Binnenkijken, stiekem doen we het allemaal graag. En al helemaal wanneer het over de werkplek van ondernemende vrouwen gaat. Waar werken ze, hoe ziet hun dag eruit en wat mag absoluut niet ontbreken in hun werkplek?

De goedlachse Marion Naudts geeft sinds begin 2018 workshops natuurlijke verzorgingsproducten onder de naam Marion Maakt. Nu heeft ze haar job als orthopedagoge een jaar on hold gezet om het leven van een zelfstandige in hoofdberoep uit te proberen. Ik sprak haar op haar workshoplocatie in Gent, een appartementje op twee straten van haar thuis. Dat ze met duurzaamheid bezig is, blijkt ook uit haar kop fairtradekoffie en de gedoofde lampen. “Ik probeer zo weinig mogelijk het licht aan te steken”, lacht ze.

Hoe ben je precies begonnen met Marion Maakt?
Ik heb een erg gevoelige huid, waardoor ik slecht reageer op veel reguliere producten. Daarom ben ik overgeschakeld op natuurcosmetica. Ik wilde weten wat voor mij het verschil maakte, dus heb ik een extra opleiding tot herborist gevolgd. Daarna vroeg een vriendin me of ik geen zin had om eens een workshop te geven. Ik heb altijd een sluimerend gevoel gehad dat ik iets van mezelf wou doen, maar ik had echt een duwtje nodig. Eigenlijk heb ik heel impulsief toegezegd. Twee dagen voor mijn eerste workshop kreeg ik stress en wou ik afzeggen. Gelukkig heb ik dat niet gedaan! (lacht) Ik ben nooit meer gestopt, want ik had echt mijn passie gevonden. Ik dacht een workshop per maand te geven, maar nu zijn het tien à vijftien workshops.

Waarom vind je het belangrijk om je expertise te delen?
Reguliere producten zijn vaak belastend voor onze huid én onze planeet. Er zitten onder andere microplastics en hormoonverstorende stoffen in, die zich ophopen in de natuur. Het is mijn missie om mensen daarvan bewuster te maken, zonder ze te betuttelen. Een belangrijke nuance is wel dat niet iedereen natuurcosmetica verdraagt.

MarionMaakt_TiffanyRobbens (9)
© Tiffany Robbens

“Mijn eerste liefde is mijn vriend, en mijn tweede liefde is mijn etherische olie.”

Sinds september 2019 ben je volledig zelfstandig.
Inderdaad. Na mijn jaar verlof zonder wedde kan ik nog altijd teruggaan naar mijn job. Dat geeft rust als zou blijken dat mijn huidige situatie financieel niet haalbaar is. Maar ik voel aan dat ik fulltime ondernemer wil blijven. Misschien dat ik nog deeltijds ergens anders werk, maar ik weet niet wat de toekomst brengt. Ik ben in elk geval al aan het bedenken hoe ik Marion Maakt kan doen groeien. Het zou bijvoorbeeld een droom zijn om mijn producten op de markt te brengen. Ik ben dus nog bezig aan een waterdicht businessplan.

Hoe spannend was het om je job tijdelijk op te zeggen?
Heel spannend! Ik heb hard getwijfeld. Ik kon mijn familie niet om raad vragen, want niemand is zelfstandig. Mijn papa bedoelt het goed, maar hij is altijd erg ongerust. Desondanks zijn mijn ouders allebei megatrots. Ik had zelf nooit verwacht dat ik een ondernemend kantje zou hebben. Je moet nu springen of het heeft geen zin, dacht ik. Ik had echter totaal nog niet alles uitgedokterd. Maar ik merk dat als ondernemers daarop wachten, het er vaak niet van komt.

“Er zit niet veel structuur in mijn werkweek, maar daar werk ik naartoe.”

Naast je workshops ben je aan een leuk project bezig. Kan je daar meer over vertellen?
Ik heb het nieuws de wereld al ingestuurd: ik ben aan een boek bezig! Mijn deadline is 1 mei, dus het boek is nu mijn prioriteit. Al mijn favoriete DIY-recepten voor natuurcosmetica komen erin, dus niet alleen die uit mijn workshops. Een vrouw die regelmatig mijn workshops volgt, is ook een boek aan het schrijven. Ik zei haar al lachend dat ik dat ooit ook wel eens wou doen. Nochtans had ik daar nog niet echt over nagedacht. Maar ze heeft dat aan haar uitgeverij verteld, en die heeft mij gecontacteerd. Soms vraag ik me af waar ik aan begonnen ben, maar het is zo’n mooie kans. Ik moést hem wel grijpen.

Hoe ziet je gemiddelde werkweek eruit?
Chaotisch. (lacht) Doorgaans geef ik twee tot vier workshops. Die vinden plaats hier in Gent of op locaties waarmee ik samenwerk. Daarnaast spreek ik af met mensen met wie ik nieuwe projectideeën uitwerk. Verder houd ik me bezig met mijn boekhouding, website en sociale media. Plus heel veel experimenteren met mijn recepten en schrijven aan mijn boek, wat ik ook op mijn workshoplocatie in Gent doe. Dat is mijn focus van de komende maanden. Er zit niet veel structuur in, maar daar werk ik naartoe.

