In deze rubriek geeft Bossy het woord aan stagiaire Tiffany. Om de twee weken schrijft ze over haar belevenissen op kantoor. Deze week: een handleiding voor het perfecte cv.
Of je nu solliciteert voor een stage, een studentenjob of vast werk: alles staat of valt met je motivatiebrief en curriculum vitae. Als die geen blijvende indruk nalaten, zal je je zoektocht moeten voortzetten. Hoe je goed voorbereid op sollicitatiegesprek gaat, kon je al eerder lezen. Hoe je te werk gaat om je cv op te stellen, kom je hier te weten.
Alle begin is simpel
Bovenaan je cv, of in een kolom tegen de linkermarge van de pagina, zet je je persoonlijke gegevens: naam, geboortedatum, adres, e-mail en gsm-nummer. Je nationaliteit en burgerlijke staat zijn niet echt van belang. Als je geen rijbewijs hebt of geen auto om je mee te verplaatsen, vermeld je die info er het best wel bij. Voeg ook een portretfoto toe. Zo kan de werkgever meteen een gezicht plakken op zijn potentiële werkkracht. Hou het professioneel, dus selfies of foto’s van op vakantie of in een café zijn not done.
Kort en bondig
In het volgende blokje schrijf je in een paar regels wie jij bent. Dit kan je jouw profiel noemen en zal als eerste gelezen worden, dus wees concreet. Wat zijn je interesses? Die moeten verband houden met het werkveld en zijn niet te verwarren met je hobby’s. Zo is ‘mode’ niet relevant voor een vacature bij een vastgoedkantoor, maar wel bij een lifestylemagazine of PR-bureau. En wat zijn je kwaliteiten? Kies de belangrijkste uit, de rest kan je in je motivatiebrief opnemen. Blijf eerlijk en vermijd clichés zoals ‘flexibel’ of ‘kan in team werken’. Je wil jezelf onderscheiden van de andere kandidaten. Wat kenmerkt jou het meest? Misschien heb je ondernemingszin, organisatietalent, of leiderscapaciteiten omdat je leider bent geweest bij een jeugdvereniging.
Been there, done that
Vervolgens lijst je op welke opleidingen je gevolgd hebt, en of je een diploma of getuigschrift hebt behaald. Bijscholingen zoals beroepsgerelateerde avondcursussen kan je ook toevoegen. Zet ze in omgekeerde chronologische volgorde, zodat de recentste eerst komt. Zo ziet de werkgever in een oogopslag wat je het laatst gedaan hebt. Vermeld telkens de naam van de opleiding, de school of instelling en de maand en het jaar waarin je gestart en gestopt bent. In de rubriek daaronder doe je hetzelfde met je ervaring: functie, bedrijf, begin- en einddatum. Bijbaantjes en stages horen daar ook bij. Als de lijst te lang wordt, schrap je wat niet aanleunt bij de functie waarvoor je solliciteert.
Geloof in eigen kunnen
Je vaardigheden zijn misschien wel het essentieelste onderdeel van je cv. Zowel je taalvaardigheid als je praktische en digitale skills vallen daaronder. Als talenkennis cruciaal is voor de job in kwestie, kan het handig zijn om een tabel te maken. In de linkerkolom zet je al je talen en in de bovenste rij zet je ‘lezen’, ‘spreken’ en ‘schrijven’. Zo zijn de verschillen tussen je passieve en actieve kennis overzichtelijk. Je kan ze aangeven in gradaties, zoals ‘moedertaal’, ‘goed’, ‘redelijk’ of ‘noties’. Verder benoem je jouw specialisaties die aansluiten bij de jobvereisten: fotografie, boekhouden, mental coaching… Met een vijftal zit je wel goed. Tot slot kan je alle programma’s en tools opsommen waarmee je kan werken, al is het Microsoft Office.
Prestaties en realisaties
Als laatste kan het interessant zijn om een portfolio toe te voegen. Dat kan een lijst met links zijn naar je website of YouTubekanaal, je eindwerk, publicaties, een Google Drive-map met foto’s of ontwerpen… Selecteer alleen de werken waar je trots op bent en die betrekking hebben op de job. Zorg er ook voor dat er geen twijfel kan bestaan over je capaciteiten, dus vermijd groepswerken waarvan je bijdrage niet duidelijk is. Ben je ooit voor een prijs genomineerd of heb je een erkenning gekregen voor je verdiensten, dan kan je die eventueel ook vermelden.
Er is niet echt een foute manier om je cv op te stellen. Zorg er vooral voor dat je cv gestructureerd is, maximaal twee pagina’s lang, up-to-date en dat er geen taalfouten in staan. Als je hulp nodig hebt bij de lay-out, kan je online heel wat templates vinden ter inspiratie. Verstuur het als pdf bij een overtuigende motivatiebrief en dan heb je alles gedaan wat je kon, toch? Als je echt wil opvallen, kan je je cv ook per post versturen of in een creatieve vorm gieten. Denk maar aan een Instagramstory, een tijdlijn of een vlog. Over twee weken ben ik er weer. Zoals gewoonlijk geef ik je nog een citaat mee. Zo zei schilder Vincent Van Gogh: “Normaal zijn is als een geplaveide weg. Hij loopt gemakkelijk, maar er groeien geen bloemen.”
A bientôt!
Beeld: Lauren Sauder via Unsplash