Stel: je lanceert jezelf als freelancer en dat gaat goed. Het bedrijf groeit en er komen steeds meer klanten bij. Tot je ’s ochtends in de spiegel kijkt en beseft dat het allemaal iets te snel gaat. Het overkwam content creator Marthe, en het leverde haar meteen ook drie interessante inzichten op. Misschien helpen ze jou ook wel verder?

Een droom die uitkomt

Bijna een jaar geleden maakte ik als copywriter en communicatiespecialist de stap van zelfstandige in bijberoep naar 100% freelancer in mijn bedrijf het Contentatelier. Het duurde even voor de klanten kwamen. Plots vonden ze de weg en bleven ze maar komen. Ik schreef eerder over de stappen die ik toen heb genomen. Ondertussen hebben die beslissingen zichzelf intussen dubbel en dik terugverdiend. Fijne klanten, een overvolle agenda en prikkelende opdrachten. Een droom die uitkomt, toch?

Trop is te veel

Ja en neen. Uiteraard ben ik blij dat ik een goed draaiende zaak heb en elke dag doe wat ik het liefste doe: schrijven en klanten adviseren over communicatie. Maar te veel is te veel. Het klinkt misschien als een luxeprobleem, maar het is wel iets om over na te denken. Het liefste ga je door het leven als succesvolle ondernemer. En dus niet als iemand die op zondagochtend, terwijl de rest van het gezin nog slaapt, in pyjama zit te werken omdat je anders je deadlines niet haalt. Hoog tijd dus voor actie, en wel op drie fronten.

Inzicht 1 / Waar ga ik met mijn zaak naar toe?

‘Ben ik wel goed bezig?’ ‘Kan ik dit wel volhouden?’ En vooral: ‘Hoe zie ik de toekomst?’ Vragen waar je lief, familie en vrienden met plezier met jou over brainstormen, maar waar je bij voorkeur bij stilstaat samen met een professional. Iemand die enerzijds voldoende afstand heeft tegenover je situatie en anderzijds ook zelf ondernemer is. Een business coach dus. Ik ging met zo’n coach aan de slag en paste op korte termijn meteen enkele quick fixes toe die mijn leven een stuk makkelijker maakten. Ook haalde ik een extra freelancer aan boord en besteedde ik meer zaken uit. Intussen ben ik volop aan het nadenken over de volgende fase van mijn bedrijf en heb ik ervoor gekozen om het qua businessmodel over een andere boeg te gooien. Ook bij dat intense proces zal ik de hulp van een coach inschakelen.

Inzicht 2 / Kan het efficiënter?

Ik heb klanten in verschillende sectoren en dus ook verschillende processen te managen. Dat vraagt veel tijd en energie. Daarom ging ik aan de slag met efficiëntiecoach (en Bossy content creator) Shelly Barendregt. Samen bekijken we hoe we specifieke taken en processen kunnen stroomlijnen en hoe ik mijn dagen beter kan organiseren. Ook brengen we mijn tijdlekken in kaart en zorgen we ervoor dat ik meer kan halen uit mijn dag. Mijn doel is om een aantal uren per week vrij te maken. Tijd die ik kan gebruiken om mijn nieuwe businessmodel uit te werken.

Inzicht 3 / Hoe houd ik het fysiek vol?

De komende maanden worden pittig. Ik voel aan alles dat ik in volle transitie ben. Hoe leuk het ook is: die veranderingen vragen tonnen energie. Tijdens dergelijke intense periodes is zelfzorg belangrijker dan ooit. En zelfzorgmomenten moet je inplannen, of het komt er niet van. Zelf voorzie ik drie vaste sportmomenten per week, en die zijn heilig. Hoe groot de verleiding soms is om zo’n sportafspraak  te verzetten: ik doe het niet, want mijn rendement is nadien echt veel hoger.

Zin in meer tips? Ontdek hier hoe je meer kan doen in minder tijd.  

Beeld: Steven Lelham via Unsplash