Op zoek naar meer structuur? Dan zijn deze structuurtips van de Bossy-redactie misschien wel iets voor jou. Goed om te weten: ze zijn handig voor zowel de chaoten als perfecte planners onder ons. 

Tidy room, tidy mind

Intern Hanne
Hoewel mijn kamer chaotisch kan zijn, ben ik toch een echte structuurjunkie. Ik heb voor alles een apart notitieboek en sinds kort ben ik helemaal verslaafd aan organisatievideo’s. In de Netflix-serie ‘Get Organized with The Home Edit’ doen ze dit op een iets hoger niveau. Het team pakt ruimtes aan van ‘gewone’ mensen maar ook van sterren als Reese Witherspoon en Khloe Kardashian. Van voorraadkasten met een hoog supermarktgehalte tot op kleur gesorteerde dressings: je ziet het allemaal verschijnen in de reeks. Mijn organisatiebudget is jammer genoeg net iets kleiner dan dat van de Kardashians, maar me inspireren om zelf aan de slag te gaan en mijn huis te structureren doet deze serie zeker.

Oldschool tijdverdrijf 

coach V. 
Ik vind het doeltreffend om af en toe inputvrije tijd in te lassen. Vaak gaan we scrollen om te relaxen, maar zo ben je nooit weg van alle prikkels die anderen op je afsturen. Mijn ontspanningstip? Ga voor ’n oldschool, offline tijdverdrijf. Dit is niet iets extra dat “moet” voor op je lijstje, wel een routine om je te ontspannen. Inspiratie nodig? Ga eens door je kookboeken, maak een wandtapijt, schets terwijl je ’s ochtends van je latté slurpt of maak een wandeling in het bos. Kortom: zorg ervoor dat je hersenen kunnen ontspannen, dat boost je creativiteit. En dat je op zo’n moment onmogelijk bekogeld kan worden met invitaties of ideeën van anderen, is voor het bewaren van je focus mooi meegenomen!

Ideale week

Founder Dorien
Ik ben een uitstekende planner. Nee, wacht, dat moet ik anders formuleren. Ik ben een uitstekende planner in tijden van rust! (lacht) Wanneer het druk wordt en deadlines de kop op steken, dan vergeet ik dat ik een plan had. Laatst schreef ik samen met structuurcoach Shelley mijn ideale week uit. Het voelde za-lig toen ik de daaropvolgende week helemaal volgens plan verliep. Toen de deadline van Bossy’s Succes Issue dichterbij kwam, had ik geen tijd om mijn ideale weekplanning te volgen, laat staan om ze aan te passen. Tot Shelley me zei: “Zo’n planning is een houvast, zéker in tijden van chaos en drukte!” Ze raadde me aan om mijn jaarplanning voor 2022 uit te schrijven, vervolgens een kwartaal- en maandplanning op te maken en daaruit telkens een weekplanning te boetseren. Die laatste is heel gedetailleerd, de andere mogen best vaag zijn. Wat primeert zijn de belangrijke momenten, zoals bijvoorbeeld een lancering, vakantie, bootcamp… Zo weet je dat je die tijd zeker moet vrijhouden en je “alledaagse taken” daarrond kan plannen. Benieuwd naar meer? Shelley leert je succesvol plannen in het nieuwste Bossy Magazine.
BOSSY_Dorien_Camps
© BURO BONITO
“Ik ben een uitstekende planner. Nee, wacht, dat moet ik anders formuleren. Ik ben een uitstekende planner in tijden van rust!” 

– Dorien

Voorsorteren 

Structuurcoach Shelley
Wist je dat je inbox al een hoop sorteerwerk voor jou kan doen? Je kan namelijk regels instellen waarop je binnenkomende mails gefilterd worden. Ik bied bijvoorbeeld gratis sessies aan. Alle binnenkomende aanvragen hebben eenzelfde onderwerpregel en hierdoor weet mijn inbox dat deze mails in het mapje ‘gratis sessies’ moeten. Daardoor leidt het mij niet af van mijn werk wanneer ik naar mijn algemene inbox kijk, maar kan ik de berichten op een vast moment in de week afhandelen en beantwoorden. Naast filteren op onderwerpregel kan je natuurlijk nog veel meer. Zo kan je bepaalde klanten automatisch in een mapje laten zetten, zodat al je contacten bij elkaar staan en je niet meer hoeft te zoeken naar e-mails. Dat scheelt je een hoop sorteerwerk en voorkomt een volle inbox waarin je zelf nog moet uitzoeken wat waarbij hoort.

Bewuste maandagen en kleurrijke weken 

Content coördinator Jennifer
Op maandag maak ik mijn planning voor de nieuwe week. Doe ik dat niet, dan verloopt mijn week meestal chaotisch. Ik maak van zo’n moment iets gezelligs en bekijk in alle rust wat er me te wachten staat. Welke dates met vriendinnen heb ik gepland? Moet ik ergens op locatie zijn voor Bossy? Tegen wanneer heb ik een lege koelkast en plan ik een bezorgmoment van Albert Heijn in? Daarnaast bedenk ik voor mezelf een intentie of prioriteit. Op wat wil ik écht focussen? Deze week was dat bijvoorbeeld een happy mindset. In dat geval zorgde ik ervoor dat ik meer activiteiten deed in functie van die intentie. Meestal vraagt deze planning me ongeveer een kwartier tijd. Geloof het of niet, maar die vijftien minuten maken een wereld van verschil. Ik begin de week met meer structuur én vertrouwen. Extra tip: geef verschillende categorieën een andere kleur in je professionele agenda. Bijvoorbeeld groen voor afspraken in functie van je (mentale) gezondheid, blauw voor afspraken met familie en vrienden en geel voor momentjes voor jezelf. Hetzelfde kan je doen voor je privé-agenda. Zo heb je sneller een overzicht over je verschillende soorten activiteiten. 
Wat is je favoriete structuurtip? Laat het ons weten via Instagram.
Beeld: Buro Bonito