Wil je een rustig werkritme ervaren? Met deze tips van HR-professional Desiree Lagerburg van HR2DAY zeg jij en je team vaarwel tegen stress en hoge werkdruk.

Desiree Lagerburg en het team van HR2DAY ondersteunt kmo’s in personeelszaken: van aanwerving tot ontslag en alles daartussen. De komende maanden laat ze haar licht schijnen op enkele interessante topics. Deze maand: hoe verlaag je de werkdruk van het team door nieuw talent aan te werven.

#1 Vind de perfecte match

De arbeidsmarkt is krap. Werkgevers zoeken werknemers maar vinden de perfecte match niet. Wanneer een werkgever snel stuit op een eventuele nieuwe collega, blijkt die persoon niet in het team te passen. Resultaat: een enorme druk bij het huidige team. Je werknemers worden overladen met meer werk en moeten sneller presteren. Het zijn scenario’s die je als werkgever absoluut wil vermijden, toch?

#2 Meten is weten

Om een aangename werkdruk op ons kantoor te hebben, hou ik de cijfers van HR2DAY nauwlettend in de gaten. Cijfers vertellen ons hoe we bezig zijn, hoe snel of traag we groeien en wanneer we moeten inzetten op een nieuwe aanwervingscampagne. Dankzij deze aanpak en een goede prijszetting, rekruteer ik nieuw talent proactief.

Op die manier krijgt een nieuwe collega voldoende tijd om zich in te werken en verschuiven taken van andere teamleden naar de nieuwe medewerker. Dit creëert een win-winsituatie voor iedereen: je huidige team ervaart minder werkdruk en de kwaliteit van je onderneming blijft gewaarborgd.

Desiree_HR2DAY_Bossy
© LIESJE BROCKLEY PHOTOGRAPH

“Mijn tip voor elke werkgever: drijf je team niet tot het uiterste.”

– Desiree

#3 Wees realistisch

Elke medaille heeft een keerzijde dus ook deze situatie. Nog voor je huidige team wordt versterkt, moet het eerst door een periode van extra workload gaan. Tip: benadruk de kwaliteiten van elk teamlid en motiveer hen tijdens een drukkere periode. Zo weet mijn team dat ze de drijfkracht van HR2DAY zijn. Ze trekken de kar en zorgen mee voor de groei en kwaliteit binnen het bedrijf.

Zet de roze bril af en wees realistisch dat de werkdruk tijdelijk hoger zal zijn wanneer de nieuwe werkkracht er nog niet is. Mijn tip voor elke werkgever: drijf je team niet tot het uiterste. Kies voor een proactieve aanpak zodat je binnen een haalbare termijn rust binnen je team. Nog voor je nieuw talent binnenhaalt, denk je uitgebreid en kritisch na. Kunnen potentiële medewerkers je gemakkelijk vinden? Weten ze überhaupt dat je bestaat? Ben je actief op de belangrijkste socialemediakanalen?

#4 Zet in op employer branding

Als ondernemer ben ik continu bezig met bovenstaande denkoefeningen. Ik zet in op een fijne werksfeer en deel dit regelmatig met de buitenwereld. Dit is niet meteen dé quick fix die alle aanwervingsproblemen zal oplossen, maar uit ervaring kan ik vertellen dat employer branding HR2DAY sterker maakt. Het is een tool van onschatbare waarde, zeker voor een sector zoals HR met één van de grootste knelpuntberoepen op dit moment.

Voel je dat je hulp kan gebruiken bij de personeelszaken van je onderneming? Neem dan contact op met Desiree en haar team voor een kennismakingsgesprek. Meer HR2DAY? Volg hen via Instagram voor meer interessante tips en inzichten. 

Beeld: Liesje Brockley Photograph