Elke vrijdag geven we het woord aan Bossy’s allereerste stagiaire: Isabeau. Negen weken lang neemt ze je mee in haar avontuur achter de schermen. Deze week: zo strik je die stageplek!

Dat de zoektocht naar de perfecte stageplek cruciaal is, kon je hier al lezen. Maar wat als je de perfecte match gevonden hebt en alles wat jullie nu nog van elkaar scheidt een sollicitatiegesprek is? Ik vertel je vandaag hoe je dat gesprek gegarandeerd tot een goed einde brengt.

Goed begonnen, is half gewonnen

Het allerbelangrijkste? De voorbereiding. Bedenk welke vragen gesteld kunnen worden en wat je daar in grote lijnen op wil antwoorden. Ieder zinnetje in detail voorbereiden hoeft niet, het moet spontaan blijven! Probeer voorbeelden te geven en bereid je voor dat sommige vragen in het Frans of Engels gesteld kunnen worden. Doe research naar het bedrijf en de persoon die het interview zal afnemen. Zo weet je waar je over praat en kan je verwijzen naar een leuke campagne of gemeenschappelijke interesse.

Vragen die vaak worden gesteld:

  • Vertel ons even iets over jezelf?
  • Wat zijn jouw goeie en slechte eigenschappen?
  • Hoe functioneer je binnen een team?
  • Welke meerwaarde kan jij brengen voor het bedrijf?
  • Waar zie je jezelf over 10 jaar?
Bedenk welke vragen gesteld kunnen worden en wat je daar in grote lijnen op wil antwoorden. Doe research naar het bedrijf en de interviewer.

Personal branding: check!

Dat je netjes en verzorgd op een sollicitatie moet verschijnen, weet iedereen. Maar dat personal branding ook hier meespeelt, vergeten velen. Kies een outfit uit die past bij het bedrijf en tegelijk ook je persoonlijkheid in de verf zet. Zorg ervoor dat je look je verhaal ondersteunt en onthou dat je met kleur heel wat kan vertellen. Zo straalt blauw betrouwbaarheid en professionaliteit uit, terwijl je met groen eerder kalmte en rust zal uitstralen. Bekijk ook even of het bedrijf bepaalde kledingcodes hanteert. Zo kom je niet voor verrassingen te staan!

Kies een outfit die past bij het bedrijf en tegelijk ook je persoonlijkheid in de verf zet en onthou dat je met kleur heel wat kan vertellen!

De beste versie van jezelf

Start het gesprek met een ijsbreker. Een compliment over de inrichting van het kantoor of een prijs die het bedrijf onlangs won, kan wonderen doen. Mits het oprecht is uiteraard. Ook hier geldt: wees jezelf, maar dan wel in de best mogelijke versie. Spreek verzorgd en niet te snel. Stel geen vragen over vrije dagen of vergoedingen en vertel niets negatiefs over een andere werkgever of stageplek. Je wil een enthousiaste en positieve indruk maken.

Start het gesprek met een ijsbreker. Spreek verzorgd en niet te snel en probeer een enthousiaste en positieve indruk te maken.

Ja, er zijn nog vragen!

Standaard wordt aan het einde van een sollicitatiegesprek gevraagd of je zelf nog vragen hebt. “Nee” antwoorden is dan uit den boze. Tuurlijk heb je nog vragen! Zo toon je dat je oprecht geïnteresseerd bent in de stageplek. Je kan bijvoorbeeld vragen hoe een gemiddelde werkdag eruitziet of wat de grootste uitdagingen waren het voorbije jaar. Durf zeker ook te polsen naar het vervolgtraject: wanneer zal je iets horen en hoeveel rondes en kandidaten zijn er? Vaak staat er een tijdsdruk op je stagezoektocht dus dan weet je meteen waar je aan toe bent.

Veel succes en tot volgende week!

Isa out!

Mij opvolgen als de volgende Bossy intern? Stuur dan een mailtje naar hello@wearebossy.be.

 

Toon dat je oprecht geïnteresseerd bent in de stageplek door zelf ook vragen te stellen en durf te polsen naar het vervolgtraject.