Online video is hot & happening. Heel wat bedrijven zetten in op YouTube en ook op Instagram is video belangrijker dan ooit. Wil je mee op de wagen springen, maar weet je niet waar te beginnen? Zes maanden lang deelt video-experte Eveline van Vidsome haar tips met jou.

Een drastische upgrade voor je eindresultaat met een paar kleine aanpassingen? Het kan. Voor kwalitatieve video’s hoef je geen volledig nieuwe uitrusting aan te schaffen. Met een goeie smartphone en een paar slimme tips kom je vaak al een heel eind.

Geluid

Omgeving

Alles begint bij je omgeving. In een lege ruimte weerkaatst het geluid tegen de kale muren en hoor je makkelijk een galm. Ga daarom op zoek naar een ruimte zonder echo en let ook op het omgevingsgeluid. Die zoemende koelkast, brommende airco of drukke straat hoor je liever niet in je video.

Microfoon

Daarnaast is het belangrijk dat de kijker je goed kan horen. Omdat de meeste camera’s niet zo’n goede interne microfoon hebben, maakt een extern microfoontje een wereld van verschil. En dat hoeft niet veel te kosten! Met een investering van 40 tot 75 euro komen jij én je video al meteen veel professioneler over. Op zoek naar de ideale microfoon? In dit filmpje helpt Eveline je op weg.

Film in een ruimte zonder echo en omgevingsgeluid. Gebruik een microfoontje zodat de kijker je goed kan horen.

Licht

Tegenlicht

Ga je in beeld met je rug naar het raam staan, dan krijg je tegenlicht. Het gevolg? Te veel licht op de achtergrond en een donker gezicht. Richt je gezicht tijdens het filmen daarom steeds náár de sterkste lichtbron. Door bijvoorbeeld richting het raam te draaien, ben je meteen veel duidelijker in beeld.

Indirect daglicht

De goedkoopste manier om mooi licht te krijgen in je video is met indirect daglicht. Ga in de buurt van een raam staan waar de zon niet rechtstreeks binnenvalt en dus niet recht in je ogen schijnt. Om dezelfde reden film je ook best niet op dagen met wisselvallig weer. Wanneer de felle zon en wolken elkaar voortdurend afwisselen, is het bijna onmogelijk om een consistent belicht beeld te krijgen.

Lampen

Wil je meer controle over de belichting of heb je meer licht nodig in de ruimte waar je wil filmen? En ben je van plan om veel video’s te maken? Dan kan je overwegen om te investeren in enkele studiolampen. Zo is een ringlamp interessant wanneer je recht in de camera kijkt. Je camera komt dan in het midden van de lamp te staan, waardoor je gezicht mooi gelijk uitgelicht is. In deze blogpost en video legt Eveline je verder uit hoe je de belichting in je video helemaal goed krijgt.

Voor de perfecte belichting draai je met je gezicht naar het raam toe. Wil je meer controle? Investeer in studiolampen.

Beeld

Statief

Voor korte filmpjes in je Instagram Stories is dit misschien overbodig, maar wanneer je een langere video maakt, komt een statief goed van pas. Door je camera op een statief te plaatsen, is je beeld stabieler én kan je bij de montage makkelijker knippen van het ene beeld naar het andere. Online vind je statieven in alle vormen en formaten, zowel voor je smartphone, als voor je camera.

Diepte

Je kan het jezelf makkelijk maken en filmen voor een muur met een egale achtergrond. Wil je het beeld iets meer diepte geven, dan kan je werken met lagen. Zo zie je in beeld eerst jezelf, dan bijvoorbeeld een laag met planten, erachter een aantal lampen en tot slot de muur met daarop je logo. Door decoratie toe te voegen aan je set, voor of achter het onderwerp waar je op focust, krijg je een gelaagd effect en ziet de ruimte er meteen ook groter uit.

Heb jij een vraag over online video? Laat het ons weten via Instagram.
Misschien beantwoordt video-expert Eveline ze in het volgende artikel.

Benieuwd hoe je zelfzeker voor de camera staat? Dat lees je hier.

Beeld: Laura Lee Moreau via Unsplash

Maak je beeld stabieler en de montage makkelijker door een statief te gebruiken. Voeg decoratie toe aan je set om meer diepte te creëren.