kauw minstens vijfentwintig keer voor je doorslikt. Het grondig vermengen met speeksel is een belangrijke stap in je vertering en ontlast je maag en darmen.
- Ook na het eten kan je best met intentie (buik)ademhalen. Je voeding zal drie tot vijf uur in je maag doorbrengen om daarna minstens dubbel zo lang in je darmen te vertoeven. Na het eten even rustig ademhalen doet wonderen voor je energiedipjes en verteringsstelsel.
- Door te vertragen, zowel via je ademhaling als door het kauwen, raak je sneller verzadigd. Je zal genoeg hebben met kleinere porties waardoor je calorie-inname daalt. Daar wordt je lichaam in de meeste gevallen alleen maar blij van.
- Start ‘s ochtends niet meteen met eten en drinken (behalve water en kruidenthee). Geef je lichaam de tijd en ruimte om wakker te worden en de afvalstoffen van de nacht weg te werken.
- Geef je lichaam en vertering rust door na het avondeten twaalf tot dertien uur te wachten tot de volgende maaltijd. Heb je gisteren om zeven uur ‘s avonds voor het laatst gegeten en gedronken? Dan kan je er rond acht uur ‘s ochtends opnieuw aan beginnen. Ontbijt heet in het Engels niet voor niets “breakfast” a.k.a “break the fast“.
Meer gezondheidstips van Coach Sassy? Volg haar dan via Instagram.
Beeld: Dominik Martin via Unsplash