Workshop facecare -Marion - Maakt - Spot Workshops
© bynouchka

“Ik wil meer ruimte laten voor mijn vrouwelijke energie en liever zijn voor mezelf.”

Is er tijd voor ontspanning met zo’n drukke agenda?
Ik merk dat mijn mannelijke energie de laatste tijd vaak de bovenhand neemt. Dat betekent dat ik wil blijven gaan en hard kan zijn voor mezelf. Ik zou meer ruimte willen laten voor mijn vrouwelijke energie en dus liever willen zijn voor mezelf. Daarvoor heb ik me-timemomentjes in mijn agenda gepland: yoga, voetreflexologie, acupunctuur. Ik hou er ook van om Netflix te bingewatchen, een goed boek te lezen, een theetje te drinken en te gaan hardlopen of wandelen in de natuur. Dat laatste mis ik nu enorm, want ik woon in de stad. Ik moet daar echt tijd voor vrijmaken.

Is er een boek dat je wil aanraden aan de Bossylezers?
‘Sterker dan ooit: de wijsheid van vallen en opstaan’ van Brené Brown. Geschikt voor veel ondernemers, denk ik. Ik zit nog niet zo ver, maar ik ben ervan overtuigd dat het me gaat helpen. Een vriendin heeft me dat boek aangeraden en zij onderging echt een transformatie. Wat ik niet kan missen, is mijn ‘Dromen- en doelenplanner’ van Judith Noordzij. In het begin van elke maand noteer ik aan welke doelen ik wil werken. Vervolgens plan ik ze in per week. Als er een doel voltooid is, kleur ik het in en zo niet, verzet ik het.

MarionMaakt_TiffanyRobbens (5)
Op Marions vaste stek in Gent kunnen twaalf mensen tegelijk haar workshops volgen. © Tiffany Robbens

Wat mag er absoluut niet ontbreken op je werkplek?
Mijn aromadiffuser! En ik ben verliefd op mijn etherische olie. Mijn eerste liefde is mijn vriend, en mijn tweede liefde zijn mijn flesjes. (lacht) Je kan daar zo’n mooie resultaten mee bereiken. Zo kan een druppeltje pepermunt op je slapen spanningshoofdpijn verlichten. Verder komt al mijn decoratie van bij kleine ondernemers. Ik koop meestal droogbloemen en paraffinevrije kaarsen en de tafels en stoelen die hier staan, zijn tweedehands. Het is niet altijd even gemakkelijk, maar ik vind het belangrijk om duurzaamheid in mijn levensstijl in te bouwen. Als we met z’n allen een steentje bijdragen aan een ecologische wereld, zullen we veel verder staan dan wanneer een handvol mensen ‘perfect’ ecologisch leeft.

Wat vind je nu eigenlijk het leukste aan ondernemen?
Dat ik mijn eigen agenda kan bepalen. Ik vind het tof dat ik mijn eigen baas ben en aan niemand verantwoording moet afleggen. Ik geloof ook heel hard dat de kracht van ondernemen erin bestaat jezelf te verbinden met gelijkgestemden. Ondernemers moeten elkaar kunnen steunen, ook als ze met hetzelfde bezig zijn. Dat is moeilijk omdat het deels over geld gaat, maar door je open te stellen voel je je ook minder eenzaam. Er zijn in Gent mensen die iets soortgelijks doen als ik. Als ik niet vrij ben, stuur ik mijn klanten naar hen door. Dat geeft me meer energie dan doen alsof ik hen niet ken. Misschien komt dat door de hulpverlener in mij.

“Ondernemen is soms hard, dus ik kan me voorstellen dat je jezelf kan verliezen.”

Heb je een levensmotto?
Ik heb er twee. Ten eerste, “no one is you and that is your superpower.” Die quote ken ik door Nouchka de Maeyer. Daarmee bedoel ik niet dat ik perfect ben. Het is een reminder dat niemand identiek is. Er waren al veel herboristen, wat me een beetje tegenhield. Dat citaat heeft me echter gestimuleerd om mijn onzekerheid opzij te zetten. Ik heb al zo veel hartverwarmende reacties gekregen op mijn workshops. Ergens denk ik dan: misschien komen ze ook wel voor mij. Ten tweede, “be the change you want to see in the world.” Geloof in wat je doet en dat je een verschil kan maken.

Als je terugblikt op de voorbije twee jaar, waar ben je dan het meest trots op?
Dat het me lukt om mijn authenticiteit te bewaren. Ik blijf dicht bij mezelf en durf me kwetsbaar op te stellen. Ondernemen is soms hard, dus ik kan me voorstellen dat je jezelf kan verliezen. Ik bega soms flaters en zeg uit enthousiasme dingen waarvan ik achteraf spijt heb. Maar ergens ben ik trots op dat kantje van mij, dat ik het oké vind om zo open te zijn en mijn ware gezicht te tonen.

Welke les wil je dat de lezer meeneemt uit dit interview?
Blijf dicht bij jezelf en laat je niet afschrikken door anderen die hetzelfde doen. Zolang je iets doet vanuit jouw kracht en motivatie, moet je gewoon ervoor gaan. En zie niet iedereen als een mogelijke concurrent die jouw werk zal afpakken. Het is toch juist leuk als je iemand hebt geïnspireerd?

Meer Marion? Volg haar belevenissen via Instagram.

Beeld header: bynouchka