Heel wat zelfstandigen combineren in een eerste fase een parttimejob met freelancen in bijberoep. Ook Content creator Marthe koos voor deze piste, om na anderhalf jaar toch all the way te gaan. Waarom ze deze keuze maakte en welke vijf belangrijke stappen ze ondernam tijdens dat proces, lees je hier.

Vaarwel comfortzone, hallo toekomst

Het grootste deel van mijn leven werkte ik in loondienst en rolde ik van de ene job in de andere. Ik werkte onder andere als pr-consultant, marketingmanager en communicatieverantwoordelijke. Bij mijn laatste werkgever evolueerde dat naar contentspecialist en copywriter. Aan alle mooie liedjes komt helaas een einde, en dus ook aan deze job. Als gevolg van een herstructurering werd mijn functie overgeheveld naar Nederland. Weg comfortzone, hallo toekomst. Ik begon meteen als een bezetene te solliciteren, maar voelde al snel iets wringen. Het was moeilijk te benoemen. “Waarom ga je niet freelancen?” kreeg ik regelmatig te horen van mijn omgeving. Het stemmetje in mijn hoofd zei net hetzelfde.

Geen ondernemersfamilie

Toen ik verrassend opgelucht reageerde nadat ik te horen kreeg dat ik niet weerhouden werd voor een topfunctie, besefte ik dat er iets niet klopte. In mijn hoofd was ik al stilaan een freelancer geworden. Maar wat een stap, en wat een onzekerheid. Ik kom helemaal niet uit een ondernemersfamilie en kende ook weinig andere freelancers. Uiteindelijk besliste ik om ervoor te gaan, maar dan in bijberoep. Ik vond een leuke en uitdagende halftijdse job die zorgde voor de nodige financiële stabiliteit. Vervolgens lanceerde ik mezelf als freelance copywriter en contentspecialist.

Mentale spreidstand

Tot mijn grote vreugde had ik al gauw enkele fijne klanten. Helaas bevond ik mezelf na een tijdje in een mentale spreidstand, met die twee jobs. En dan was er ook nog een gezin om voor te zorgen. Ik voelde aan elke vezel in mijn lijf dat er een keuze gemaakt moest worden. Ik besliste om mijn parttimejob op te zeggen en volledig te gaan freelancen. Om mijn werkgever de kans te geven om een opvolger te zoeken, voorzag ik een overgangsperiode. Die tijd gebruikte ik om mezelf voor te bereiden op de grote stap met 5 cruciale actiepunten. Overweeg je zelf om (fulltime) te gaan freelancen? Ik geef ze graag mee als tip.

Toen ik verrassend opgelucht reageerde nadat ik te horen kreeg dat ik niet weerhouden werd voor een topfunctie, besefte ik dat er iets niet klopte. In mijn hoofd was ik al een freelancer geworden.

1/ Start met een goed gesprek met je boekhouder

Als freelancer heb je een boekhouder nodig. Hij of zij is jouw partner in crime bij alles wat je onderneemt. Betrek je boekhouder dus bij alles, bij voorkeur al in het eerste stadium van je plannen. Zo kwam ik snel te weten dat er behoorlijk wat komt kijken bij de overstap van parttime naar fulltime freelancer. Er moest bijvoorbeeld een financieel plan gemaakt worden, en laat dat nu niet meteen mijn ding zijn. Het hoort er helaas bij, dus door die zure appel moet je even heen bijten. Maar met een goede boekhouder die een stuk breder denkt dan enkel plusjes en minnetjes is dat zeker haalbaar.

2/ Investeer in een goede website

Vandaag gebeurt quasi alles online. Als ondernemer is een duidelijke en goed werkende website een must, ongeacht de branche waarin je zit. Als zelfstandige in bijberoep had ik mijn eigen website gemaakt, maar op het vlak van design en SEO (nvdr: Search Engine Optimisation of het optimaliseren van teksten om beter vindbaar te zijn via Google) waren er een aantal beperkingen. Ik maakte een duidelijke briefing over wat ik voor ogen had en ging vervolgens aan de slag met een online agency. De ‘ruwbouw’ gebeurde door hen, de afwerking en SEO-optimalisatie deed ik zelf. Al bij al een behoorlijke investering, maar eentje waarover ik geen seconde heb getwijfeld.

3/ Volg een LinkedIn-opleiding

Vroeger bezocht ik LinkedIn ongeveer een keer per week, en dan nog met een half oog. Sinds ik freelance, is het mijn dagelijkse speeltuin. Dit platform heeft me al verschillende klanten en interessante inzichten opgeleverd. Het werd me snel duidelijk dat er veel meer uit te halen valt, als je weet aan welke knoppen je moet draaien. Daarom investeerde ik in een persoonlijke opleiding. Op een paar uur tijd kreeg ik tonnen interessante informatie en tips, en ook nu nog word ik begeleid en gecoacht. Mijn coach gaat er prat op dat als je LinkedIn goed gebruikt, je vroeg of laat op het punt komt dat je klanten moet weigeren wegens te veel werk. Iets waar ik met plezier voor teken.

4/ Maak werk van je netwerk

Ik ben van nature geen actieve netwerker. Toch is dit iets waar je als freelancer best werk van maakt, en dan niet enkel via LinkedIn. Neem contact op met ex-collega’s en laat iedereen om je heen weten waar je mee bezig bent. Zo kreeg ik een nieuwe klant aan de schoolpoort. Niet elk waardevol contact hoeft trouwens een klant te worden. Door regelmatig te sparren met andere freelancers in en buiten jouw branche kom je enorm veel nuttige zaken te weten. En, niet onbelangrijk: als freelancer kan het leven soms wat eenzaam zijn. Een toffe babbel met een netwerkpartner is dan zeer welkom. Ik vond trouwens heel wat nuttige tip in Bossy’s Network Issue.

5/ Blijf trouw aan je buikgevoel

Heb ik getwijfeld of mijn beslissing de juiste was? Zeer zeker. Een pandemie die de economie in haar greep heeft, maakte de sprong er niet makkelijker op. Ik heb tijdens de overgangsperiode zelfs nog een paar keer gesolliciteerd op leuke vacatures. Maar tijdens elk sollicitatiegesprek, hoe interessant ook, werd voor mij duidelijk dat er maar één weg was: 100% freelance. Volg dus je hart, buikgevoel of welk lichaamsdeel dan ook dat je helpt bij het nemen van belangrijke beslissingen en vertrouw op je plan. Het komt goed.