“Ik focus me op dit moment enorm op structuur. Naast ondernemen wil ik ook genoeg tijd om te sporten en te ontspannen. Planning is daarbij essentieel“, geeft Marjolein Nijs mee in het begin van ons gesprek. Benieuwd hoe de CEO van wellness-winkel Gervi rust vindt? Haar tips voor meer balans in je agenda ontdek je hier.

Afspraken maken met jezelf

Met mijn takenpakket kan ik gemakkelijk mijn dagen vullen. (lacht) Toch kies ik er om bewust voor acht tot negen uur te werken. De rest van de dag wil ik spenderen aan zaken die me energie geven zoals een gezonde maaltijd, voldoende nachtrust en sporten. Wil ik ‘s morgens naar de fitness nog voor ik mijn werkdag begin? Dan plan ik die afspraak met mezelf in zoals ik dat doe voor vergaderingen. Vergeet niet dat het nodig is om je batterijen op te laden als je op professioneel vlak goed wil presteren. Een uitgeruste versie van jezelf is namelijk creatiever en efficiënter. Eens op kantoor hou ik de touwtjes strak in handen en wil ik mijn tijd bewust inplannen.

Ontdek je prioriteiten

Ik stel mezelf voortdurend de vraag of ik met zaken bezig ben die impact maken. Zitten er elementen in mijn takenpakket die iemand anders beter kan? In dat geval gaan deze opdrachten naar die persoon. Ik heb zoveel interesses en passies en dus moet ik selectief durven zijn. De prioriteitenmatrix van Eisenhower is een handige tool om op een vlotte manier overzicht te hebben over je prioriteiten. Aan de hand van de kwadranten weet je welke opdrachten dringend zijn en welke taken op zich kunnen laten wachten. Ik kan alvast niet zonder deze matrix!

“Als ondernemer heb je vaak de indruk dat je 24/7 bereikbaar moet zijn. Vandaag weet ik dat het anders kan. Ik plan daarom een aantal deep focus momenten in.”

– Marjolein

Intentioneel vergaderen

Nog voor een vergadering start, stel ik mezelf de volgende vragen: wat zal ervoor zorgen dat deze meeting voor mij geslaagd is? Op welke vragen wil ik een antwoord? Over welke zaken wens ik verduidelijking? Op die manier stap ik de vergaderruimte binnen met intenties.

Op vliegtuigmodus

Als ondernemer heb je vaak de indruk dat je 24/7 bereikbaar moet zijn. Vandaag weet ik dat het anders kan. Ik plan daarom een aantal deep focus momenten in. Op die manier kan ik me volledig concentreren op een opdracht. Ik breng mijn team op de hoogte en zet mijn smartphone op vliegtuigmodus. Tegenwoordig zet ik ook de notificaties uit en leg ik het apparaat op een andere plaats. Vroeger lag mijn smartphone altijd in de buurt wat ervoor zorgde dat ik vaak was afgeleid. Dankzij verschillende boeken leerde ik meer over het begrip context switching time, een term die me motiveerde om nog efficiënter te werken. Stel: je bent bezig met input voor een project en het lijkt je op het eerste zicht een moeilijke opdracht. Als mens heb je snel de neiging om dan te scrollen op sociale media. Stiekem denk je: ah, vijf minuutjes Instagram kan geen kwaad. Helaas, in de realiteit zijn het er vaak minstens 15! Je brein heeft meer tijd nodig om alle informatie te verwerken omdat de context is veranderd. Vandaar dat multitasking mentaal vermoeiend en heel inefficiënt is. 

Wil je meer weten over dit onderwerp?

Dan raad ik je deze tips aan:

Boek

  • ‘Hooked’ van Nir Eyal
  • ‘High Performance Habits’ van Brendon Burchard
  • ‘Why We Sleep’ van Matthew Walker

Documentaire

  • ‘The Social Dilemma’ op Netflix
Meer Marjolein? Volg haar via Instagram.
Beeld: Jacinta Simons